İsmai Hakkı Karadayı serbest bırakıldı

Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı yaşından dolayı adli kontrolde tutulacak.

GİRİŞ 03.01.2013 09:06 GÜNCELLEME 04.01.2013 08:38
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, mahkeme ve savcı sorgusu sırasında tüm sorulara yanıt verdi.

İmzası ve parafı bulunmayan belgeleri kabul etmeyen Karadayı darbe iddialarını "hayali" olarak nitelendirdi.

Savcılık sorgusu sırasında Karadayı'ya Sincan'da yürütülen tanklar da soruldu.

Karadayı, "Söz konusu tanklar, NATO görevi için Etimesgut'ta bulunan zırhlı birliklere intikal eden tanklardır. Benim tankların yürütülmesinden sonradan haberim oldu. Tanklar normal güzergahtaki yolun bozuk olması sebebiyle, şehir içerisindeki güzergahı kullandılar" yanıtını verdi.

3 buçuk saat süren savcılık sorgusunun ardından Karadayı tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi.

Karadayı, Özel Yetkili Mahkemeler'in kaldırılmasıyla kurulan özgürlük hakiminin karşısına çıktı.

27 mayıs erdelhun'un
Karadayı, genelkurmay başkanlığı yaptığı dönemde, herhangi bir darbe hazırlığından haberi olmadığını söyledi.

Karadayı, 27 mayıs 1960 darbesi örneğini verdi ve "27 Mayıs 1960 ihtilali dönemin Genelkurmay Başkanı Rüştü Erdelhun'un bilgisi dışında gerçekleşmiştir. Erdelhun, darbeye karşı çıkmasına rağmen albaylar cuntası darbeyi gerçekleştirip Erdelhun'u yargılamışlardır" şeklinde konuştu.

'SOYUT ŞÜPHE TUTUKLAMA GEREKÇESİ YAPILAMAZ'
Karadayı'yı serbest bırakan hakim Halil İbrahim Kütük, kararını çarpıcı bir gerekçeye dayandırdı.

Sözlerimi sonuna kadar dinleyin diyen hakim Kütük gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:

"Evet bu gördüğünüz ıslak imzalı yüzlerce belgede sizinle ilgili kuvvetli suç şüphesi var. Ancak, başlı başına soyut şüphe tutuklama gerekçesi yapılamaz. Değişen yasal düzenleme şüpheli hakkında adli kontrol hükümleri uygulanabiliyorsa, tutuksuz yargılama hükümlerinin uygulanmasını emrediyor."

28 ŞUBAT SANIKLARINA EMSAL OLABİLİR
Karadayı hakkında çıkan karar, 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan diğer şüpheliler için de emsal teşkil edebilir.

Tutuklu 60 asker sanık, Karadayı kararını ve değişen yasal düzenlemeleri emsal göstererek tahliye talebinde bulunabilecekler.

İŞTE DÜN BAŞLAYAN SÜREÇTE YAŞANAN TÜM GELİŞMELER (Devamı ikinci sayfada)

KARADAYI'NIN AVUKATINDAN AÇIKLAMA

Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın avukatı Erol Aras, Karadayı'nın, hiçbir imza, paraf ve yasal belge olmamasına rağmen, 'Genelkurmay Başkanı'nın onayı olmadan bu yapılanmanın olmayacağı' düşüncesiyle tutuklamaya sevk edildiğini ifade etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 28 Şubat soruşturması kapsamında Ankara adliyesinde ifade veren Karadayı, sorgusunun ardından tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.
Karadayı'nın avukatı Erol Aras, adliye önünde yaptığı açıklamada, Karadayı'ya 83 soru yöneltildiğini belirterek, "Bu sorulardan sonra, herhangi bir imza, paraf ve yasal belge olmamasına rağmen, Genelkurmay Başkanı'nın onayı olmadan bu yapılanmanın olmayacağı düşüncesiyle tutuklamaya sevk edildi. Şu andaki bilgi bu. Biraz sonra hakim karşısında, 'Haberi olmadan bu yapılanma olmaz'ın savunmasını vereceğiz" diye konuştu. Aras, Karadayı'nın aleyhinde hiçbir delil bulunmadığını iddia etti.

YAŞINDAN DOLAYI ADLİ KONTROLDE TUTULACAK

İsmail Hakkı Karadayı'ya tutuklama kararı çıkmazken yaşından dolayı adli kontrolde tutulacağı bildirildi.

ÇEVİK BİR'DEN SUÇ DUYURUSU

28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, Karadayı hakkında yaptığı 11 sayfalık suç duyurusunda bulunmuştu. Çevik Bir, BÇG'nin nasıl ve hangi emirler doğrultusunda kurulduğunu ayrıntılarıyla anlatıp "Karadayı'nın soruşturulması yasal bir zorunluluk" demişti.

BİZ İÇERİDEYİZ KARADAYI DIŞARIDA

Bir, "Emri veren Genelkurmay Başkanı. Biz içerdeyiz ama o dışarda. Neden hala Karadayı'yı almıyorlar" dedi.

ERBAKAN'IN YANI BAŞINDAYDI

28 Şubat döneminde, dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan'ın Anıtkabir defterini imzaladığı o anlarda dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı da Erbakan'ın hemen yanı başında bulunuyordu.

Bazı sanıklar da "Batı Çalışma Grubu"nun Genelkurmay yönetiminin bilgisi dahilinde kurulduğunu ifade etmişti.

28 Şubat soruşturmasının iddianamesinin yazılmasına devam ediliyor.

"Şüpheli sıfatıyla ifade verecek"

Sabah saatlerinde Genelkurmay Eski Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın gözaltına alındığı iddiaları üzerine avukatı Kırıkkale'de açıklamalarda bulundu.

Sabah saatlerinde Genelkurmay Eski Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın gözaltına alındığı iddiaları üzerine avukatı Kırıkkale'de açıklamalarda bulundu. Avukat Erol Aras: ''Az evvel bilgi netliği sağlandı. Şimdi komutanın kendisi ile görüştüm. Aldığımız bilgi, bir gözaltı, arama kararı yok. Yalnız şüpheli sıfatıyla ifadesinin Ankara'da alınması için İstanbul'dan uçağa binecek"

 Mutlu: Evinde arama yok

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Karadayı'nın ifadesine başvurulmak üzere Ankara'ya gönderileceğini söyledi.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Hüseyin Avni Mutlu, İsmail Hakkı Karadayı ile ilgili, "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın gönderdiği bir talimat gereği ifadesi alınmak üzere Ankara'ya çağırılması söz konusu. Bununla ilgili yürütülen bir işlem var. Bunun dışında ilave bir bilgi yok." diye konuştu. Evinde arama olup olmadığı yönündeki soruya Mutlu, "Arama yok. Verilen talimatta da böyle bir şey yok. Sadece ifadesine müracaat edilmek üzere Ankara'ya bugün götürülmesi yönünde bir talimat var. İstanbul Emniyeti de bununla ilgili olarak evlerinden alarak Ankara'ya intikallerini sağlamak üzere." cevabını verdi.

Vali Mutlu, "Şu anda Ankara'ya götürüldü mü?" sorusunu da, "Henüz daha gitmiş değil. Ama bugün götürülecek." şeklinde cevapladı.

İSMAİL HAKKI KARADAYI KİMDİR?

İsmail Hakkı Karadayı, 1951 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1953 yılında Uçaksavar Okulu'ndan mezun oldu. Çeşitli Topçu Birliklerinde görev yaptıktan sonra 1963 yılında Kara Harp Akademisi'ni, 1967 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisi'ni, 1975 yılında Milli Güvenlik Akademisi'ni bitirdi.

Kurmay subay olarak değişik komutanlıklarda Şube Müdürlüğü, Kara Harp Okulu'nda öğretmenlik, Orta Doğu Ülkelerinde Askeri Ataşelik, Alay Komutanlığı ve Genelkurmay Hareket Başkanlığı Plan Prensipler Şube Müdürlüğü görevlerinde bulundu ve 1977 yılında Tuğgeneralliğe terfi etti. Bu rütbede sırasıyla Kara Kuvvetleri Tayin Dairesi Başkanlığı ve Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı görevlerini yaptı ve 1981 yılında Tümgeneral oldu. Tümgeneral olarak Kıbrıs'ta iki yıl Tümen Komutanlığı yaptı ve bilahare Kara Kuvvetleri Personel Başkanlığı'na atandı.

1985 yılında Korgeneral oldu ve bu rütbede iki yıl Kolordu Komutanı olarak görev yaptı. 1989 yılına kadar Korgeneral olarak iki yıl, 30 Ağustos 1989 yılında terfiini müteakip, Orgeneral olarak da 1 Ocak 1991 tarihine kadar Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevini yürüten Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, bu tarihte 1. Ordu Komutanlığı'na tayin oldu. Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı 30 Ağustos 1993 tarihinden itibaren bir yıl süreyle Kara Kuvvetleri Komutanlığı yaptı.

30 Ağustos 1994 tarihinden geçerli olmak üzere Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı. 28 Şubat süreci'nde Genel Kurmay Başkanlığı yapmaktaydı. Çesitli basın organlarında çıkan haberlere göre, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile işbirliği yapıp, Genelkurmay 2. Başkanı olan Çevik Bir'in planladığı iddia edilen askeri darbe'yi engellediği ortaya atılmıştır.

Medyaya yansıyan ses kasetlerinde ise İsmail Hakkı Karadayı'nın 2007 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminde ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu'yu etkileyerek demokratik süreci engellediği iddia edilmistir. Karadayı, bu ses kasetlerinin montaj olduğunu ifade etmis ve iddiaları reddetmiştir.

30 Ağustos 1998 itibariyle yaş haddinden emekli oldu. Evli ve iki çocuk babası olup Fransızca bilmektedir.

KAYNAK: HABER7- AJANSLAR
YORUMLAR 58
  • aytek yıldızben 11 yıl önce Şikayet Et
    huylu huyundan vazgeçmez.. can çıkar huy çıkmaz. bizim iyi niyetli siyasilerimiz adaletçilerimiz, bunlarla başa çıkamaz. adamların taktik ktap kütüphanesi var. bugün genel kurmayla hükümet arasında bir yakınlaşma varmış gibi gözükse de daha fazla aşınmamak, güç kaybetmemek için tumşama takdiği. yani takiyye. dikkat.
    Cevapla
  • Tekin ACARTÜRK 11 yıl önce Şikayet Et
    görmedim, duymadım, bilmiyorum ha. 28 şubatta yapılanlara karadayı karşı olsaydı hiç altında görev yapanlar o haksız uygulamaları yapabilirler miydi? karadayı o dönemde yapılanlardan bal gibi sorumludur ve hesap vermelidir. ayrıca karadayı ve taifesi halen devletin korumalı lojmanında oturuyor ve devletin rütbeli askerleri onlara korumalık yapıyorlar. makam araçları bile var halen. tüm bu hakları geri alınmalı bunların.
    Cevapla
  • aykut ibiloğlu 11 yıl önce Şikayet Et
    gün gelecek.... 80 li yıllar da yapılanlar o dönemde olması gerekenlerdi ülke karışmış halde kimin ne yaptığı belli değildi olması gereken oldu ordu müdahale etti darbe yaptı. üzerinden yıllar geçti o dönemin ezilmişleri şimdilerde hesap sorma gayretinde belli ki... gün gelecek bu ülkede vatanınına hizmet etmiş ilker başbuğ gibi komutanların da hakkını savunanlar yıllar sonra ortaya çıkacak bundan eminim... kimse bu ülkenin bütünlüğüne zarar gelsin diye hizmet etmedi yıllarca... kurunun yanında yaş da yanacaksa varsın yansın amacımız tek inancımız tek milletimiz tek... ne mutlu yaradan'ın izinde ne mutlu türk'üm diyene....
    Cevapla
  • anadolubeyi 11 yıl önce Şikayet Et
    tarih afetmez. sanki o dönemleri yaşamadık. yaptıklarınız yenilir yutulur cinsten değildi. dilerim adalet yerini bulur, dilerim ülkemin kaderi ile oynayanlar en ağır cezalara çarptırılır.
    Cevapla
  • Bahadır Bahadıroğlu 11 yıl önce Şikayet Et
    şimdi balyoz hikaye, ergenekon yok deliller fasa fiso diyenler. buna neder acaba? demekki gerçekten delil olmasa, onlarda serbest kalırdı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bayraktar HÜRKUŞ ile Akıncı'yı takip etti!
MSB duyurdu: 13 PKK'lı terörist etkisiz!