Demirhindi nedir, faydaları nelerdir? Demirhindi çayı nasıl hazırlanır?

Demirhindi, geleneksel Türk mutfağında oldukça fazla kullanılan ve günümüzde de yeni yeni popülerleşmeye başlayan oldukça sağlıklı bir bitkidir. Bilenen aromalardan farklı bir aromaya sahip olan demirhindi, güçlü bir antioksidan olması sayesinde hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. Peki demirhindi şerbeti faydaları nelerdir?

Demirhindi nedir, faydaları nelerdir? Demirhindi çayı nasıl hazırlanır?
Demirhindi nedir, faydaları nelerdir? Demirhindi çayı nasıl hazırlanır?
GİRİŞ 30.03.2022 11:49 GÜNCELLEME 30.03.2022 11:49

Anavatanı Mısır ve Habeşistan olan demirhindi, dünyanın pek çok farklı coğrafyasında yetişebilen bir bitkidir. Çok yaygın olarak tüketilmeyen ve bilinmeyen demirhindi, genellikle Osmanlı Mutfağında karşımıza çıkmaktadır. Son yıllarda Osmanlı mutfağı ile ilgili yapılan çalışmalar neticesinde başta demirhindi gibi birçok bitkinin ve baharatın kullanıldığını görüyoruz. Bu araştırmaların neticesi olarak mutfağımıza yeniden giren demirhindi bitkisinin nasıl kullanıldığı, faydalarının neler olduğu elbette ki merak ediliyor. İşte tarihten günümüze demirhindinin kullanımı ve insan bedenine faydaları…

Domates suyu faydaları nelerdir? Domates suyu nasıl yapılır? Çiğ domates suyu tarifi...Domates suyu faydaları nelerdir? Domates suyu nasıl yapılır? Çiğ domates suyu tarifi...

Demirhindinin Faydaları Nelerdir?

  • Sağlıklı gıdaların ortak özelliği antioksidan kaynağı olması, demirhindide de karşımıza çıkıyor. Alkol, sigara ve bunun gibi zararlı alışkanlıklardan kaynaklı iç organlarda biriken ve iç organların sağlıklı çalışmasına engel olan toksinlerden arınmasını sağlar. 

  • Demirhindi çay gibi demlendiğinde elde edilen çayla gargara yapıldığında diş ve diş eti ağrılarını dindirdiği gibi, diş etinde meydana gelen iltihap, kızarıklık ve yanmayı azaltır.

  • Sadece diş ağrısını değil, herhangi bir nedenden kaynaklı meydana gelen ağrıların da kısa sürede dinmesine yardımcı olur. Özellikle kronik olarak baş ağrısı çekenlerin günde bir bardak kadar demirhindi çayı demleyip tüketmeleri tavsiye edilir. 

  • Bununla birlikte bağırsakların daha hızlı çalışmasına yardımcı olarak kabızlığa iyi gelmektedir. Kabızlıktan kaynaklı şişkinlik ve ağrıya iyi gelir. Bağırsakların daha hızlık çalışmasına yardımcı olan demirhindi aynı zamanda sağlıklı ve dengeli kilo vermeye de yardımcı olur. 

  • Kan basıncını ve kolesterolün düşmesini sağlar.

  • Güçlü bir antioksidan olan demirhindi, vücudu toksinlerden arındırmasıyla birlikte kalp ve damar sağlığını da korumaktadır. 

  • Demirhindi, sinek – böcek ısırığı, yanık ve kesik gibi yaraların daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur. Cildin yenilenmesini sağlar.

  • Mide asitidesini dengeleyerek ülser gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Udi hindi faydaları nelerdir? Udi hindi yağı nasıl kullanılır? Udi hindi faydaları nelerdir? Udi hindi yağı nasıl kullanılır?

Demirhindi Çayı Faydaları Nelerdir?

Demirhindi çayı, bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlık sorununa iyi gelir, ve demirhindi çayı ile yapılan gargara diş ve dişeti rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Aynı zamanda boğaz ağrılarına iyi gelerek şiddetli öksürüğü hafifletir. 

Demirhindi Çayı Nasıl Yapılır?

1 litre su çaydanlığa alınır ve ocakta kaynama noktasına gelinceye kadar bekletilir. Kaynamaya başlamadan hemen önce 20 gr demirhindi meyvesi eklenir ve kaynatılmaya devam edilir. Yaklaşık 5-10 dakika arası kısık ateşte kaynatıp iyice demlendikten sonra altı kapatılarak ılıması beklenir ve ılıdıktan sonra aç ya da tok karnına tüketilir. 

Demirhindi Şerbeti Faydaları Nelerdir?

Osmanlı mutfağında en çok tüketilen şerbetlerden biri olan demirhindi şerbeti günümüzde de geleneği devam ettirmek için tüketilmektedir. Özellikle Türk kahvesinin yanında ikram edilen demirhindi şerbeti, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. Kan şekerini dengeleyerek insülin direncini düşürmektedir. Günde 1-2 bardak kadar demirhindi şerbeti tüketilmesi tavsiye edilir.

Aronya meyvesi nedir, hangi hastalıklardan korur? Aronya meyvesinin faydaları nelerdir?Aronya meyvesi nedir, hangi hastalıklardan korur? Aronya meyvesinin faydaları nelerdir?

Demirhindi Şerbeti Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

  • 200 gr demirhindi

  • 2 litre içme suyu

  • 3 tatlı kaşığı çiçek balı

  • 1 çay bardağı toz şeker

  • 2 adet karanfil

  • 2 adet çubuk tarçın

  • 2 dal kadar adaçayı

  • 3-5 yaprak ıhlamur

  • 2 ince dilim limon

  • 1 fındık büyüklüğü zencefil

Hazırlanışı:

İlk olarak demirhindi meyveleri ayıklanır ve bir gece boyunca suda bekletilir. Suda bekletilen demirhindiler tencere alınır ve üzerine 2 litre suyu ilave edilir. Kısık ateşte kaynatılmaya başlanır. Kaynamaya başladığı andan itibaren üzerine karanfil, zencefil, çubuk tarçın, limon, adaçayı, ıhlamur ve şeker ilave edilir. Kısık ateşte 5-10 dakika kadar daha kaynattıktan sonra altı kapatılır ve ılıdığı zaman bal ilave edilir.
Demirhindi şerbetine bal da ekledikten sonra 8 saat kadar dinlenmeye bırakılır. Soğuyup dinlenen demirhindi şerbetine buz ilave ederek servis esebilirsiniz. Afiyet olsun…

Demirhindi Ne kadar Tüketilmeli?

Demirhindi çayı ve şerbeti, günde en fazla 2 bardak kadar tüketilmelidir. Alerjik bir durumu ya da kronik bir rahatsızlığı olanların doktorlarına danışmadan tüketmemeleri tavsiye edilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri belli oldu
Teleferik faciasından önceki 5 dakika ortaya çıktı! Her ne olduysa 25 saniye sonra oluyor