İşte Erdoğan'ın işaret ettiği o ülkeler

Cumhurbaşkanı Erdoğan çok başlı bir yönetimin sıkıntı yarattığını belirtti ve başkanlık sistemini ve o ülkeleri işaret etti.

İşte Erdoğan'ın işaret ettiği o ülkeler
İşte Erdoğan'ın işaret ettiği o ülkeler
GİRİŞ 30.01.2015 10:01 GÜNCELLEME 30.01.2015 10:02
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Ömer Süt’ün haberi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT’de yayınlanan programda gündemi değerlendirirken başkanlık sistemiyle ilgili olarak sarf ettiği sözler yankı uyandırdı. Dünyada şu anda G20 ülkeleri içinde 10 ülke başkanlık sistemi ile yönetildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, geri kalan 8 tanesi başkanlık sistemi ile yönetilmiyor, böyle bir yapı içerisinde artık bir gerçeğin görülmesi gerektiğini savundu.

Peki, Erdoğan’ın bahsettiği bu ülkeler hangileri?

Bilindiği üzere, G20 ülkelerini; Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği Komisyonu oluşturuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları doğrultusunda baktığımızda güçlü devlet niteliğindeki ABD, Fransa, Arjantin, Brezilya, Çin, Endonezya, Güney Kore, Hindistan, Meksika ve Rusya’da ya yarı başkanlık ya da tam başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Almanya, İtalya gibi ülkeler parlamenter sistemle; Suudi Arabistan krallıkla; İngiltere ve Japonya gibi ülkeler ise anayasal monarşiyle idare ediliyor.

BAŞKAN MECLİS'İ ASLA FESHEDEMEZ

Başkanın halk tarafından seçildiği, yargı, yasama ve yürütme güçlerinin birbirinden sert olarak ayrıldığı başkanlık sisteminde, başkanın yasamayı feshedemediği gibi yasama yürütmeyi, yürütme de yasamayı feshedemez. Başkanın yasama işlerine kesinlikle karışamadığı bu sistemde aynı şahsın hem yasama organında hem de yürütme organında yer alması mümkün değil. Yani devletin içişlerine bakan bir kişi aynı zamanda Meclis’te yer alamaz.

Bu kısa ve öz bilgileri verdikten sonra dünyada başkanlık sistemiyle yönetilen ülkeler hangileri onlara bakmak gerekiyor.

Tam başkanlık sisteminin uygulandığı ülkeler:

Afganistan, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Azerbaycan, Belarus, Bolivya, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Ermenistan, Ekvator, El Salvador, Filipinler, Guatemala, Güney Kore, Haiti, Honduras, İran, Kazakistan, Kenya, Kıbrıs, Kolombiya, Kostarika, Liberya, Meksika, Nikaragua, Nijerya, Panama, Paraguay, Peru, Seyşeller, Sierra Leone, Sri Lanka, Sudan, Surinam, Şili, Tanzanya, Türkmenistan, Uganda, Uruguay, Venezuela, Zambiya…

Yarı başkanlık sisteminin uygulanan ülkeler:

Suriye, Fransa, Rusya, Portekiz, Finlandiya, Namibya, Çin, Burkino Faso, Avusturya, Moritanya, Moğalistan, Nijer, Filistin, Pakistan, Romanya, Senegal, Ukrayna, Tayvan, İrlanda, Gürcistan ve İzlanda…

omer.sut@haber7.com

Haber7

YORUMLAR 21
  • temi,z bey 9 yıl önce Şikayet Et
    Yaw C başkanım sen tekki başkanlığı ilan et, Millet arkanda ! bu sele kimse dayanamaz !
    Cevapla
  • güçl türkiye 9 yıl önce Şikayet Et
    Reis milleti işçi emekliği çok ezdin haziranda görüşürüz.
    Cevapla
  • serhat 9 yıl önce Şikayet Et
    Başkanlık ve Eyalet sistemi Şart .Burda Eyalet sisteminin ne OLDUĞUNU bilmeyen cahiller yorum yapıyorlar .Biraz okusunlar
    Cevapla
  • Aziz 9 yıl önce Şikayet Et
    Daha fazla komik olmayin lütfen.Uganda vavvvvv
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    İşine geleni görüyorsun işine gelmeyeni görmüyorsun. ABD’ye, Rusya’ya, Çin’e, Fransa’ya ne dersin? Ağır mı geldi de bunlardan bahsedemedin?
    Cevapla
  • EMİR 9 yıl önce Şikayet Et
    devlet yönetiminde bu kadar fazla ve hızlı değişiklik iyi bir şey değil.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Serik'te köpeklerden kaçan çocuk arabanın altında kaldı
Hamas'a "terör örgütü" diyen İmamoğlu, metrolarda protesto edildi!