James Webb Teleskobu Cartwheel Galaksisi’ni görüntüledi

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA), James Webb Uzay Teleskobu'nun Cartwheel adlı Galaksiyi görüntülediğini açıkladı.

James Webb Teleskobu Cartwheel Galaksisi’ni görüntüledi
James Webb Teleskobu Cartwheel Galaksisi’ni görüntüledi
GİRİŞ 02.08.2022 22:27 GÜNCELLEME 02.08.2022 22:29
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA), James Webb Uzay Teleskobu'ndan elde edilen en son görüntüleri yayınladı. James Webb Teleskobu’nun Cartwheel adlı galaksinin görüntüleriyle beraber galaksinin yıldız oluşumu ve merkezi kara deliği hakkında yeni ayrıntılar ortaya çıkardığı belirtildi. Sculptor takımyıldızında yer alan ve Dünya'dan yaklaşık 500 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunduğu ifade edilen Chartwheel Galaksisi’nin bir araba tekerleğine benzeyen görünümünün biri sarmal diğeri daha küçük iki galaksinin yüksek hızlı çarpışması şeklinde oluştuğu aktarıldı.

NASA ve ESA tarafından yapılan ortak açıklamada, çarpışmanın en çok galaksinin şeklini ve yapısını etkilediği aktarılarak, parlak bir iç halka ve onu çevreleyen renkli bir halkanın çarpışmasıyla oluşan Chartwheel Galaksisi’nin çarpışmanın merkezinden dışarı doğru genişlediği ifade edildi.



Açıklamada, parlak halkanın yüksek miktarda sıcak toz içerdiği ve diğer genç yıldız kümelerine ev sahipliği yaptığı belirtilirken, dış halkanın ise yaklaşık 440 milyon yıldır genişlediği aktarıldı. Dış halkanın genişledikçe gaza dönüşerek yeni yıldızların oluşumunu tetiklediği ifade edildi.

Açıklamada, Hubble Uzay Teleskobu da dahil olmak üzere diğer teleskoplar tarafından daha önce Cartwheel Galaksisi’nin incelediğini ancak galaksinin görüşü engelleyen toz miktarı nedeniyle yeterince gizemi ortaya çıkaramadığını belirtilerek, James Webb Teleskobu’nun ise kızılötesi ışığı algılama yeteneğiyle, şimdi Carwheel Galaksisi’ndeki yıldız oluşumu ve merkezindeki kara delikle ilgili yeni bilgileri ortaya çıkardığı aktarıldı.

Cartwheel Galaksisi için gözlemlerin hala "çok geçici bir aşamada" olduğu belirtilen açıklamada, "James Webb, bize Cartwheel'in şu anki durumunun bir anlık görüntüsünü verirken, aynı zamanda bu galaksiye geçmişte ne olduğu ve gelecekte nasıl gelişeceği hakkında fikir veriyor" denildi.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    SubhaneALLAH Allahın ne büyüksün. Allahı inkar eden kafirler sizin için acı bir son var. siz sekarı bilir misiniz? offf Allahım ayağımızı kaydırma yolumuzu islamda sabit kıl. Amin.
    Cevapla
  • mns45 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizde yedik. Daha gözümüzün önündeki ayda, yok su izi vardı yok dağ vardı deyip keşfedemeyenler, 500 milyon ışık yılı ötedeki galaksileri görüyormuş.
    Cevapla
  • misafir99 1 yıl önce Şikayet Et
    yaşadığı çağın farkında olmayan bi cahil , adamlar resim çekiyor resim , seni o örnek verdiğin ay a koysalar burdan senin göz bebeğinin resmini çeker o teleskop :)
    Cevapla
  • Eroll 1 yıl önce Şikayet Et
    İnsan bildiği kadar hayal edebilir, uzayın daha derinliklerinde neler var acaba, Kimse hayal edemez, ama alemler var buyuruyor yaradan.bize
    Cevapla
  • Turabi 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah C.C nasıl yaratmış Onun gücünü,kudretini,büyüklüğünü hala görmek istemeyip inkar edenler ve inanmayanlarda hiç akıl yok...Daha bu 1. kat sema ve büyüklüğü milyarlarca ışık yılı belkide trilyonlarca!!!!Bilim tanrısına tapanlar bunuda açıklasın..
    Cevapla
  • Hah 1 yıl önce Şikayet Et
    Evren 13.5 milyar yasinda trilyon olamaz
    Cevapla
  • dinibütünoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    denizanasına benziyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den Batı Şeria'da kanlı baskın! Evi buldozerle yıktı, şehitlerin naaşlarını çaldı
Aliyev imzaladı... Azerbaycan ile Türkiye arasında gelirde çifte vergilendirme kaldırıldı