Korkutan araştırma! Uzay enkazlarının bir insana çarpma olasılığı yüze 10'a çıktı

Yeni bir araştırma uzaydan düşen roket parçalarının Dünya'daki yaşam için giderek artan bir risk oluşturduğunu gösterdi.

Korkutan araştırma! Uzay enkazlarının bir insana çarpma olasılığı yüze 10'a çıktı
Korkutan araştırma! Uzay enkazlarının bir insana çarpma olasılığı yüze 10'a çıktı
GİRİŞ 17.08.2022 16:40 GÜNCELLEME 17.08.2022 16:40

 Hem devletlerin hem de özel şirketlerin uzay yarışı hız kazandıkça önümüzdeki yıllarda uzay enkazı Dünya'da bulunan insanlar için daha büyük sorunlara yol açabilir. Geçtiğimiz hafta Nature Astronomy dergisinde yayınlanan bir çalışmada, düşen bir roketin önümüzdeki on yıl içinde birine çarpma ihtimalini yüzde 10 olduğu tespit edildi.

Çin'e tepki büyüyor! Çin'in uzay enkazı Dünya'da yere çakıldıÇin'e tepki büyüyor! Çin'in uzay enkazı Dünya'da yere çakıldı

2021 yılında yalnızca bir yıl içinde 135 roket uzaya fırlatıldı. Bu şimdiye kadarki en yüksek sayı olarak kaydedildi. Ancak uzaya fazla roket fırlatmanın sorunları artık gözle fark edilebilecek hâle geldi. Her fırlatılan roket daha fazla roket gövdesinin kontrolsüz bir şekilde Dünya'ya düşmesine neden oluyor. Bu, dünyanın her köşesindeki insanlar için büyük risk oluşturuyor.

UZAY ENKAZLARININ GÜNEY YARIM KÜREYE DÜŞME OLASILIĞI DAHA YÜKSEK

Araştırmacılar, bin 500'den fazla uzay aracının yörüngesinden çıktığını ve yüzde 70'inden fazlasının tamamen öngörülemez bir şekilde Dünya'ya doğru savrulduğunu tespit etti. Analiz için son 30 yılın verileri bir araya getirildi.

Uzay enkazının düşeceği konumları tam olarak tespit etmek oldukça zordur. Ancak Güney Yarım Kürede yaşayan insanların daha büyük bir riskle karşı karşıya tespit edildi. Araştırmacılar, roketlerin Endonezya ve Batı Afrika enlemlerine düşme olasılığının Washington veya Londra gibi yerlere göre üç kat daha fazla olduğunu belirtti.

SpaceX’e ait uzay enkazları Avustralya’da boş araziye düştüSpaceX’e ait uzay enkazları Avustralya’da boş araziye düştü

Şirketler veya ülkeler şimdiye kadar Dünya'da hiç kimsenin düşen bir roket enkazından ölmediğini gerekçe göstererek roket tasarımlarıyla ilgili iyileştirmelere maliyetler nedeniyle isteksiz olabiliyor. Ancak yine de atmosfere yeniden girebilen yeniden kullanılabilir roket kullanımı da hızla artıyor.

1967 Dış Uzay Antlaşması ve 1972 Uzay Sorumluluk Sözleşmesi göre, uzay aracı özel bir şirketten gelmiş olsa bile, devletler uzay aracının neden olduğu zarardan uluslararası olarak sorumludur. Bu bağlamda başka bir ülkeye ait uzay enkazının başka bir ülkeye düşerek zarar vermesi durumunda enkaz sahibi ülke cezalandırılabiliyor. Ancak, bu mevzuatlar eski ve yalnızca hükümetler arası iletişim ve tazminat kanallarına izin veriyor.

KAYNAK: HABER7, CHİNA DAİLY
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'de üniversiteler Gazze için ayaklandı! Akademisyenler ters kelepçe
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?