F-35'ler'den ABD dışında ilk geniş kapsamlı test

Türkiye ile birlikte 9 ülkenin katıldığı ortak program kapsamında üretilen 2 adet F-35 uçağı Hollanda’da ilk kez test uçuşu gerçekleştirdi.

GİRİŞ 07.06.2016 19:08 GÜNCELLEME 07.06.2016 19:25
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 9 ülkenin katıldığı Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) Programı kapsamında üretilen 2 adet F-35 savaş uçağı, ABD dışında ilk geniş kapsamlı test uçuşunu Hollanda’da yaptı.

Leeuwarden Hava Üssü'nden kalkan F-35’ler, Groningen, Urk, Arnhem, Maastrciht, Eindhoven, Rotterdam, Lahey ve Amsterdam’ın da aralarında olduğu 30 şehir üzerinde uçtu.

Savunma Bakanlığı, ortalama 400 metre yükseklikte uçan F-35’lerin 2 saati aşan test uçuşlarını tamamladıktan sonra yeniden Leeuwarden Hava Üssü’ne döndüklerini duyurdu.

Hollanda’nın da dahil olduğu program kapsamında üretilen uçaklar, geçen hafta test uçuşu amaçlı bu ülkeye getirilmişti. Ülkede 2 hafta daha kalacak uçaklar, bu süre içinde ses ölçümleri dahil farklı test uçuşları yapıldıktan sonra halkın ziyaretine açılacak.

HOLLANDA'YA 2019'DA TESLİM EDİLECEK

Leeuwarden Hava Üssü'nde 10-11 Haziran’da düzenlenecek Hollanda Hava Kuvvetlerinin tanıtım günleri kapsamında uçakları yakından görülebilecek.

ABD ve İngiltere’nin başını çektiği, 9 ülkenin ortak olduğu konsorsiyum tarafından geliştirilen proje kapsamında, 2005’ten beri yapımı süren uçakların Hollanda’ya ilk tesliminin 2019’da yapılması öngörülüyor.

HOLLANDA 37 ADET ALACAK

Hollanda, daha önce hükümetin aldığı karar gereği yılda ortalama 8 olmak üzere toplam 37 adet F-35 uçağı alacak.

Uçakların son tesliminin ise 2022’de Volkel Hava Üssü'nde yapılması bekleniyor.

TÜRKİYE 100 TANE SİPARİŞ VERDİ, İLK 2'Sİ 2017'DE GELİYOR

Radara yakalanmama özelliğine sahip yeni nesil uçaklar, projeye dahil olan ülkelerin talebine göre teslim edilecek. Türkiye’nin bu kapsamda sipariş verdiği 100 adet F-35 savaş uçağının ilk 2'sini 2017’de teslim alması bekleniyor.

YORUMLAR 9
  • ilker 7 yıl önce Şikayet Et
    ABD bu uçakları yıllardır kullanıyor, proje ortaklarına gelince hep sıkıntı hep sıkıntı. bir an önce kendi uçağımızı göklerde uçurmalıyız.
    Cevapla
  • Kayra keskin 7 yıl önce Şikayet Et
    kim bilir o uçaklar nasıl programlanacak , ne malum o uçakların bütün kontrolünü sonuçta abd'de yapacak ve istediği zaman bozup düşmesine sebep olacak
    Cevapla
  • gerçekhikaye 7 yıl önce Şikayet Et
    yazılımı amerikan olduğu için bihalta yaramaz
    Cevapla
  • f-15 7 yıl önce Şikayet Et
    100 adet f-15 alalım
    Cevapla
  • Reis Sevdalısı 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu uçağı baya bi arastirdim. İt dalaşına giremiyor. Bircok konuda basarisiz oldugu soyleniyor. Hatta Pentagon bile bu projeni. Basarisizligini kabul etti. Ucak siparislerinin iptal edilmesi gerek. Bu uçak icin ayrilan 10 milyar dolarıda milli uçak projemiz için finanse edelim. Madem cihanda egenmenlik iddiasinda bulunacagiz kendi kendimize yetmemiz gerek.
    Cevapla
  • hidocan 7 yıl önce Şikayet Et
    cok dogruda hadi git iste parayi vereceklermi hemen on ayei yerde bomba patlativerirler türkiyede bu eskiyalar...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Özel'i kabulüne ilişkin açıklama
Milyarderlerin en fazla bulundu şehirler! İlk 10'da dikkat çeken ayrıntı..