Yasaklayan ilk eyaletti.. TikTok yasağı kaldırması için dava açtı!

TikTok, ABD'nin Montana eyaletinde yaşayanların sosyal medya platformuna erişiminin yasaklanmasını engellemek için dava açtı.

Yasaklayan ilk eyaletti.. TikTok yasağı kaldırması için dava açtı!
Yasaklayan ilk eyaletti.. TikTok yasağı kaldırması için dava açtı!
GİRİŞ 23.05.2023 16:07 GÜNCELLEME 23.05.2023 16:07

Pazartesi günkü dava, geçen hafta Montana'nın Çin'e ait video paylaşım platformuna kapsamlı bir yasak getiren ilk ABD eyaleti olmasının ardından geldi.

TikTok yaptığı açıklamada, yasağın ABD'nin ifade özgürlüğü haklarıyla çeliştiğini söyledi.

TikTok, verilerin Çin hükümetine aktarılabileceği endişesiyle dünyanın dört bir yanındaki yetkililer tarafından incelemeye alındı.

TİKTOK YASAĞI HUKUKA AYKRI BULUYOR

Pazartesi günü Amerika Birleşik Devletleri Montana Bölgesi Bölge Mahkemesi'nde açılan davada, "hukuka aykırı" yasağın kaldırılması talep ediliyor.

Bir sözcü yaptığı açıklamada, "İşimizi ve Montana'daki yüz binlerce TikTok kullanıcısını korumak için Montana'nın anayasaya aykırı TikTok yasağına meydan okuyoruz.

Son derece güçlü bir dizi emsal ve olguya dayanarak yasal mücadelemizin galip geleceğine inanıyoruz." dedi.

OCAK 2024'TE YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ BEKLENİYOR

TikTok davası, yasağın anayasanın birinci değişikliğindeki ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğini savunuyor.

Şirketin şikayetinde, yasağın "uygulamadaki tüm konuşmacılar için konuşma forumunu anayasaya aykırı bir şekilde kapattığı" belirtiliyor.

Yasağın Ocak 2024'te yürürlüğe girmesi bekleniyor. Uygulama mağazalarının TikTok'u sunmasını yasadışı hale getirecek, ancak zaten TikTok'a sahip olan kişilerin onu kullanmasını yasaklamayacak.

ABD'de bir eyalatte TikTok yasaklandıABD'de bir eyalatte TikTok yasaklandı

DEVLET CİHAZLARINDA YASAKLANMIŞTI

Nüfusu bir milyonun biraz üzerinde olan Montana, geçtiğimiz Aralık ayında uygulamayı devlet cihazlarında yasakladı.

TikTok 150 milyon Amerikalı kullanıcısı olduğunu söylüyor. Uygulamanın kullanıcı tabanı son yıllarda genişlemiş olsa da, hala en çok gençler ve 20'li yaşlardaki kullanıcılar arasında popüler.

Cumhuriyetçi Kongre üyelerinden milletvekillerinin TikTok kullanımını yasaklama çağrısıCumhuriyetçi Kongre üyelerinden milletvekillerinin TikTok kullanımını yasaklama çağrısı

ABD'DE GÜVENLİK RİSKİ ENDİŞELERİ BÜYÜYOR

Bununla birlikte, ABD siyasi yelpazesinde TikTok'un ulusal güvenlik riski oluşturabileceğine dair endişeler var.

Sosyal medya platformunun sahibi Çinli bir şirket olan ByteDance, Çin hükümeti tarafından kontrol edildiğini defalarca reddetti.

Dava ayrıca Montana'nın, federal hükümetin yetki alanına giren kullanıcı verileri ve ulusal güvenlikle ilgilenerek yetkisini aştığını savunuyor.

Yasağın, Çin hükümetinin TikTok verilerine erişebileceği yönündeki "asılsız spekülasyonlara" dayandığı belirtiliyor.

Montana hükümetinin avukatları daha önce dava açılmasını beklediklerini ve yasağı mahkemelerde savunmaya hazır olduklarını söylemişlerdi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular