Avrupa Uzay Ajansı 2 milyar yıldızın verilerini kamuoyu ile paylaştı

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Gaia misyonu kapsamında topladığı 2 milyar yıldıza ilişkin veriyi kamuoyuna açtı. Amaç ), Samanyolu Galaksisi'nin doğru ve eksiksiz haritasını oluşturmak.

Avrupa Uzay Ajansı 2 milyar yıldızın verilerini kamuoyu ile paylaştı
Avrupa Uzay Ajansı 2 milyar yıldızın verilerini kamuoyu ile paylaştı
GİRİŞ 13.06.2022 17:13 GÜNCELLEME 14.06.2022 17:17

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Gaia misyonu kapsamında, Samanyolu'ndaki 2 milyar yıldız hakkındaki veirileri; yıldızların bileşimi, sıcaklığı, yaşı ve kütlesi hakkında önemli bilgiler içeriyor. Bir katalogda yayınlanan veriler, gökbilimcilere galaksimizi yeniden anlamasına yardımcı olacak.

ESA'nın paylaştığı katalogdaki veriden bir örnek

2013 yılında başlatılan Gaia, Samanyolu'nun üç boyutlu bir haritasını oluşturmayı ve böylece galaksimizin bileşimini, oluşumunu ve evrimini ortaya çıkarmayı amaçlayan iddialı bir misyon. Gaia verileri, yıldızların yanı sıra Güneş Sistemi'ndeki gezegenler, asteroitler ve diğer nesneler hakkında da 800 binden fazla dosya içeriyor.

ESA'nın Gaia misyonu kapsamında Samanyolu'nun merkezine ve düzlemine daha yakın olan yıldızların uzaktakilere göre metal bakımından daha zengin olduğu tespit edilmiş. Öte yandan Gaia misyonu ile bilgi edinilen yıldızlar, galaksideki yıldızların yalnızca yüzde birini oluşturduğu tahmin ediliyor.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas'a "terör örgütü" diyen İmamoğlu, metrolarda protesto edildi!
Antalya'daki teleferik faciasında bilirkişi raporu ortaya çıktı