Google'ın yeni robotu mutfakta hayatı kolaylaştırıyor

Günlük hayatı kolaylaştırmayı hedefleyen Google, yapay zeka destekli PaLM-SayCan robotunu geliştirildi. İlk testler de mutfakta başladı.

Google'ın yeni robotu mutfakta hayatı kolaylaştırıyor
Google'ın yeni robotu mutfakta hayatı kolaylaştırıyor
GİRİŞ 18.08.2022 09:56 GÜNCELLEME 18.08.2022 09:56

Google tarafından geliştirilen yapay zeka destekli PaLM-SayCan adlı bir robot, mutfak robotlarını bir üst seviyeye taşıyor. Testlerin başarıyla tamamlanmasının ardından robot, mutfakta insanlara yardımcı olması amacıyla satışa sunulacak.

Google, yeni geliştirdiği robot ile halihazırda evlerimizde kullandığımız küçük robotlarda olduğu gibi tek bir amaca hizmet etmek yerine birçok işlemi yapmayı hedefliyor. Özellikle insanların günlük hayatta yaptığı işlerden zaman kazanmasını hedefleyen firma PaLM adını verdiği yapay zeka sayesinde bu işlemleri gerçekleştirecek. Robota ise kullandığı yapay zekadan dolayı PaLM-SayCan ismi verildi.

PaLM-SayCan SÖYLENENLERİ ANLAYABİLİYOR

Robot, içerisinde kullandığı Google tarafından geliştirilmiş PaLM yapay zekası sayesinde 540 milyara yakın dil parametresini öğrenmiş. Hala öğrenme süreci devam eden PaLM-SayCan'in verilen komutları anlayabilmesi, analiz edip en doğru çözümü sunabilmesi ve hatta karmaşık matematik problemlerini çözmesi hedefleniyor.

Google araştırma bilimcisi Fei Xia, mutfağın ortasına oturdu ve büyük bir masa lambasına benzeyen tek kollu, tekerlekli bir robota bağlı bir dizüstü bilgisayara “Acıktım” komutunu yazdı. Robot hemen yakındaki bir tezgahı yakınlaştırdı, büyük bir plastik kaseye dikkatli bir şekilde tahıl gevreği döktü ve bir Xia'ya uzattı. Başka bir testte ise 

Google analisti tarafından aktarılan bilgiye göre, gelişmiş yapay zekaya ve sensörlere sahip olan bu robotun geleneksel ortamların dışında test edilmesinin sebebi, insan davranışlarına ve diline adapte olabilmesini sağlamak.

Google'da kıdemli bir araştırma bilimcisi olan Karol Hausman, “Dilin tüm küçük inceliklerini anlamak robota kalmış” dedi. Ancak Hausman "Gerçek dünyanın çeşitliliği ile başa çıkabilmek ve robotların adapte olabilmeleri için deneyimlerinden öğrenebilmeleri gerekiyor" diyerek eğitimlerinin devam ettiğini söyledi.

Google’ın çatı şirketi olan Alphabet’in bir diğer yan şirketi olan Everyday Robots firması tarafından geliştirilen robot, Tesla'nın Tesla Bot ve Xiaomi'nin CyberOne robotu gibi insana yardımcı olmayı hedefleyen robotlarından bir tanesi. 

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yurt dışındaki Türk sayısı! Zirvedeki ülke şaşırttı
Bayraktar HÜRKUŞ ile Akıncı'yı takip etti!