İmzalar atıldı: Türkiye ile Kolombiya'dan 5 milyar dolar hedefi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kolombiya Devlet Başkanı Duque ile düzenlediği ortak basın toplantısında; "Kolombiya ile 2021'de ticaret hacmimiz ikiye katlanarak 2 milyar doları aştı. Hedefimiz 5 milyar dolara ulaştırmak" dedi.

İmzalar atıldı: Türkiye ile Kolombiya'dan 5 milyar dolar hedefi
İmzalar atıldı: Türkiye ile Kolombiya'dan 5 milyar dolar hedefi
GİRİŞ 20.05.2022 19:06 GÜNCELLEME 20.05.2022 19:06
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kolombiya Devlet Başkanı Duque ile ikili görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

"Latin Amerika ve Karayipler bölgesindeki en önemli ortağımız Kolombiya Cumhurbaşkanı'nı ülkemizde ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum. Dışişleri Bakanım 26 Nisan'da Kolombiya'yı ziyaret etti. İlişkilerimizi 2 yılda bir Cumhurbaşkanları düzeyinde gerçekleştireceğimiz görüşmelerle geliştireceğiz.

"HEDEFİMİZ 5 MİLYAR DOLAR"

Hedefimiz ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmaktır. Türkiye-Kolombiya ilişkileri imzaladığımız ortak bildiriyle ülkelerimiz arasındaki ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükselttik. Türk ve Kolombiyalı iş insanları arasındaki temasın artırılmasını destekliyoruz. Kolombiya Latin Amerika'ya açılımımız açısından önemli konumdadır.

THY, Bogota hattında her gün sefer düzenliyor. Kolombiya ile ilişkilerimizi geliştirme konusunda karşılıklı çalışıyoruz. Bilhassa göç konusunda etkilenen 2 ülke olarak önem veriyoruz. Türkiye, bursları kapsamında 177 bin Kolombiyalı öğrenciye eğitim hakkı sağladık. Kolombiya'da 29 Mayıs'ta ilk turu gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hayırlı olmasını diliyorum.

"İŞ BİRLİĞİMİZİ ARTIRACAĞIZ"

Bu küresel sorunun çözümü yönünde birlikte çaba göstereceğiz. Uyuşturucu kaçakçılığı, terör ve organize suçlar konusunda işbirliğimizi arttıracağız. Bugün ayrıca son dönemde meydana gelen bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldık.

Kolombiya'da 29 Mayıs'ta ilk turu gerçekleştirecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin dost Kolombiya halkı bakımından hayırlı olmasını şimdiden diliyorum.

Görevi bırakmadan önce bizi Kolombiya'ya bekliyor. Planlamamızı yapıp İnşallah 7 Ağustos'tan sonra bölgede bir ziyaret gerçekleştireceğiz."

Duque'nin açıklamalarından satır başları:

"Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hepinize şükranlarımı sunuyorum. Kabinenizin üyelerine, Dışişleri Bakanınıza şükranlarımı sunuyorum. Amacımız ikili ilişkilerimize ivme kazandırmak. Öncelikli olarak ilişkilerimizi geliştireceğiz. Stratejik iş birliği ile bu gelişmeyi sağlayacağız.

Kolombiya bizim için önemli bir noktaya gelmiştir. İkili ticaret hacmimizi çıkarmaya hemen başlayacağız. Yatırımlarımız oldukça önemli. Bunu en yüksek seviyeye çıkarmaya çalışıyoruz. Bizim için kazan kazan anlaşmaları olmalı. Bu ölçütler içerisinde gruplarımız toplantılar düzenledi. Yatırımcılarımız Türk şirketleriyle toplantılar düzenledi. Gelmek isteyen yatırımcılara kapımız açık.

400 milyon Euro'yu aşacak olan bir ticaret hacmine erişmek istiyoruz. Enerji alışverişi, turizmde Kolombiya çok önemli sektörlerde rol oynamakta ve önemli bir fırsat yaratmaktadır. Latin Amerika içerisinde önemli bir pazar ve aynı zamanda Kuzey Amerika için önemli pazar oluşturuyoruz.

Bizim göçmenlikle ilgili otoriterlerimizle birlikte fikir teatisinde bulunduk. Bu konuda iş birliğimizi gerçekleştireceğiz. Bugünkü yaptığımız göçle ilgili toplantılarda paylaşacağımız dersler, edineceğimiz tecrübeler var.

"SİZİN GİBİ BİZ DE TERÖRLE UĞRAŞIYORUZ"

Bugün sağlık alanında imzaladığımız mutabakat var. Bizim için Kovid-19 görünmez düşman gibi ülkelerimizi teslim almıştı. Bugünkü yaptığımız anlaşmalarla birlikte Sağlık bakanlarımız fikirlerini paylaşacak. Salgınlarla ilgili bağışıklık mekanizmaları güçlendirmeyi etkinleştirmeyi sağlayacak.

Güvenlik alanında iş birliğimize dikkat çekmek istiyorum. Sizin burada uğraştığınız gibi terörizmle uğraşıyoruz. Sizin PKK karşısında net politikanız var. Biz de Kolombiya'da aynı kararlılıkla yürüyoruz. Bu yapıları dağıtmaya devam ediyoruz. 3 tane terörist organizasyonunu yerle bir ettik.

Güvenlik konusunda Türkiye'nin NATO'daki mevcudiyeti çok önemli. Fikirlerinizi ve tecrübelerinizi paylaşabiliriz. Bizim burada iki ülke olarak iklim değişikliğine karşı da el ele mücadele etmemiz, enerji değişikliğini önceliklememiz lazım.

Bütün dünya olarak karbon ayak izimizi azaltmamız gerekiyor. 7 Ağustos'tan öncesinde size davetimizi yinelemek istiyorum. Ticaret hacmimizi ikiye, üçe dörde katlamaktan öte bir tohum ekmek oldu. İki ulus arasında turizm, yatırımcılarımız, öğrencilerimizle tohum ekmek oldu. Bu diplomasi ilerlesin Türkiye ve Kolombiya'da çok yönlü senaryolarımızı paylaşabilelim."

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 6
  • AYH 1 yıl önce Şikayet Et
    Reisi gelde sevme.
    Cevapla
  • çok çalışıyor 1 yıl önce Şikayet Et
    Erdoğanın bir dakka boş vakti yok. Gece gündüz ülke için çalışıyor. Durum böyleyken hala beğenmeyenler var. Erdoğan gibi bir lider varken gidip ne idüğü belirsiz toplama partilerin peşinden koşanlar başlarını vuracak yer arar. Bu işin şakası yok.
    Cevapla
  • AYH 1 yıl önce Şikayet Et
    Begenmeyenler kimler oldugu belli. 6 li masa dediklrine bak görürsün.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yıllık 250 milyar dolar ihracat vat bu paranın devlet bankalarına yatması lazım acil kanun çıkmalı şu an bu para yurtdışı bankalara gidiyor yazık
    Cevapla
  • Sedef 1 yıl önce Şikayet Et
    Adam her yerde iş bağlıyor gece gündüz demiyor çalışıyor ekonomi falan umurumda değil darbeyle yapamadıklarını ekonomi üzerinden yapmaya çalışıyorlar ama yemezler 2023'de de Allah'ın izniyle Reis'le yola devam
    Cevapla
  • ashjytkı 1 yıl önce Şikayet Et
    kardeş seçim döneminde bu zamlar fırsatçılar kimin işine yarıyorsa yaptıranda onlar seçim döneminde enflasyon CHPKK nın işine yarar 20 aralıkta dolar yükselirken kimler sevindi düşerken kimler üzüldü tüm türk halkı gördü 20 aralıkta dolar yükseldiğinde KILIÇDAROĞLU neden TÜSİAD ı aradı araştırmak lazım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fide dağıtımında 5 bin kişi, kuyruk oluşturdu
Yıldızların altında tarihi yolculuk