'Ramadi'den 60 aile kurtarıldı'

Irak ordusunun IŞİD'le çatışmaya yer yer devam ettiği Ramadi kentinden kurtarılan 60 aile, kentte insani durumun kötüleştiğini söylüyor.

'Ramadi'den 60 aile kurtarıldı'
'Ramadi'den 60 aile kurtarıldı'
GİRİŞ 02.01.2016 11:18 GÜNCELLEME 02.01.2016 11:18
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

BM’nin Irak Temsilciliği, Irak ordusunun IŞİD’le çatışmaya yer yer devam ettiği Ramadi kentinden yaklaşık 60 ailenin tahliye edildiğini açıkladı. Ailelerin Ramadi’nin güneydoğusunda yer alan Habbaniye kentine yerleştirildiğini ifade eden temsilciliğe göre, tahliye edilenlerin arasında yaralılar da var.

Al Jazeera Ramadi’den kurtarılan sivillere ait özel görüntülere ulaştı. Ramadi’nin merkezi olduğu Anbar eyaletinin bir başka kenti Habbaniye’ye ulaşan sivillerin çoğu kadın ve çocuklardan oluşuyor.

Eşlerini ve akrabalarını kaybettiğini anlatan kadınlar, halkın bir haftadır evlerinden çıkamaz halde olduğunu, yiyeceklerin içeceklerin tükendiğini söyledi. Evlerine bomba döşeme ve ailelerini canlı kalkan olarak kullanma tehdidi aldıklarını dile getirdi.
'Propaganda değil ciddi bir çaba gerekiyor'

Irak Aşiretler Konseyi Genel Sekreteri ve Anbar aşiretlerinin şeyhlerinden Yahya Sümbül,  Ramadi’de mağdurların başında siviller olduğuna dikkat çekti. Al Jazeera’ye konuşan Sümbül, yetkililerinin sığınmacıların evlerine geri dönüşünü kolaylaştırmak için propaganda dışında ciddi bir çaba sarf etmesi gerektiğini savundu.

'Siviller için güvenli koridorlar lazım'

Al Jazeera’nin telefonla görüştüğü Irak İnsan Hakları Komiserliği Üyesi Büşra Ubeydi, komiserliğin sivillerin korunmasıyla ilgili harcadığı çabaları anlattı. Ubeydi, aralarında Irak başbakanlığının ve Savunma Bakanlığının da olduğu birçok resmi makama Ramadi’nin IŞİD’den ‘kurtarılması’nın sivillerin üzerinde yaratacağı olumsuz etki konusunda uyarıda bulunduklarını ifade etti ve onların kentten tahliyesi için güvenli koridorlar oluşturulması ve barınmaları için çadırların dışında kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini bu makamlara belirttiklerini dile getirdi.

Ordu birlikleri ve Bağdat hükümeti yanlısı Şii milisler, 28 Aralık’ta Ramadi kentini IŞİD’den geri aldığını ve örgütün kentin sokaklarına ve evlerine döşediği bombaları temizlemeye başladığını açıklamıştı.

'Ramadi’de hâlâ Yüzlerce IŞİD mensubu var'

ABD öncülüğündeki koalisyon, Ramadi’de hâlen yaklaşık 700 IŞİD mensubu olabileceğini açıkladı. Koalisyonun istihbarat departmanından Yüzbaşı Chance McCraw “Ramadi’nin merkezi diye adlandırdığımız bölgede 400’e kadar IŞİD mensubu olduğunu tahmin ediyoruz. Felluce yönünden kentin doğusunda ise yaklaşık 300 örgüt mensubu bulunuyor" dedi.

IŞİD’in döşediği bombaların sivillerin kente dönüşüne engel teşkil ettiğini ifade eden McCraw şöyle konuştu:

“Ramadi’nin merkezinde IŞİD’in gelişigüzel bir şekilde evlere döşediği bombalar, terörle mücadele ekiplerinin bölgeyi elinde geçirmesine rağmen tehdit oluşturmaya devam ediyor. Bundan dolayı birçok bölgeye geri dönen sivili görmüyorsunuz.”

KAYNAK: KAYNAK: AL JAZEERA
YORUMLAR 1
  • Ibrahim 8 yıl önce Şikayet Et
    Elbet yüce Allah bu mahsum yavrulara yapilanlarin hesabini soracaktir kafirler.Esed kafirinin öldügü gün kurban kesecem.insallah cabuk gerceklesir .
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hamas: Savaşı sona erdirmeyen ateşkes teklifini kabul etmeyeceğiz
Türkiye'nin dindarlık oranı ortaya çıktı! İşte kişisel sorunlarda sığınılan liman