İranlı Bakandan 'Zarif' ihanet

Önceki gün Cumhuriyet Gazetesi'ne yazı yazan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, şimdi de Türkiye'ye ders vermeye kalktı.

İranlı Bakandan 'Zarif' ihanet
İranlı Bakandan 'Zarif' ihanet
GİRİŞ 12.08.2015 11:00 GÜNCELLEME 12.08.2015 13:26
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Yazısının Cumhuriyet Gazetesi'nde yer almasının ardından Türkiye ziyaretinin ertelendiğini duyuran Cevad Zarif Türkiye'ye mesaj vermeye çalıştı.

Ankara'nın dış politikasının çöktüğünü, Tahran'ın ise öne çıktığını savunan Cumhuriyet, İranlı bakanın yazısını yayınladı. Önceki dönemlerde İran rejiminin politikalarını ve uygulamalarını aşağılayarak eleştiren gazete bugün çark ederek, Zarif'in yazısını sürmanşetine aldı.

İran Dışişleri Bakanı, Türkiye'yi ABD'nin projelerinin peşine gitmekle suçladı. Cevad Zarif, sorunların kaynağının Büyük Ortadoğu Projesi olduğunu söyledi. Son dönemde ülkesinin ABD ile yakınlaşmasını gözardı eden İranlı bakan, IŞİD'i ABD politikalarının yarattığını öne sürdü. Zarif, 'BOP, müdahalelere zemin hazırladı'' başlıklı yazısında, 

ESED'İ AYAKTA TUTAN İRAN 'TERÖR'DEN ŞİKAYETÇİ!

'Şu an, Irak'ın Amerika tarafından işgal edildiği zaman şiddet yanlısı aşırıcı grupların bu kargaşadan yaralandığına dair bir görüş birliği var. Çöküş ve kaostan beslenen DAEŞ gibi bir grup, Amerika'nın 2003'te Irak'a saldırmasının ardından gerçekleşen istikrarsızlık ve kaos sayesinde büyüme göstermiştir' ifadelerini kullandı.

Zarif, savaş olan bölgelerde şiddet yanlısı grupların varlığından şikayetçi olsa da, ülkesinin de kabul ettiği bir gerçek var, o da Irak ve Suriye'de muhalif ve özellikle Sünnilerle savaşan on binlerce İran ve Hizbullah askerinin olması. 

İran: Esed'i vurursanız Türkiye'yi vururuz

Zira Suriye'de 200 bin kişiyi katleden eli kanlı Esed rejiminin ayakta durmasının en büyük sebeplerinden biri de İran. 

GİZLİDEN TÜRKİYE'Yİ SUÇLADI

Türkiye ziyaretini son anda erteleyen bakan, 'Yine aşırıcı unsurlar Suriye krizi esnasında bölgede bulunan bireyler, kuruluşlar ve hükümetlerden aldıkları desteklerin yardımıyla müsait bir ortam elde edip, sahte dava ve ideallerle dev bir yapıya dönüştüler ki, bugün bu unsurlar kendi kurucularını ve destekçilerini tehdit eder hale geldiler' sözleriyle isim vermeden Türkiye'yi teröre destekle suçladı. Özellikle Suriye'deki muhalif grupların tehlike arz ettiğini öne sürdü. 

Zarif yazısının devamında şu ifadeleri kullandı;

''Arap Baharı'nın nispi başarısızlığından sonra bu unsurların Arap ülkelerindeki yoksul ve hedefsiz gençlerin yanı sıra Batılı ülke gençlerine de yaptığı çağrılar, onların kendi saflarını güçlendirmelerine ve hızlıca büyümelerine imkân sağladı''

(yenisöz)

YORUMLAR 40
  • karadeniz 8 yıl önce Şikayet Et
    yaşasın tam bağımsız güney azarbeycan
    Cevapla
  • Muhammet Ali 8 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar ne zaman bu vatanın evladı olacak demeyin zaten bu toprakların evlatları hiç bir zaman değildiler bu yüzden Cumhuriyet gazetesine mi kızarsın İran'a mı? Irkçı Pers İran rejiminin Irak'ta Sünnilere yaptıkları baskılar ve Suriye'de Baas rejimine verdikleri destek sayesinde daeş gibi kanlı bir terör örgütünün eli güçlendi. Daeş'in tabandan aldığı desteği görmemek, görmemezlikten gelmek ahmaklık olur. Denize düşen yılana sarılır hesabı bölge insanı, gardaşlarımız yıllarca süren dehşetten ötürü terör örgütlerinin kucağına itildiler. Ama şu unutulmasın, Türkiyem hepsine gereken cevabı verecek ve gardaşlarımıza umut olacak.
    Cevapla
  • YasinBaba 8 yıl önce Şikayet Et
    ümmetin iran'dan daha büyük düşmanı yok.
    Cevapla
  • İbi 8 yıl önce Şikayet Et
    İranin tarıhinde girdigi savas ırakla oda 6 sene sürdü farenin aslanligi kedi gelene kadar sürer ateş olsa nereyi yakar iran
    Cevapla
  • doğruya doğru 8 yıl önce Şikayet Et
    ciddi analizden rahatsız olmayın.gerçekler acıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süleymaniye'deki saldırı! Dışişleri Bakanlığı Türk vatandaşları için devreye girdi
Bakan Bayraktar'dan dev LNG anlaşması açıklaması! Karadeniz'de de petrol gelişmesi