Türkiye'nin en ünlü göllerindendi! Boğaz tamamen kuruyacak: İkiye ayrılabilir!

Isparta’da bulunan Eğirdir Gölü, mevsimsel yağışların azlığı nedeniyle kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. 2028 yılında ikiye ayrılması tehlikesi yaşayan göl için proje hazırlanıyor.

Türkiye'nin en ünlü göllerindendi! Boğaz tamamen kuruyacak: İkiye ayrılabilir!
Türkiye'nin en ünlü göllerindendi! Boğaz tamamen kuruyacak: İkiye ayrılabilir!
GİRİŞ 15.04.2024 23:14 GÜNCELLEME 16.04.2024 03:23
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Isparta’nın Eğirdir ilçesinde bulunan ve mevsimsel yağışların azlığı nedeniyle kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kalan en büyük içme ve sulama havzası Eğirdir Gölü, önlem alınmadığı takdirde 2028 yılında ikiye ayrılma tehlikesi yaşıyor.

Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, gölün kuraklık karşısında beklenen olumsuz senaryodan etkilenmemesi için Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile birlikte altı havzada nehir havzası yönetim planlarının hazırlanması projesini yürütüyor.

'GÖL İKİ PARÇAYA AYRILACAK'

Proje hakkında bilgi veren Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Meltem Kaçıkoç, Eğirdir Gölü’nün sosyo ekonomik açıdan kritik öneme sahip olduğunu belirterek, “Gölün sürdürülebilir etkin kullanımı için kritik su seviyeleri mevcut. Son yıllarda yaşanan iklim değişikliğinin muhtemel kuraklık etkilerine ek olarak tarımsal sulamada su kullanımı birleştiğinde göl su seviyesinin hızlı bir şekilde kritik seviyelere ulaştığı gözlenmiştir. Kritik seviyelerden en önemlilerinden bir tanesi de 913 metre ve bunu kuruma noktası olarak da adlandırabiliyoruz. 913 metre su koduna ulaşıldığı zaman gölün Hoyran bölümü ile arasında yer alan boğaz tamamen kuruyacak ve göl iki parçaya ayrılacak. Sonrasında da gölün eski haline gelmesi belki de mümkün olmayacaktır” dedi.

'İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİLERİNE KARŞI DİRENÇLİLİĞİN ARTIRABİLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ'

Gölün su seviyesinin daha da azalmaması için alınması gereken tedbirlerden bahseden Kaçıkoç, modelleme çalışması ile sonuçları sınanmış hayata geçirilebilir eylem planlarına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Bölgede iklim değişikliği etkilerine karşı dirençliliğin artırılabilmesi ve gölün etkin kullanılabilmesinin garanti altına alınabilmesi için çalışmalara devam ettiklerini dile getiren Kaçıkoç, “Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile birlikte altı havzada nehir havzası yönetim planlarının hazırlanması projesi çerçevesinde modelleme çalışmaları gerçekleştiriyoruz” diye konuştu. 

KAYNAK: AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 16
  • Ramazan 1 hafta önce Şikayet Et
    Aynı tehlike burada beyşehir gölündede var bu yıl yağışlar az ve birde gölü besleyen akarsuların üzerine yapılan barajların da bunda payı var mesela Beyşehir gölünün Isparta tarafında 5 adet baraj var bu barajlar gölü besleyen suların üstüne kurulu birde gölden Konya'ya sulama suyu basılıyor bu yaz bakalım nasıl olaacak 2021 yılı yaz ayında gölümüz çok kötüydü umarım bu yıl aynı olmaz
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    kuruyan yere ev yaparlar
    Cevapla
  • Fatih 1 hafta önce Şikayet Et
    Bölgede bulunan hes lerinde payı olduğunu Ispartalı bir arkdaşım söylüyor. Göl için özel kanun olmasına rağmen hes kaynaklı gölü besleyen damarlar kurutulmuş, ayrıca bölge belediyeleri kanalizasyon deşarjı yaptığını da söylemişti.
    Cevapla
  • İman 1 hafta önce Şikayet Et
    Bekleyin bunlar daha iyi günlerimiz Allah bize öyle azap verecekki bir damla suya muhtaç kalacaz çünkü iman yok İslam yok
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Çok basit Antalya da denize akan bir sürü akarsu var denizden 500 m yukarıdan boru ile konya Isparta tarafına verin su sorunu çözülüyor niye nehirler boş yere denize akıyor
    Cevapla
  • Dayı 1 hafta önce Şikayet Et
    Denizlerin ve içindeki canlılarında tatlı suya ihtiyacı var nehirler boşuna denize akmıyor yani.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Lexus LBX Türkiye'de satışta! B-SUV markanın en ucuz modeli oldu
Başkan Erdoğan, Özgür Özel ile görüşecek! Tarih belli oldu