Başkan Erdoğan sinyali verdi, seçim similasyonları hız kazandı...

6'lı masanın 6 Nisan’dan sonraki bir seçime destek vermeyeceklerini açıklamaları ve Erdoğan'ın seçimleri öne alacağına dair oluşan büyük beklenti sonrası partilerde ortak liste çıkarma hazırlıkları başladı.

GİRİŞ 08.01.2023 08:21 GÜNCELLEME 08.01.2023 16:39
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Siyasi partiler, 2023 seçimleri için hem yürütülecek kampanyayla ilgili hem de hangi illerde ortak liste çıkarılacağına yönelik yoğun bir hazırlık dönemine giriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Öne çekebiliriz' demişti... 6'lı masa erken seçim kararını duyurduCumhurbaşkanı Erdoğan "Öne çekebiliriz" demişti... 6'lı masa erken seçim kararını duyurdu

Seçimlerin mayıs ayı içinde yapılmasına yönelik ihtimaller artıyor. Millet İttifakı ortaklarının 6 Nisan’dan sonra yapılacak bir seçime destek vermeyeceklerini açıklamalarından sonra, seçimlerin öne alınması kararının Cumhurbaşkanı tarafından alınacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Seçimlerde ittifak yapacak siyasi partilerde özellikle hangi illerde ortak milletvekili listesi çıkarılacağı konusunda simülasyonlar yapılıyor. 2023’te uygulanacak yeni seçim yasası ile küçük partilerin, ittifak yaptıkları büyük partilere ‘Sırtını dayayarak’ milletvekili çıkarmasının önüne geçiliyor.

CHP'li Atıcı'dan tabanını rahatsız edecek HDP dayatması! Akılalmaz sözlerCHP'li Atıcı'dan tabanını rahatsız edecek HDP dayatması! Akılalmaz sözler

2018 seçimlerinde uygulanan sistemde, milletvekili sayısı, ittifakın toplam oyunun, partilerin bir seçim çevresinde aldığı oylara bölünmesi ile hesaplanıyordu. Bu yöntem ile millet ittifakı cephesinin, ‘artık oylar’ sebebiyle 20’nin üzerinde milletvekili çıkardığı tespit edilmişti. Bu seçimlerde uygulanacak yeni sistem ise, ittifakın yüzde 7 barajı geçmesi şartıyla partilerin, bir seçim çevresinde aldıkları oy oranına göre milletvekili çıkarmasını öngörüyor. Yeni sistem ittifak içinde olsalar bile küçük partilerin tek başına milletvekili çıkarmasını zorlaştırdığı için, bu durumdaki partilerin adaylarının büyük bir partinin listesinden seçime girmesini zorluyor.

İYİ PARTİ VE CHP LİSTESİNDEN GİRECEK PARTİLER

Bu sebeple özellikle DEVA, SP, Gelecek ve DP’nin adaylarının seçimlerde İyi Parti ve CHP listelerinden seçime girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu partilerin 41 şehirde kendi amblemleri ile seçime gireceği, 40 şehirde ise büyük partilerin amblemi altında seçimi yürütecekleri belirtiliyor.  

Anketlerde EYT etkisi: AK Parti'nin oylarını nasıl etkiledi?Anketlerde EYT etkisi: AK Parti'nin oylarını nasıl etkiledi?

İTTİFAK PROTOKOLÜ  

Öte yandan Milletvekili Seçimi Kanunu gereğince ittifak yaparak seçime katılma kararı alan siyasi partilerin, seçimin başlangıç tarihinden itibaren en geç yedi gün içinde, genel başkanların imzalarını ihtiva eden ittifak protokolünü Yüksek Seçim Kuruluna teslim etmesi gerekiyor. İttifak protokolünde; ittifak unvanı ve kanunlara aykırı olmayan diğer hususlara yer verilebiliyor. 

HDP'den ortak aday açıklaması! 6'lı masaya şart koştularHDP'den ortak aday açıklaması! 6'lı masaya şart koştular

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 47
  • Yasar 1 yıl önce Şikayet Et
    Bbiz kimseye avuç acmadan kendi yağımızla kavruluruz.Insallah.
    Cevapla
  • Ziyaretçi 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu zillet ittifakında akıl almaz ve utanmaz bir acayiplik var. Cumhur ittifakı karşısında her gün yeni bir saçmalık yumurtluyorlar. Kendileri de çoktan şaşırdı amma, yapacak başka saçmalıklar bulmaya da devam ediyorlar. Çünkü emir böyle. Ne yapıp yapıp Erdoğan ı yıkın emri var Bidon ağaları ve Avrupa dan. Şunu kesinlikle bir tarafa yazınız ki, Ölmez sağ olur görürsek, Sn. Erdoğan ve Cumhur ittifakı tarihinin en yüksek oyunu alacak ve zillet ittifakı bir daha toplanmamak üzere dağılıp gidecektir. Türkün aklıyla varlı ğı birliği ile dalga geçenlerin akibetlerini tarihten iyi okusunlar. Bu milleti ahmak zannediyorlar.
    Cevapla
  • YADİGAR 1 yıl önce Şikayet Et
    Bebek katilleriyle iş birliği yapan herkes, inşaallah şehitlerin ve bebeklerin kanlarında boğulursunuz. Allah size fırsat vermesin oynadığınız oyunlar başınıza yıkılsın inşaallah.
    Cevapla
  • Kürşat Karahan 1 yıl önce Şikayet Et
    İste bu yuzden pkk ile halay çekenlere karşı İYİ parti diyoruz...
    Cevapla
  • Sivaslı Öğretmen 1 yıl önce Şikayet Et
    Davutoğlu gibi fırıldak son yıllarda hiç çıkmamıştı... Koltuk için bu kadar küçülen hain tip...
    Cevapla
  • KONYA..42 1 yıl önce Şikayet Et
    Ahmet davutoğluna konyalı oy vermez hesabınızı ona göre yapın lütfen..
    Cevapla
  • İstanbul 34 1 yıl önce Şikayet Et
    Vatana ihanetmi ettilerki oy cikmasin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'den Netanyahu'ya tarihi Gazze cevabı: Aşırılık yanlısı ve ırkçı hükümetiniz...
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı