Teziç'e tepki üstüne tepki var

YÖK eski Başkanı Mehmet Sağlam, Rektörler Komitesi’nin ‘istişare kurulu’ olduğunu belirterek, “Rektörler Komitesi’nin yasalarda yeri bile yok. YÖK de hiçbir şekilde siyasi konuları tartışamaz” dedi.

Teziç'e tepki üstüne tepki var
Teziç'e tepki üstüne tepki var
GİRİŞ 07.04.2007 09:58 GÜNCELLEME 12.07.2018 18:33

Necdet TUNAÇ'ın haberi

YÖK eski Başkanı ve Kamu Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin açıklamalarını eleştirdi. Sağlam, Teziç'in rektörler komitesini toplayıp cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili komite bildirisi açıklamasına “Rektörler Komitesi'nin yasalarda ve hiçbir icra yetkisinde yeri yok' sözleriyle tepki gösterdi. Sağlam, Rektörler Komitesi'nin 1982'de dönemin YÖK Başkanı İhsan Doğramacı'nın fikir danışmak üzere oluşturduğu bir istişare kurulu olduğunu hatırlattı. Sağlam, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'na göre yürütme ve icra kurulunun Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul olduğuna işaret etti. Rektörler Komitesi'nin üniversiteler arasında uygulamalarda bir standardın sağlanması ve YÖK'e görüş bildirmesi gibi görevleri olduğunu anlatan Sağlam, 'Rektörler Komitesi'nin yasalarda yeri ve hiçbir icra yetkisi de yok. Sadece bir istişare kuruludur' dedi.

ORTAK GÖRÜŞ DENİLEMEZ

Sağlam, Rektörler Komitesi bildirisinin, Türkiye'deki tüm üniversitelerin ortak görüşü gibi algılanmasının yanlış olduğunun altını çizerken, “Bu bildirinin tüm üniversitelerin görüşünü içerdiği yanlış bir tespit olur. Sayın Teziç, Anayasa profesörü. Neyin ne olduğunu çok iyi biliyor. Nasıl oluyor da tüm üniversiteler adına oturup rektörler komitesi adına siyasi bir açıklama yapabiliyor? Bunu anlayabilmiş değilim. YÖK anayasal bir kuruluş olarak, Anayasa'da görevleri yer almış bir kurul. Siyasi konularda görüş bildirme yetkisi yok. Erdoğan Teziç veya bir akademisyen siyasi görüşünü her zaman bildirebilir, bu konuda makale ele alabilir. Ama, kurumsal olarak YÖK, hiçbir şekilde siyasi konuları tartışamaz. Üniversitelerin öğretim üyeleri ferdi olarak düşüncelerini açıklayabilir, mitinglere katılabilir. Ama kurumsal olarak, kurum yöneticilerinin böyle bir görevi yok' dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
  • İLİŞKİLİ HABERLER:
 
  • Sabancı rektöründen Teziç'e tepki
    Sabancı Üniversitesi Rektörü Terzioğlu, Rektörler Komitesi'nin bildirisine karşı çıktı. Terzioğlu, üniversitelerin kurumsal olarak bir siyasi görüşe taraf olmaması gerektiğini söyledi.
 
  • Muhalefetten YÖK'e sert cevap var
    YÖK'ün Cumhurbaşkanlığı ile ilgili olarak dün yaptığı siyasi çıkışa, muhalefet liderlerinden sert tepki geldi. Mumcu, Ağar ve Kurtan, YÖK'ün tutumunu eleştirdi. Ağar 14 Nisan resti çekti.

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Milyonerlerin ilk adreslerinde zirve değişmedi! İşte dünyanın en zengin şehirleri!
Ekonomiden güzel haber! Türkiye 20 ülkelik listeden çıkıyor