Kanada'daki Türk mezarlığa korunacak

1. Dünya Savaşı'nda Kanada'da yaşamını yitiren 16 Türk'ün mezarının bulunduğu alan korumaya alınacak. Mezarlıkta tespit edilen 16 mezardan 14'ünün mezar taşı dahi bulunmuyor.

Kanada'daki Türk mezarlığa korunacak
Kanada'daki Türk mezarlığa korunacak
GİRİŞ 14.05.2013 14:28 GÜNCELLEME 14.05.2013 14:28

Kanada'nın Ontario eyaletine bağlı Brantford kentinde 1873 yılında kurulan Mount Hope Şehir Mezarlığı'nın Türk bölümünde kayıtlı 16 mezardan 14'ünün mezar taşı bile bulunmuyor.

Türkiye'nin Ottawa Büyükelçisi Tuncay Babalı'nın talimatıyla harekete geçen Toronto Başkonsolosu Ali Rıza Güney, Brantford'daki Mount Hope Mezarlığı'nın Türk bölümünde incelemelerde bulundu.

Kanada'ya 100 yıl önce gelen Türklerin hazin hikayesini bulan tarihçi Wayne Hunter ve yerel tarihçi William Drafler'dan bilgi alan Başkonsolos Güney, daha sonra Brantford Belediye Başkanı Chris Friel ile görüştü.

Türk mezarlığının açık ve ayak altında olduğunu anlatan Toronto Başkonsolosu Ali Rıza Güney, burasını ihya etmek istediklerini ifade etti. Belediye Başkanı Friel, mezarlığın onarımı için gereken her türlü desteği vereceklerini belirterek, "Birlikte bir proje hazırlayalım. Ne istiyorsanız, siz söyleyin biz yapalım" dedi.

Toronto Başkonsolosu Ali Rıza Güney de mezarlığın etrafının, üzerinde yürünmesini engelleyecek şekilde çevrilmesini ve Türk bayrağının bulunduğu kitabede, yatanların isimleri ve kısa bir hikayenin her iki dilde yer almasını istedi.

Kanada'nın ilk Müslüman ve Türk mezarlığı

Mount Hope Mezarlığı'ndaki Section J, Kanad'nın bilinen ilk Müslüman ve aynı zamanda da ilk Türk mezarlığı. Konuyu araştıran ve detayların gün yüzüne çıkmasını sağlayan Brantfordlı yerel tarihçi William Darfler, AA'ya yaptığı açıklamalarda yerel kayıtlardan sonra federal kayıtlarda da yaptığı araştırmalarda, Brantford'dakinden daha eski bir Müslüman mezarlığına rastlamadığını söyledi.

William Darfler, 1914'te bazı Türklerin çalışmak için geldiğini, ancak 1. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla burada yaşamlarını yitirdiklerini belgelediğini anlattı.

Tarihçi William Darfler, Kapuskasing Esir Kampı'na alınan Türklerin bazılarının isimlerinin yöneticiler tarafından değiştirildiğini, bazılarının da kayıtlara yazılırken harf veya telaffuzdan kaynaklanan değişikliğe uğradığını bildirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Avrupa'yı sallayan Türkiye açıklaması: Kendimizi bir Türk milleti olarak görüyoruz
Refah'ı işgal eden İsrail'den skandal savunma: Barış anlaşmasını ihlal etmiyorlarmış!