Suriye'ye müdahale an meselesi

Gönüllüler Koalisyonu, Esed'i cezalandırma operasyonu için bütün hazırlıkları tamamladı. Obama'nın emri bekleniyor. BM Raporu çıkar çıkmaz Obama 'vur' emrini verecek.

Suriye'ye müdahale an meselesi
Suriye'ye müdahale an meselesi
GİRİŞ 30.08.2013 10:12 GÜNCELLEME 30.08.2013 11:50

ABD, Fransa ve İngiltere üçgeninde Şam kasabı Beşar Esed'e yönelik operasyon temasları iyice yoğunlaştı. Askeri açıdan bütün hazırlıklar tamamlandı. Gönüllüler Koalisyonu tarafından ablukaya alınan Esed'in her an vurulabileceği iddia edildi. İngiliz Guardian gazetesi ise kimyasal incelemesi için Suriye'de bulunan Birleşmiş Milletler heyetinin yarın Şam'dan çıkacağını belitti. Bu gelişmeden sonra ilk füzenin fırlatılacağını yazdı.

KARARI BEKLEMEYEBİLİR

Akdeniz'deki donanmanın ABD Başkanı Obama'nın emrini beklediğine işaret eden gazete, "Obama, İngiltere ve Fransa'yı beklemeyebilir" yorumunu yaptı. Kimi gözlemciler ise harekatın en geç Pazartesi günü yapılacağını duyurdu.

İDDİA: HEPSİ ŞAŞIRTMACA

Bu yönde yorumlara yer veren ABD basını da Obama'nın BM heyetinin raporunu ve de İngiltere'deki Parlamentosu'nu beklemeden hareket edeceğini ileri sürdü. Buna göre Washington yönetimi 21 Ağustos'ta Şam'da kimyasal silah kullandığına dair yeterli kanıtlara zaten ulaştı. Dolayısıyla operasyon için raporu beklemeye gerek görmüyor. Obama'nın "Kararımı vermedim" demesi ve İngiltere'deki tezkere krizinin aslında bir "şaşırtma" taktiği olduğu ve iki ülkenin Suriye'yi hafta sonunda vuracağı yorumları yapılıyor.

FRANSA: BİZ HAZIRIZ

Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne bağlı Typhoon jetlerinin Kıbrıs'a gönderilmesi de müdahalenin yaklaşmasına kanıt olarak gösteriliyor. Obama'nın önceki gün sarfettiği "Muhalefet o çapta kimyasal silaha sahip değil. Suriye rejiminin bunu uyguladığı yönünde karara vardık. Bunun uluslararası sonuçları olmalı" sözleri de bu noktada hatırlatılıyor. Operasyona destek veren Fransa'da ise yarı başkanlık sistemi olduğu için Cumhurbaşkanı Hollande'ın müdahale sırasında meclis desteğine ihtiyacı yok. Fransa Savunma Bakanlığı da her senaryoya hazırlıklı olduklarını duyurdu.

BATI'DAN BÖLGEYE YIĞINAK

Batı, olası askeri bir müdahale için son teknolojiyle donatılmış ağır silahlarını Suriye ve çevresinde hazır duruma getiriyor. Pentagon Sözcüsü Bill Speaks, 4 destroyerin Akdeniz'de bulunduğunu belirtirken bir diğerinin de bölgeye doğru ilerlediğini söyledi. Savaş gemilerinin yanı sıra nükleer yakıtla çalışan USS Nimitz ve USS Truman uçak gemilerinin de Kızıl Deniz'den operasyona katılması bekleniyor.

KAYNAK: HABER 7, SABAH, TAKVİM
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hatayspor'dan Halil Umut Meler ve TFF'ye isyan!
Kayyım iddiaları gündeme bomba gibi düştü! TFF'den açıklama...