Bel fıtığını önlemenin yolu hareket etmekten geçiyor!

Uzman Fizyoterapist Elif Uzun ülkemizde bel ağrısı şikayetiyle sağlık merkezlerine başvuran hastaların yüzde 39'una bel fıtığı teşhisi konduğunu söyleyerek bel fıtığı rehabilitasyonunda dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı..

Bel fıtığını önlemenin yolu hareket etmekten geçiyor!
Bel fıtığını önlemenin yolu hareket etmekten geçiyor!
GİRİŞ 21.08.2021 16:21 GÜNCELLEME 21.08.2021 16:24

İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Fizyoterapi Programı Öğr. Gör. Elif Uzun, günlük hayatımızı büyük oranda olumsuz etkileyen ve bedenimizde ciddi boyutta hareket kaybına neden olabilen bel fıtığı rahatsızlığının, omurlar arasındaki diski zorlayıcı hareketler dışında fazla kilonun da neden olabileceğini belirterek, "Bel fıtığı rehabilitasyonunda öncelikle fazla kilolar verilmeli, sigaradan uzak durulmalı, dönme-burgu gibi rotasyonel hareketlerden kaçınılmalı, düzenli ve bilinçli egzersiz yapılmalı, ağır yük kaldırmaktan kaçınılmalı, toplumda yaygın olan inanışın aksine sert veya tahta zemine yatılmamalı ve ortopedik yataklar tercih edilmelidir” uyarısında bulundu. 

2 genç parkinson hastaları için titremeyi engelleyen bileklik icat etti2 genç parkinson hastaları için titremeyi engelleyen bileklik icat etti




SÜREKLİ YATMAK YERİNE HAREKET EDİN

Bel rahatsızlığı yaşayan ya da bel fıtığı teşhisi konan bazı kişilerin yetkisi ve bilgisi olmayan kişilere bel çektirme gibi işlem yaptırmanın kalıcı ya da tedavisinin uzun süreceği rahatsızlıklara sebebiyet verebileceğinin altını çizen Uzman Fizyoterapist Elif Uzun, “Eskiden belimiz ağrıdığında sürekli yatmanın belimize iyi geleceği söylenirdi. Ancak sürekli yatmak kasları zayıflatır. Onun yerine bilinçli olarak egzersiz yapıp, hareket edin. Böylece kan dolaşımınız artacak, kas spazmlarınız azalacak, kas erimelerinin önüne geçerek iyileşme süreci hızlanacak” dedi. 


 
BİLİNÇLİ REHABİLİTASYON İLE KALICI HALE GELİR

Uzun, rehabilitasyonla tedavi edilebilecek seviyede bir disk dejenerasyonu durumunda hastanın ağrıları geçene ve ağrısız egzersiz yapacak seviyeye gelene kadar manuel tedavi ile bazı özel tekniklerle spazmda olan kasların gevşetilerek, yumuşak dokunun bozulmuş dolaşımının arttırılıp, hastanın tolere edebildiği dozda ağırlıklı esneme egzersizleri ile rehabilitasyona başlanabileceğini ve kuvvetlendirme egzersizleri ile tedavinin kalıcı hale gelebileceğini ifade ederek sözlerine şu şekilde devam etti: "Cerrahi gerektiren bir disk dejenerasyonu varsa, cerrahi öncesi yapılacak fizyoterapi ve rehabilitasyon cerrahinin başarısını arttıracaktır. Fizik tedavi yeterli kas kuvvetini sağlayarak cerrahi sonrası döneme hastayı hazırlar ve ameliyat sonrası hasta transfer aktivitelerini ve kişisel bakımını nasıl yapacağını bilerek uyanır. Kendisini cerrahi sonrası nelerin beklediğini bilir ve bu konuda kaygı yaşamaz.”

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil