Hangi parti lideri uçtu hangileri çakıldı?

Prof. Dr. Ali Atıf Bir, her ay köşesinde yer verdiği "Liderlerin Form Grafiği"nin Şubat ayı sonuçlarını da yayınladı.. Geçtiğimiz ay siyasetin gündemini belirleyen 'Balyoz Darbe Planı' bakın hangi lideri uçurdu!

Hangi parti lideri uçtu hangileri çakıldı?
Hangi parti lideri uçtu hangileri çakıldı?
GİRİŞ 13.03.2010 02:04 GÜNCELLEME 13.03.2010 02:04

Balyoz etkisi Erdoğan'ı uçurdu Merakla beklediğimiz TNS "Liderlerin Form Grafiği" araştırmasının Şubat sonuçları geldi.

Fazla sözü uzatmaya gerek yok. Şubat ayında "Balyoz etkisi", Kürt açılımıyla yere çakılan Erdoğan'ın formunu adeta fırlattı.

Demokrasinin yanında yer almak, eski sistemle mücadele, darbeye karşı yan almak, dik durmak dikleşmemek, Kürtler'e karşı fazla da açılmamak Başbakan Erdoğan'ın yaptığı eylemleri onaylayanların oranını %25.1'den %30,7'ye çıkardı.

Erdoğan'ın formunun bu seviyelere gelmesi AK Parti'nin oylarının da %42'lere doğru yol aldığının işareti!

Yani ekonomide istikrarlı günler yeniden geliyor demektir.

Nereden mi biliyorum? Çünkü benim size verdiğim rakamlar hem yurtiçinde hem de yurtdışında ekonomik kurmaylar tarafından yakından takip edilen rakamlar.

Mart ve Nisan aylarında da Erdoğan formunu daha da artırmayı başarırsa "ekonomik istikrar" beklentisi yeniden Türkiye'ye güneşli günler olarak geri döner. Erdoğan'ın formunu artırmasının yolu ise "güç" göstermekten değil "ikna" etmekten geçiyor.

"Güç" yerine "ikna"nın nasıl kullanılacağını ise daha fazla anlatmayayım sanırım Erdoğan'ın danışmanları ne yapacaklarını anlamışlardır. Hele de başarısız "Kürt açılımı" operasyonu ile Erdoğan'ın formunu iki seksen bir doksan yere serdikten sonra...

Baykal ve Bahçeli "Kürt kozu" ellerinden alınınca formlarından çok şey kaybettiler. Biri %11.4'e diğeri ise %11'e geriledi. Bu CHP ve MHP'nin oylarında makul miktarda gerileme demektir.

Formunu Erdoğan'dan sonra tek artıran lider Sarıgül... %7'den %9'a artış, Sarıgül'ün kuracağı partinin oylarının da %10 ile %12 arasına doğru ilerlediğini gösteriyor.

Türkiye yeniden aynı filmi yaşıyor, köşelerinde bazı entelektüeller burun kıvırıp zihinsel mastürbasyon yaparken, halk onların beğenmediği Sarıgül'ü başının üstüne almaya hazırlanıyor.

Daha önce de yazdığım gibi entelektüeller burun kıvırmaya devam ettiği sürece Sarıgül barajı aşacak oyu alacak. Daha fazlası ise geliştireceği içerikli söylemlere değil pozitif duruşunu kavgacı, olmayan söylemlerini daha fazla anlatmasına bağlı.

Kurtulmuş cephesinde yeni bir şey yok. Kurtulmuş baskın Erdoğan karakteri arkasında sesini duyuramıyor. DSP'nin sorunu ise lider falan değil düşüncelerde artık DSP modeline gereksinim duyulmaması.

0.6'lık bir lider formu olan DSP'nin anayasa teklifini köşesinde tartışan Oktay Ekşi'ye de bu sonuçlar kapak olmalı!

kullan

Oktay Ekşi "başyazar" kisvesi altında tarafsız davranmıyor, goygoyculuk yapıyor. Bunun en güzel kanıtı da yazdığı DSP yazısı. Daha sonra da ortaya çıkıp "Bizim yazarlar olarak suçumuz yok, basın özgürlüğü, iletişim özgürlüğü cart curt" diye ahkam kesmenin alemi yok. Her şey Ekşi'nin yazdığı DSP yazısıyla kabak gibi ortaya çıkmış durumda.

Oktay Ekşi kösesinde iletişim kurmuyor, iktidarla kazanıp kaybetme üzerinden maç yapıyor. Bu tür köşe yazarlığının sonu da artık pek hayırlı değil. Hatta sonu mutlaka gelmeli, getirilmeli. Nokta.

Liderlerin Form Grafiği

Liderler          Kasım   Aralık     Ocak    Şubat
Erdoğan          25,01   25,04       25,06    30,7
Bahçeli            13,0     10,3         12,7      11,4
Baykal             13,3     10,6         12,1      11,0
Sarıgül              7,2       8,1            7,0       9,0
Kurtulmuş         5,4       5,5            3,2       3,1 
Türker               2,0       1,1            1,1       0,6

Kaynak: TNS Piar, 2000 kişi, Türkiye temsili

Ali Atıf Bir / BUGÜN

YORUMLAR 28
  • Yusuf Yıldırım 16 yıl önce Şikayet Et
    BENİM BİLDİĞİM. Bernim bildiğim Katolik papazları evlenmez yoksa yanlış mı biliyorum !!
    Cevapla
  • uğur özkay 16 yıl önce Şikayet Et
    %50. Arkadaşlar, ben 1992-2002 yılları arasında marketçiydim. O dönemlerde zam oranları hem daha çok hem de daha sıktı. İnanın 2001 koalisyon döneminde ürünlerin etiketlerini değiştirmeye yetişemiyordum. Bu gün markete girdiğimde birçok ürünün fiyatını neredeyse aynı buluyorum.Lütfen biraz daha dikkat.
    Cevapla
  • Yusuf Yıldırım 16 yıl önce Şikayet Et
    DİNLER ARASI DİALOGCU... Sen Erbakanın bu ülke için yaptıklarını hayal bile edemiyecek zekaya sahipsen ben ne yapayım !! O çok sevdiğiniz hizmet etmekten evlenmeye zamanı olmayan okyanus ötesinde Conilerin yanında bulunmayı Ülkesine tercih eden liderin ne yapmış ? Evet bekliyoruz bakalım ergenekon şemsiyesinden ne çıkacak !! bu ülkede güvenilir tek kurum olan şanlı ordumuza saldırmayı marifet sayarak saldırıyorsunuz yarın ordumuzda zaafa uğrayınca aynı İraktaki gibi hoşotlu coniler gelir bekler seni, tıpkı liderin gibi
    Cevapla
  • Haydar KOLCU 16 yıl önce Şikayet Et
    gıda maddesi yorum yazan arkadaş. Ben senin dediğin gibi bakkala markete ve pazara gidiyorum ve emekliyim.Bağkur emeklisi ben hükümetten memnunun.emekli olduğum halde 53 yaşındayım ve çalışıyorum.boş gezerek takım tutar gibi parti tutarak yorumda yapmıyorum.bazı emekliler gibi çay ocaklarında günümü öldürerek dedikoduda yapmıyorum.Çalışıyorum ve insan gibi yaşıyorum.Dahası şükrediyorum.İnsan tasarruf ederse geçinir.azı azbulmayacaksın başkasını kıskanmayacaksın şükredeceksin bak geçinelibiyormu geçinelemiyormu.
    Cevapla
  • Doğru söz 16 yıl önce Şikayet Et
    gerçek enflasyon % 7,. Enflasyonu soran arkadaşa. Verdiğin örnekler çok komik. Maddi durumu iyi olanlar da kışın karpuz, yazın portakal almazlar. Soğan ve patates fiyatları dalgalanabilir, ki yıllardır dalgalanıyor. Buna İktisatta KİNG kanunu denir. internette gereksiz yorum yazmak yerine aç oku bakayım ne demek miş.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hatay'da 63 yaşındaki adamı kaldırım taşıyla öldürdü! O anlar kameraya yansıdı
İsrail basını: Türkiye-Suudi Arabistan imzası ölümcül darbeyi vurdu!