Türkiye'de de gözlemlenebilecek! 25 Ekim'de kısmi Güneş tutulması gerçekleşecek

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG), 'Gök Olayları Yıllığı'na göre 25 Ekim'deki kısmi güneş tutulması Türkiye'den de izlenebilecek.

Türkiye'de de gözlemlenebilecek! 25 Ekim'de kısmi Güneş tutulması gerçekleşecek
Türkiye'de de gözlemlenebilecek! 25 Ekim'de kısmi Güneş tutulması gerçekleşecek
GİRİŞ 02.10.2022 16:25 GÜNCELLEME 02.10.2022 16:46
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

2022'nin ikinci Güneş tutulması 25 Ekim'de Türkiye dahil Kuzey Yarım Küre'de yer alan birçok ülkeden izlenebilecek. Bu yılın ilk güneş tutulması Mayıs ayında gerçekleşmiş ancak tutulma yalnızca Güney Yarım Küre'de yer alan ülkelerden izlenebilmişti.

Tutulma, Dünya ile Güneş arasından Ay geçtiğinde, Dünya'ya gelen Güneş ışığının tamamen veya kısmen engellenmesiyle meydana geliyor. Ay, Dünya'dan çok daha küçük olduğundan ve bu nedenle de Dünya'ya gölgesi sınırlı alana düştüğünden dolayı güneş tutulmaları tüm Dünya'dan görülemiyor.

YILIN İKİCİ GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN DE İZLENEBİLECEK

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin  'Gök Olayları Yıllığı'na göre 25 Ekim'de gerçekleşecek kısmi güneş tutulması, Türkiye'den gözlenebilecek.

Tutulma Türkiye saati ile 12.40-15.05 arasında gerçekleşecek. Tutulmanın maksimum evresi ise saat 13.50'de gerçekleşecek.

Kısmi güneş tutulmasında Güneş, hilal şeklinde görülecek.

Güneş, Kuzey Yarım Küre'yi aydınlatırken Ay'ın, Güneş'i yaklaşık yüzde 82 kapatmasıyla tutulma gerçekleşecek.

Tutulma en iyi Rusya'dan izlenebilecek. Rusya'ya düşen güneş ışığının yaklaşık yüzde 80'ini Ay engelleyecek. Bu oran Çin'de yüzde 70'i, Norveç'te yüzde 63'i ve Finlandiya'da yüzde 62'yi bulacak.

ÇIPLAK GÖZLE İZLENMEMESİ GEREKİYOR

TÜBİTAK tarafından yapılan açıklamada vatandaşlar uyarılarak "Bu bir tam güneş tutulması olmadığı için çıplak göz veya herhangi bir optik cihaz ile izlenemez. Mutlaka özel filtreli tutulma gözlüğü veya filtresi kullanılmalıdır. Aksi takdirde gözde körlükle sonuçlanacak kalıcı hasar oluşabilir" ifadelerine yer verildi.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • Eren 1 yıl önce Şikayet Et
    Dün gözlerimin önünden film şeridi gibi geçti en son tutulma bazı sevdiğimiz insanlar hayatta idi şuan hayatta değiller güzel sonsuz bir kudrete tanıklık edeceğiz kesinlikle Ülkemize milletimize tüm insanlığa hayırlar getirsin müthiş bir denge kainat sistemi milimetrik sapma yok gençlerin çocuklarımızın yaşamında iz bırakacak anı olacak tarihler boyunca merakla izlenen gökyüzü hadisesi dünyamızda güzelliklerin barışın başlangıcı olsun savaşlar son bulsun hayırlı olsun Allaha şükürler olsun ibretlik bir olayı insanlığa kudretiyle sunuyor ne mutlu.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Borsa İstanbul'dan tarihi zirve! Rekor üstüne rekor kırıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi