CHP'nin Hac karşıtllığı yeni değilmiş

CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın alaycı sözleri ile gündem gelen CHP'nin dini konulardaki 'hassasiyeti' tek parti dönemine yani 1947'lere dayanıyor. İşte tarihten ilginç notlar:

CHP'nin Hac karşıtllığı yeni değilmiş
CHP'nin Hac karşıtllığı yeni değilmiş
GİRİŞ 22.05.2008 10:50 GÜNCELLEME 11.09.2018 17:17
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

 

 

Abdülhamit Güler'in haberi

 

 

Mütedeyyin insanların hep çile çektiği Anadolu’da, cumhuriyet dönemiyle başlayan yasakçı zihniyetin en acı uygulamalarından biri de hac yasağıydı. Son olarak CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın çirkin sözleriyle gündeme gelen İslam ibadetlerine karşı düşmanlık, hac söz konusu olunca kendini daha da ortaya koyuyordu.

Kuran-ı Kerim’in basılması ve mevcutların toplatılması gibi uygulamalarla hafızalarda yer eden Tek Parti döneminde, tüm dini faaliyetler gibi hac farizası da yasaktı. 1947'lere kadar Türkiye'den hacca resmen izin çıkmadı. Tek parti yönetiminin bu kompleksi devletin her kademesine öylesine yer etmişti ki, eski Cumhurbaşkanlarından Cevdet Sunay, umredeki ihramlı fotoğraflarını Suudi makamlara imha ettirmişti.

Asırlarca İslam alemine hamilik yapmış 

 

 

 

 

 

 

ÖNDER SAV NE DEMİŞTİ? VİDEO

 

CHP Genel Sekreteri  Önder Sav bir partilinin hacca gitme arzusuna alaycı bir üslupla, 'Boş ver, Araplara para kaptırma. Muhammed belki seni bırakmaz...' diye karşılık verdi.... 
DEVAMI İÇİN

olan Osmanlı sonrası kurulan Türkiye Cumhuriyetinde mütedeyyin insanlar çok büyük zorluklar yaşadı. CHP’li Önder Sav’ın hac ibadetine ve Peygamberimiz (SAV)’e yönelik yakışıksız ifadeleriyle yeniden gündeme gelen İslam düşmanlığı, Anadolu topraklarında özellikle tek parti iktidarında kendini göstermişti. CHP zihniyetini gözler önüne seren örneklerin en belirginlerinden biri hac farizasına yönelik yasaklardı.

TEK PARTİ DÖNEMİNDE HAC YASAKTI

Kuran-ı Kerim’in basılması ve mevcutların toplatılması gibi uygulamalarla hafızalarda yer eden dönem Tek Parti döneminde, tüm dini faaliyetler gibi hac farizası da yasaktı.

1947'lere kadar Türkiye'den hacca resmen izin çıkmadı. 1948'de döviz yokluğu bahanesiyle hac yine yasaklandı. Hac için ilk izin ise ancak 1949'da çıkartıldı. O yasaklı yıllarda Rusya dahi hacılarına yasak koymamıştı.

Milli Gazete yazarı Mehmet Şevket Eygi, hac farizasının uzun müddet yasaklı olduğunu belirterek, “1945’ten sonra, yani 2. dünya savaşı bitince Türkiye’de Tek Parti sistemi bitince o zaman izin verdiler.” Dedi. Eygi, Sovyetler Birliği’nin bile her sene 20-30 kişiyi sembolik olarak hacca gönderdiğini ifade ederek “Göz boyamak için Sovyetler bunu yaptı. Bu kadar bile yoktu Türkiye’de. İnsanlar kaçak olarak bin zahmetle develerle, Suriye’den İran’dan geçerek hac farizasını yerine getirmeye Suudi Arabistan’a gitmeye çalışıyordu.” Diye konuştu.

İHRAMLI FOTOĞRAFINI YAKTIRAN CUMHURBAŞKANI
Mehmet Şevket Eygi’nin aktardığı bilgilere göre, eski cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, ziyaret ettiği Suudi Arabistan’da umre yapmış ve zaruri olarak da ihram giymişti. Ancak Tek Parti zihniyeti Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına o kadar sirayet etmişti ki, Sunay, ihramlı fotoğraflarını Suudi yetkililere rica ederek imha ettirmişti.

İLK HACI BAŞBAKAN ÖZAL

Osmanlı zamanında İstanbul-Mekke arası gidiş dönüş 8 ayı bulmaktaydı. 19. yüzyıl başlarına kadar hac ulaşımı at, katır ve deve sırtında yapılırdı. 1869'da Süveyş Kanalı'ndan gemiyle, 1908'de Hicaz hattından trenle gidilmeye başlandı.

Selçuklu ve Osmanlı sultanlarının (Cem Sultan hariç) hiçbiri hacca gitmemişti. Yavuz Sultan Selim Mısır'a kadar gidebilmişti. Şeyhülislamlar, padişahlara haccı farz görmüyorlardı. Türkiye cumhurbaşkanları da aynı geleneği devam ettirmişler, Cevdet Sunay ile Kenan Evren ise Umre yapmışlardır. Başbakanlardan ilk hacı olanlarsa, Turgut Özal ve Necmettin Erbakan'dır. Görevi başında hacca giden ilk vali ise Konya valisi Hazım Oktay Başer’di.

 

 

 

 

 

YORUMLAR 17
  • Banazlı Kerim 15 yıl önce Şikayet Et
    ARAP=para. önce osmanlıdan başlayalım osmanlının arkasında hiç bir azınlık veya nederseniz deyin kimse durmadı arabı sırpı rumu hıristiyanı müslümanı türkü çünkü osmanlı türk değildi, osmanlının hiçbir padişahı hacca gitmemiştir buna yavuz sultan selimde dahildir kutsal toprakları osmanlı bünyesine katmış fakat HACI olmamıştır aslını inkar edene kaynak gösterilir. Osmanlı eşleri hiçbir zaman türk değildi (sırp rum eflak rum macar) güzelleriydi araptan türke dost olmaz. faşist kralık veya prenslikle yönetimleri vardır
    Cevapla
  • zehra yavuz 15 yıl önce Şikayet Et
    daha neler çıkacak!!!. zaten hepsinin iç yüzlerini bilmiyor muyduk???chp bundan ibaret ,seçim otobüslerine başörtülü kadın fotoğrafı asar,başörtüsü ile ilgili yasa çıktığında çatlak ses çıkarır,aşure günü yapar,aşure günü yapan akplilere laf atar,seçim için Ku\'an_ı Kerim dağıtır,Ku\'an\'da örtünme yok der,ezan sesinde bile rahatsız olur zamanında Chp kadın kollarının toplantısında konuşulan konuydu bu ezan sesi ....
    Cevapla
  • AYNALAR SÖYLEYİN BANA 15 yıl önce Şikayet Et
    Hızlı gençlik yıllarının, hazin sonu.... Irkçılara, ittihatçılara kapılanlar, “Elhamdülillah Müslümanım Atatürkçüyüm, CHP-MHP’den başka istemem” diyenler, bu işlerden ne sonuç çıkarırlar? Vicdan sızısını teğet geçenlere, Ünal dede’den ve nine’den farklı akibet umanlara şaşarım...
    Cevapla
  • mustafa ekici 15 yıl önce Şikayet Et
    bu haberde bi eksik var. osmanlı padişahları ile ilgili haberde bi eksik var hiçbir padişah hacca gitmemiştir deniyor o yanlış bir bilgi. BİR HAC HİKÂYESİ Osmanlılar zamanında 1900\'lü yıllarda, mukaddes topraklarda bugünkü gibi Otel sistemi yokmuş. Çünkü, buralarda yaşayan halk günlerce önceden şehir dışına çıkar, hiç tanımadığı bir yerden hac yapmak maksadı ile gelen kişileri karşılar, evinde misafir eder, her türlü ihtiyacını karşılar ve bundan da büyük şeref duyarlarmış. İşte böyle bir hac mevsiminde (Takriben 1903-1904 yıllar
    Cevapla
  • hüseyin özbay 15 yıl önce Şikayet Et
    izleyin. arkadaşlar mynet video sitesinde KORKUNC_ALLAH_DUSMANI adlı bir video var konferans sırasınde çekilmiş üniversite görevlileri ve chp milletvekili Necla bilmemne isimli bir şahısta var aralarında izleyin gerçek yüzlerini görün bu insanların .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mehmet Şimşek ve kredi iddiaları sonrası IMF'den Türkiye açıklaması
Çiftçiye 300 bin lira faizsiz kredi imkânı! 3 kurum devrede