Atatürk'ün 1932 yılında yayınladığı 'sokak köpeği' genelgesi... Sorun böyle çözülmüş

Sokaklarda terör estiren sahipsiz köpeklerle ilgili çalışılan kanuni düzenlemeye karşı çıkan çevreler Atatürkçülük maskesi kullanırken, M.Kemal'in iktidarında başıboş bütün köpeklerin itlaf edilmesine dair genelge yayınlandığı ortaya çıktı.

GİRİŞ 24.05.2024 17:43 GÜNCELLEME 24.05.2024 17:58
Bu Habere 115 Yorum Yapılmış

Başıboş sokak köpeklerinin sahiplenilmedikleri durumunda ‘uyutulması’ usulünü içeren kanun teklifinin TBMM’ye getirilmesi gündemdeyken bir takım lobiler Atatürkçülük maskesiyle düzenlemeye muhalefet ediyor. Hayvanseverlik adı altında gerçekleştirilen karşı görüşlerde, sokak köpeklerinin "önce toplatılıp sonra öldürüleceği savunuluyor. “Yaşam için yasa” adlı eylemler düzenleyen gruplar, ajitatif söylemlerde bulunuyor. Gündeme gelecek düzenlemeyi sulandırmaya çalışan gruplar, özellikle savunmasız çocuklara karşı vahşi olaylara girişen başıboş köpeklerin sokakları istila etmesini normalleştirmeye çalışıyor.

Tarihi gerçekler, Türkiye’nin geçmişte de başıboş köpek sorunu yaşadığını ve hukuki olarak seferber olduğunu yansıtıyor.

CHP’nin tek parti iktidarı döneminde Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’in başıboş köpek sorununa karşı aldığı önlemler, “Atatürkçülük” maskesiyle günümüzde hükümetin düzenlemesine itiraz eden çevrelere cevap niteliği taşıyor.

Resmi Gazete’de 13 Haziran 1932 tarihinde yayınlanan genelgeye göre Atatürk hükümetinin, “sahipsiz ve maskesiz dolaşan köpeklerin itlaf edilmesini” kararlaştırdığı görülüyor.

Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekaleti’nin (Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı) yayımladığı “köpeklere karşı ittihaz edilecek tedbirler” hakkındaki genelgede (tamim) şu maddeler yer alıyor:

  • Sahipsiz olan bütün köpekler itlaf edilecektir.

  • Şehir ve kasabalar dahilinde beslenen sahipsiz köpekler, hiçbir surette başı boş olarak mahalle arlarında, çarşı ve pazarda dolaştırılmayacaktır. Dolaştırmak isteyenler hayvanın ısırmasına mahal bırakmamak üzere ağız ve burnuna maske takmaya mecbur tutulacaklardır. Bu hususun şehir ve kasabalar dahilinde belediyeler tarafından neşir ve ilanı ile şiddetli murakabe edilmesi ve muhalif hareket edenler hakkında belediyece ceza tatbik edilmesi icap eder.

  • Maskesiz görülecek köpeklerin itlaf edileceği de halka tefhim edilecek (duyurulacak) ve bunu müteakip maskesiz dolaştığı görülen köpekler itlaf edilecektir.

  • Köylerde bulunan sahipli köpekler gündüzleri bir mahalde bağlı olarak bulundurulacak ve ancak geceleri bekçilik işini görebilmeleri için serbest bırakılacaklardır. Bu mecburiyet köy ihtiyar heyeti vasıtası ile bütün köylülere tamim edilecek ve mecburiyete riayet etmeyenlerin köpekleri itlaf edilecektir.

  • Köpeklerin itlafında kullanılacak zehir masrafı şehir ve kasabalar belediyelerine aittir, Bununla beraber zaruret hissedilecek olursa ve makamı vilayetçe lüzum gösterilirse Vekaletimizce sari (bulaşıcı) hastalıklar tahsisatında muavenette bulunulacaktır. Mahallince münasip görülen yerlerde başı boş kopeklerin kurşunla itlafı daha ameli olur. Tamim muhteviyatının dikkatle takip ve tatbiki eshabının temini ve vilayet dahilinde bu hususta yapılan icraat hakkında Vekalete peyderpey malumat verilmesi ehemmiyetle rica olunur.”

Avrupa ülkelerinde başıboş sokak köpekleriyle ilgili alınan tedbirler ise şöyle...

Sokak köpekleri okuldaki çocuğa saldırdı!Sokak köpekleri okuldaki çocuğa saldırdı!

Fatih Portakal'dan AK Parti'nin sunduğu teklife tepki: Batı'nın da her şeyi alınmaz kiFatih Portakal'dan AK Parti'nin sunduğu teklife tepki: Batı'nın da her şeyi alınmaz ki

Nevşin Mengü 'Sorun insanlarda' dedi çözüm yolunu anlattı: Köpekle anlaşmanın bir yolu varNevşin Mengü 'Sorun insanlarda' dedi çözüm yolunu anlattı: Köpekle anlaşmanın bir yolu var

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulan başıboş sokak köpeği raporunda çarpıcı detaylarCumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulan başıboş sokak köpeği raporunda çarpıcı detaylar

Köpek vahşetine HAYTAP Başkanı Av. Ahmet Kemal Şenpolat yorumu: Pireyi deve yapıyorlarKöpek vahşetine HAYTAP Başkanı Av. Ahmet Kemal Şenpolat yorumu: Pireyi deve yapıyorlar

Okul bahçesinde dehşet: Müdür tarafından beslenen köpekler öğrenciye saldırdı!Okul bahçesinde dehşet: Müdür tarafından beslenen köpekler öğrenciye saldırdı!

Sahipsiz köpeğin saldırısında yaralanan 8 yaşındaki Burak sokağa çıkmaya korkuyorSahipsiz köpeğin saldırısında yaralanan 8 yaşındaki Burak sokağa çıkmaya korkuyor

Başıboş köpek tehdidi... Dünya üçüncüsü Türkiye'nin mavi bayrakları elinden alınabilir!Başıboş köpek tehdidi... Dünya üçüncüsü Türkiye'nin mavi bayrakları elinden alınabilir!

Sokak köpekleri az kalsın adamı parçalıyordu! 10 köpek birden saldırdı...Sokak köpekleri az kalsın adamı parçalıyordu! 10 köpek birden saldırdı...

Başkan Erdoğan kesin çözüm için talimatı verdi! Türkiye gündeminden düşecek...Başkan Erdoğan kesin çözüm için talimatı verdi! Türkiye gündeminden düşecek...

Konya'da sokak köpekleri çocuğa saldırdı! Okula giden çocuk ölümden böyle kurtulduKonya'da sokak köpekleri çocuğa saldırdı! Okula giden çocuk ölümden böyle kurtuldu

Odunpazarı'nda sahipsiz köpekler mahalleliyi tedirgin ediyorOdunpazarı'nda sahipsiz köpekler mahalleliyi tedirgin ediyor

Köpek besleyen şahıs yaşlı kadınla tartıştı: Tatava yapma işine bak!Köpek besleyen şahıs yaşlı kadınla tartıştı: Tatava yapma işine bak!

Başıboş köpekleri savunan kadından kan donduran sözler: Çocukları ölümle tehdit etti!Başıboş köpekleri savunan kadından kan donduran sözler: Çocukları ölümle tehdit etti!

Isparta'da sahipsiz köpekler park halindeki araca zarar verdiIsparta'da sahipsiz köpekler park halindeki araca zarar verdi

Başıboş köpeğe çarpmamak için manevra yapan araç takla attıBaşıboş köpeğe çarpmamak için manevra yapan araç takla attı

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 115
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    Yahu başka yerlerde kanun aramaya ne yapacağız diye kıvranmaya ne gerek var 1932 senesinin kararnameyi yürürlüğe koyun bu kararnameyide atatürk hazılatmış yürürlüğe koymuş böyleliklen ne şiş yansın ne kebab zaten varmiş.
    Cevapla
  • ali 3 hafta önce Şikayet Et
    başı boş itlerin hepsi itlaf edilmelidir.
    Cevapla
  • Kızılelma 3 hafta önce Şikayet Et
    Kemalizm Türkiye'nin en büyük baş belasıdır. 100 yıllık sömürülme projesidir. Her konuda türklerin başına bela olmuştur.
    Cevapla
  • Kenan Çetin 3 hafta önce Şikayet Et
    Köpek ve kedi maması ve mama hammadde ithalatı kesinlikle durdurulmalı, başta İngiliz olmak üzere küresel mama şirketlerinin desteklediği sözüm ona hayvansever dernek üyeleri de sıkı takibe alınmalıdır.
    Cevapla
  • Mehmet 3 hafta önce Şikayet Et
    Kopekler toplatilsin sokaklarda dolasmasinlar kampmi yapicak beediyeler ne yapicaksa yapsin sokakklarda guvenle yurumek istiyoruz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
En popüler bayram rotaları
Türk olduğu için son anda dayak yemekten kurtuldu