Cilt kanseri tedavisinde bir ilk! Kişiye özel aşı deneniyor

Cilt kanseri türleri arasında en tehlikeli cilt kanseri olarak kabul edilen melanomaya karşı dünyanın ilk "kişiselleştirilmiş" mRNA aşısının denemesi İngiltere'de yapılıyor.

Cilt kanseri tedavisinde bir ilk! Kişiye özel aşı deneniyor
Cilt kanseri tedavisinde bir ilk! Kişiye özel aşı deneniyor
GİRİŞ 26.04.2024 16:20 GÜNCELLEME 26.04.2024 17:52

2023 yılının Ağustos ayında kafa derisinde büyüyen melanomu alınan 52 yaşındaki Steve Young, deneme aşısının yapılacağı ilk hastalardan biri olacak. İngiltere'de denemesi yapılan aşı, bağışıklık sisteminde kalan kanserli hücreleri tanıyacak ve yok edecek şekilde tasarlandı. Bu yöntem sayesinde kanserin geri dönmeyeceği umuluyor.

AŞIDA SON AŞAMALAR

Mevcut COVID aşılarıyla aynı teknolojinin kullanıldığı mRNA-4157 (V940) aşısında son aşama Faz 3 denemeleri gerçekleştiriliyor. University College London Hospitals'da (UCLH) yapılan denemede doktorlar bu aşıyı, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini öldürmesine yardımcı olan Pembrolizumab ya da Keytruda adlı ilaçla birlikte uyguluyorlar.

GENETİĞE GÖRE ÖZELLEŞTİRİLİYOR

Moderna ve Merck Sharp and Dohme (MSD) tarafından üretilen kombine tedavi, klinik deneyler dışında henüz sağlık sisteminde rutin kullanıma sunulmuş değil. Avustralya dahil olmak üzere, başka ülkelerde de hastalar üzerinde denemeleri yapılan aşının yaygın kullanıma uygunluğu test ediliyor. Kişiselleştirilmiş olarak sunulan aşının yapısı her bir hastaya uyacak şekilde değiştirilerek sunuluyor.

Bu aşıyla vücuda yalnızca kanser hücrelerinde bulunan belirteçlere veya antijenlere saldıran proteinler veya antikorlar üretmesi için talimat veriliyor.

Bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom, melanom türleri arasından en ölümcül olan melanom ne kadar erken teşhis edilirse, tedavisi o kadar kolay ve tedavinin başarılı olma olasılığı o kadar yüksek oluyor.

Cilt kuruluğu hangi vitamin eksikliğinden, neden olur? Cilt kuruluğu belirtileri…Cilt kuruluğu hangi vitamin eksikliğinden, neden olur? Cilt kuruluğu belirtileri…

Elif Sena Demiroğlu Haber7.com - Asistan Editor
Haber 7 - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Belçika Başbakanı Alexander De Croo duyurdu... AB'de İsrail'e karşı büyük darbe hazırlığı
Kariye'de 79 yıl sonra ilk ezan heyecanı! Açılışını Başkan Erdoğan yapacak