CHP, Ukrayna- Rusya savaşı için Meclis'te genel görüşme istedi

CHP, Ukrayna-Rusya savaşı konusunda Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri'nin attığı adımlar, yürütülen diplomatik girişimler, sürecin Türkiye'ye siyasi ve ekonomik etkileri, Ukrayna'daki vatandaşların tahliyesine yönelik genel görüşme talep etti.

CHP, Ukrayna- Rusya savaşı için Meclis'te genel görüşme istedi
CHP, Ukrayna- Rusya savaşı için Meclis'te genel görüşme istedi
GİRİŞ 01.03.2022 23:55 GÜNCELLEME 01.03.2022 23:55
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

CHP Grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç'un imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan genel görüşme önergesinde, Rusya ile Ukrayna arasında kökleri 2014’e dayanan siyasi ve askeri krizin, 24 Şubat günü Rusya'nın uluslararası hukuku ve Minsk Protokolü'nü ihlal ederek başlattığı geniş çaplı askeri operasyonla sıcak çatışmaya dönüştüğü belirtildi.

Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna ile ekonomik, ticari ve siyasi ilişkisinin olduğu Ukrayna'da öğrenci ile iş insanı başta olmak üzere 20 bini aşkın Türk vatandaşının bulunduğu kaydedilen önergede, sıcak çatışmadan en büyük zararı Türkiye'nin göreceği ifade edildi.

Önergede, Türkiye tarafından vatandaşlarına yönelik yeterli uyarıların yapılamadığı yönünde şikayetler bulunduğu savunularak, "Özellikle Kiev ve Harkiv'deki vatandaşların iki ateş arasında kalmasına karşın etkili ve güvenli bir tahliye planı oluşturulamadığı görülmektedir." denildi.

İki ülke arasındaki krizin savaşa dönüşmesinden hemen önce Türk Hava Yollarının uçak biletlerine fahiş zam uyguladığı da iddia edilen önergede, şunlar kaydedildi:

"Demokrasilerde parlamentonun denetleme ve bilgi edinme yetkisi vazgeçilmezdir. Bugüne kadar iktidarın dış politikada attığı ve ülkemize ağır faturalar çıkaran adımlar ile bu krizde nükleer silah kullanma riski de dikkate alındığında TBMM'de ortak akılla bir yol haritası oluşturulması yerinde olacaktır. Yaşanan uluslararası hukuka aykırı duruma ilişkin Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın attığı adımlar, yürüttüğü diplomatik girişimler, sürecin ülkemize siyasi ve ekonomik etkileri ve Ukrayna'daki vatandaşlarımızın güvenli tahliyesi hakkında yapılanlara ilişkin parlamentonun bilgilendirilmesi amacıyla Meclis Genel Görüşmesi açılmasını arz ederiz."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 19
  • Vatansever Adanalı 2 yıl önce Şikayet Et
    CHPKK nın sözde lideri senin anlayacağın konular değil ; burnunu sokma bilmediğin konulara; sen yine devam et reisi nasıl yeneceğini ve TÜRKİYE' ye nasıl bir tuzak kuracağının plânını yap; EN İYİ BİLDİĞİN KONULAR BUNLARDIR ÇÜNKÜ !!!!!!!!!!!.
    Cevapla
  • Bir adam 2 yıl önce Şikayet Et
    2 çapsız savaş durumunu görüşecekmiş hahhahah...ayık görüşseler bari...
    Cevapla
  • Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    Kılıçdaroğlu, Ekremi gönder de savaşı durdursun
    Cevapla
  • temel 2 yıl önce Şikayet Et
    bir savac durumun da fiatlar iki uc kat cikar daha onu mu bilmiyorlar corana almanya ne yapti haberi yok butun masraflari aldi geri
    Cevapla
  • isa okur 2 yıl önce Şikayet Et
    bu chpelilere Ukraynanın bir devlet olduğunu,avrupada olduğunu bir ilkokul öğretmenimiz onların anlayacağı dilden anlatsa ne iyi olur.Bunlar ne olduğunu bilmezler.Akılları da almaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'den Netanyahu'ya tarihi Gazze cevabı: Aşırılık yanlısı ve ırkçı hükümetiniz...
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler