Bakan Pakdemirli, Kılıçdaroğlu'nu rakamlarla yalanladı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun, tarım ürünlerinde pahalıya ithalat yapıldığı iddialarına ilişkin, 2002-2021 yılları arasında buğdayla ilgili yapılan ithalatı ve ihracatı rakamlarla açıkladı.

Bakan Pakdemirli, Kılıçdaroğlu'nu rakamlarla yalanladı
Bakan Pakdemirli, Kılıçdaroğlu'nu rakamlarla yalanladı
GİRİŞ 02.11.2021 22:15 GÜNCELLEME 02.11.2021 22:15
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

 Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, tarım ürünlerinde pahalıya ithalat yapıldığı iddialarına ilişkin, 2002-2021 yılları arasında toplam 21 milyar dolarlık buğday ithalatına karşılık 35 milyar dolarlık buğday ve mamulleri ihracı geçekleştiğini bildirdi.

Pakdemirli, yaptığı yazılı açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun partisinin TBMM Grup Toplantısındaki konuşmasında Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) bazı tarımsal ürünleri çiftçilerden ucuza aldığını buna karşılık aynı ürünlerin daha pahalıya ithal edildiğine yönelik iddialarına ilişkin bilgiler paylaştı.

Türkiye'deki buğday, arpa, nohut ve yeşil mercimek üretiminin genel olarak yurt içi tüketimini karşıladığını belirten Pakdemirli, son 10 yıla bakıldığında buğday üretiminin ortalama 20 milyon ton, arpa üretiminin 7,2 milyon ton, nohut üretiminin 530 bin ton, yeşil mercimek üretiminin ise 31 bin ton seviyesinde olduğunu ifade etti.

Pakdemirli, TMO'nun bu yılki alım fiyatlarının 17 Mayıs'ta, bir önceki yıla göre yüzde 36 artışla ekmeklik buğday için ton başına 2 bin 250 lira, makarnalık için ton başına 2 bin 450 lira, arpa için ise yüzde 37 artışla ton başına 1750 lira olarak açıklandığını anımsatarak, fiyatların üreticiler tarafından memnuniyetle karşılandığının altını çizdi.

Söz konusu artışların son 18 yılda açıklanan en yüksek oran olduğuna işaret eden Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Söz konusu alım fiyatlarının açıklandığı dönemde uluslararası piyasada buğdayın tonu 269 dolar, arpanın tonu 209 dolara karşılık gelmektedir. TMO'nun alım fiyatları, dünya çiftçilerinin ürününü pazarladığı fiyatların üzerinde açıklanmıştır. Ancak mayıs ayı sonundan itibaren yaşanan kuraklığın etkisinin rekolteye yansıması (üretim azalışı) ve ülkelerin salgına bağlı artan talepleri nedeniyle dünya fiyatlarının yükselmesi neticesinde yurt içi fiyatlarda da hızlı yükselişler yaşanmıştır. Üreticilerimiz piyasa fiyatlarının daha yüksek olması halinde içinde bulunduğumuz sezonda olduğu gibi ürünlerini yüksek seviyedeki cari piyasa fiyatlarından zaten pazarlamaktadır."

- "Mayıstaki TMO alım fiyatlarıyla kasım ayındaki piyasa fiyatlarının karşılaştırılması doğru değil"

Pakdemirli, mayıs ayında açıklanan TMO alım fiyatlarıyla kasım ayındaki piyasa fiyatlarının karşılaştırılmasının doğru olmadığına işarete ederek, üreticilerin artan piyasa fiyatlarından yararlandığına dikkati çekti.

Hasat döneminde buğday fiyatlarının ton başına 2 bin 800 lira seviyesine kadar çıktığını ve üreticilerin ürünlerini bu fiyattan da pazarladığını belirten Pakdemirli, "Öte yandan, ihracat odaklı üretim yapan un, bulgur, bisküvi, makarna ve irmik sanayinin ihtiyaçları için buğday ithalatı yapılmaktadır. Bu kapsamda, 2002-2021 yılları arasında toplam 21 milyar dolarlık buğday ithalatına karşılık 35 milyar dolarlık buğday ve mamulleri ihraç edilmiştir. Böylece bu dönemde yaklaşık 14 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verilmiştir." ifadesini kullandı.

Pakdemirli, bakliyata bakıldığında ise nohutta, 2020/21 sezonunda 11 milyon dolarlık ithalat yapılmasına karşılık 109 milyon dolarlık ihracat yapıldığını anlatarak, "Sonuç olarak ülkemiz hububat ve bakliyatta kendine yeterli olup, pandemi ve iklim koşulları nedeniyle şu anda dünyada oluşan fiyatlarla hasat sezonundan açıkladığımız fiyatları karşılaştırmak doğru değildir. Bakanlık olarak daima çiftçilerimizin yanındayız ve onları desteklemeye devam ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • Aziz 2 yıl önce Şikayet Et
    Kılıçdaroğlu'nu sevmem yalan dolan işi. Bakan pakdemirliyi de sevmiyorum. Yerli tohumlarimizi diken dürüst vatansever çiftçilere destek yok ama ithal hibrit tohumlara destek var. Bu nasıl iş?
    Cevapla
  • Capla hama 2 yıl önce Şikayet Et
    Kadir inanır
    Cevapla
  • ayhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bakan bey de çıkmış buna laf anlatıyor.Zaman ve emek israfı adam.Söylediği yalanlara iman etmiş bir kitlesi var bunun.O nedenle boşa dilini yorma,gerçekleri sadece bizim cenaha anlatsan yeterli.
    Cevapla
  • açı 2 yıl önce Şikayet Et
    Chp iktidarda olsa raflar bomboş olur herşey karaborsada olur ekmek kuyruğu olurdu. Hükümet iyi çalışıyor. Bütün dünyada pahalılık var pandemi yüzünden. Chp iktidarda olsa sağlık eğitime kuruş yatırım yapmazdı. Hastaneler 2002deki içler acısı rezil halde ve yetrsiz sayısı ile aklırdı, pandemi de milyonlarda kişi ölürdü kovidden chpnin ilgisizliği yüzünden yetersiz hastane kapasitesi yüzünden. Allaha şükür ki Allah doğru zamanda hizmet eden bir iktidar nasip eyledi ülkeye.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrailli Bakan Ben-Gvir'den skandal öneri: "Filistinliler infaz edilsin"
 THY ile ilgili dikkat çeken iddia! 20 milyar dolarlık anlaşma imzalanıyor