Son ankette oyu artan ve azalan partiler

Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Erkan Tan son yazısında, yapılan en son seçim anketini açıkladı.

Son ankette oyu artan ve azalan partiler
Son ankette oyu artan ve azalan partiler
GİRİŞ 30.06.2013 15:00 GÜNCELLEME 29.07.2013 08:18
Bu Habere 70 Yorum Yapılmış

Mak Siyasi Danışmanlık Yön. Kur. Başkanı Mehmet Ali Kulat ile görüşen Tan, 54 bin denekle yapılan anketin sonucuna göre Türkiye'nin "manzara-i umumiyesini" de açıkladı.

İşte Erkan Tan'ın yazısındaki o anket;

BUGÜN SEÇİM OLSAYDI
Mak Siyasi Danışmanlık Yön. Kur. Başkanı Mehmet Ali Kulat ile sonuçları cuma gecesi analiz edilen Türkiye genelinde 54.000 denekle yapılan anketi konuştuk; İşte Türkiye'nin manzara-i umumiyesi...

Hükümetin barış projesinde akil insanlar çalışması size göre başarılı olmuş mudur?

Evet %63, Hayır %28, Kararsız %9.

En beğendiğiniz siyasi lider kimdir?

Recep Tayyip Erdoğan % 41; Abdullah Gül % 17; Kemal Kılıçdaroğlu % 9; Mustafa Sarıgül % 7; Devlet Bahçeli % 7; Selahattin Demirtaş % 5; Bülent Arınç % 5; Deniz Baykal % 4; Diğerleri % 5.

Meclis'in yeni anayasa yapabileceğine inanıyor musunuz?

Evet % 43; Hayır % 41; Kararsız % 6.

Türkiye'de dış güçlerin bir Alevi- Sünni kavgası çıkarmak istediğini düşünüyor musunuz?

Evet % 58; Hayır % 25; Kararsız % 17.

Şu anda ülkemizin (en çok konuşulan konu) birinci gündemi nedir?

% 34 Gezi Parkı Olayları; % 13 Türkçe Olimpiyatları; % 11 Hayat Pahalılığı; % 10 Akdeniz Oyunları; % 7 Suriye; % 7 Ahlaki Yozlaşma; % 5 Diğerleri.

Türkiye'de yeni bir siyasi partiye ihtiyaç olduğunu düşünüyor musunuz? Neden?

Evet % 31; Hayır % 34; Kararsız %35.

Bu pazar yerel seçim olsa hangi parti ne kadar oy alır?

AK PARTİ: %46.7,
CHP: %22.2,
MHP: %14.4,
BDP: %5.2, SAADET: %4.4, BBP: %1.1, KARARSIZ ve DİĞERLERİ : %6.

MHP CHP YAKINLAŞMASI

MHP-CHP yakınlaşması ne getirir?

Yerel seçim dengesini değiştirecek faktörlerden biri de MHP-CHP yakınlaşması... Ancak bu durumda zannedilenin aksine iki partinin aynı adaya oy verme çalışması yüzde yüz değil, en iyi ihtimalle % 70 olumlu sonuçlanabilir. Ancak bu durumda %30 civarında oy üçüncü bir partiye kanalize olabilmektedir.

MİLLİYETÇİLER VE MUHAFAZAKARLAR AK PARTİ'DE

Milliyetçi ve muhafazakarlar AK Parti'de birleşiyorlar...

Gezi parkı eylemlerinin; AK Parti'nin Lideri R. Tayyip Erdoğan'ı hedef aldığının kesinleşmesi, bu eylemlerin toplumda oluşturduğu infial, bu eylemlerin yurtdışı ve yurt içi bağlantıları, kamu mallarının zarar görmesi...vs. AK Parti'de ciddi kenetlenmeye sebep olduğu gibi özellikle milliyetçi muhafazakâr oyların iktidar partisinde daha yoğun toplanmasını sağladı.

GEZİ OLAYLARI CHP'YE KAYBETTİRECEK

Gezi Parkı eylemleri en çok CHP'yi; Her ne kadar 'biz kurumsal kimlikle olaylara katılmadık' deseler de milletvekilleri başta olmak üzere CHP teşkilatlarının olaylarla özdeş görüntüsü vatandaş nazarında CHP'yi zorda bırakmaktadır. Mak Danışmanlık olarak yaptığımız bu çalışma gezi parkı eylemlerinin sonuçlarının oya yansıması anlamında halen erken bir analiz olsa da CHP'nin oy kaybının ipuçlarını vermektedir.

YORUMLAR 70
  • metinistanbul 10 yıl önce Şikayet Et
    Milli Görüş eğer kendi çıkarını düşünseydi Has Parti gibi AKP ye geçerdi!. Milli Görüş bugun amaçı siyaset değil olsaydı AGD yaz aylarında binlerce çocuga kuran eğitimi vermezdi,Kutlu doğum haftası etkinlikleri yapmazdı,Eğitimli bilinçli insanlar yetiştirmezdi,Bangladese yardım götürmezdi,Suriyeye AGD Samsun teşkilatının yardımlarını ulaştırmazdı,Mymanmarda olan etnik temizliğe karşı çıkmak için oralara gitmezdi. Peki diğer partiler neler yaptı mütahattlik haricinde.
    Cevapla
  • mustafa erdem 10 yıl önce Şikayet Et
    varan3. ömürcan arkadaş hakaret etme demiş ama yazılarımı okursanız kim kime haraket etmiş anlar yorumcu arkadaşlar. heralde arkadaş ilkokulu yeni bitirmiş. bizim amacımız oy değil islam birliği %90 oy alsan ne olur ki sorularıma cevap veremeyen arkadaş
    Cevapla
  • mustafa erdem 10 yıl önce Şikayet Et
    varan1. arkadaşlar daha soruma cevap veremedi erbakan hoca 6 ayda %400 lere yakın zam verdi sizin 11 yıllık iktidarınız daha % 400 ü bulmuyor. Ülkedee herkez bankalar borçlu yunanistanda bile kişi başına düşen milli gelir bizim neredeyse 2 katımız Faiz konusuna gelince aç kuran-ı kerim e bak sonra hadisleri oku ömürcan kardeş akp düşüşte kim ne derse desin kendi içinde çatlaklar başladı bile
    Cevapla
  • ÖMER FARUK a. 10 yıl önce Şikayet Et
    Saadet ist. divanını az bulan arkadaş. Birincisi AGD parti divanlarına katılmaz kendi divanını yapar, ayrıca katılım 12.000 üzerindeydi ki meclis dışı bir parti için hazine yardımı almayan bir parti için çok iyi bir rakam. Agd si ve parti gençliği ile şuan en çok çalışma yapan hareket Milli görüştür, Saadet Partisi göreceksiniz iyi bir çıkış yapıcak yerel seçimlerde
    Cevapla
  • umityldz 10 yıl önce Şikayet Et
    Muhammed Emin kardeşim 3. Hz. İbrahim olayını örnek vermişsin. Çok güzel... Fakat ateş bu tarafta yanıyor, siz ise zaten kıt olan suyu farklı yere taşıyorsunuz.. Bende sana böyle örnek verebilirim... En zoruma giden ise 5 vakit namaz kılan insanların Tayyip Erdoğan ı yahudi uşaklığı!!! ile suçlaması. İnsanı en çok bu yaralıyor... Siyaseti din gibi görmeyi bir kenara bırakın.. Eğer dediğiniz gibi olsaydı Hz. Ali ile Hz. Muaviye olayında taraflardan biri Allah muhafaza cehennemde olmalıydı. Oysa İslam alimleri çoğunluk fikir ile her iki taraftan ölenlerinde şehit olduklarına hükmetmiştir. İslam Sancaktarı bu ülkeyi yükseltmek için alınan karar hatalı da olsa hürmet gerektirir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin hamleleri sonrası İsrail'den Irak komplosu! Ankara darbeyi vurdu gözleri döndü
İstanbul'daki 1 Mayıs gösterilerinde gözaltına alınan 65 şüpheliden 38'i tutuklandı