Musk'ın Mars önceliği SpaceX'teki yaralanma vakalarını artırdı!

Elon Musk'ın Mars'a güvenlikten daha fazla öncelik vermesi, SpaceX'te ortalamanın üzerinde yaralanma oranlarını ortaya çıkardı. Yapılan bir araştırmada daha önce bildirilmemiş yüzlerce yaralanma tespit edildi.

Musk'ın Mars önceliği SpaceX'teki yaralanma vakalarını artırdı!
Musk'ın Mars önceliği SpaceX'teki yaralanma vakalarını artırdı!
GİRİŞ 12.11.2023 17:14 GÜNCELLEME 12.11.2023 17:14
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

SpaceX'teki güvensiz çalışma koşullarına ilişkin yapılan bir araştırma sonucunda, 2014 yılına kadar uzanan ve şimdiye kadar kamuoyuna bildirilmemiş 600'den fazla yaralanmayı ortaya çıkardı.

Raporda atıfta bulunulan mevcut ve eski çalışanlar, CEO Elon Musk'ın agresif teslim tarihlerini ve bürokrasiden nefretini suçluyor ve insanları Mars'a "olabildiğince hızlı" götürme hedefinin şirketi köşeleri kesmeye ve uygun protokollerden kaçınmaya yönlendirdiğini iddia ediyor.

SPACEX'TEKİ YARALANMALAR DİĞER ŞİRKETLERE GÖRE DAHA FAZLA

Reuters, bazı SpaceX tesislerindeki yaralanma oranlarının sektör ortalaması olan 100 çalışan başına 0,8 yaralanma veya hastalıktan çok daha yüksek olduğunu tespit etti. Brownsville, Teksas'taki tesiste 2022 yaralanma oranı 100 işçi başına 4,8 idi. Hawthorne, Kaliforniya'daki üretim tesisinde ise bu oran 1,8'dir. Şirketin roket testleri gerçekleştirdiği Teksas McGregor'da ise yaralanma oranı 2,7 idi.

Çalışanlar, 2021'de Brownsville çalışanı Florentino Rios'u kör eden ve Ocak 2022'den beri çalışan Francisco Cabada'yı komada bırakan bir diğeri de dahil olmak üzere kırık kemikler, kesikler, ezilmiş parmaklar, yanıklar, elektrik şokları ve ciddi kafa yaraları yaşadı.

2014 YILINDA BİR KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

SpaceX'in McGregor tesisinde 2014 yılında bir işçi, Lonnie LeBlanc, rüzgarın yanlış yüklenmiş bir kamyonun römorkuna çarpması sonucu hayatını kaybetmişti. Ancak SpaceX yıllar boyunca güvenlik konusundaki ihmalleri nedeniyle sadece cüzi miktarda para cezası ödedi. Reuters'a göre, LeBlanc'ın ölümünden sonra şirket OSHA ile 7.000 dolar karşılığında anlaştı.

Reuters iki düzineden fazla mevcut ya da eski çalışanın yanı sıra "SpaceX güvenlik uygulamaları hakkında bilgi sahibi olan" diğer kişilerle de konuştu. SpaceX'in eski yöneticilerinden biri Reuters'e "işçilerin güvenliklerini kendilerinin sağladığını" söylerken, diğerleri Musk'ın hoşuna gitmediği için çalışanlara parlak renkli güvenlik kıyafetleri giymemelerinin bile söylendiğini ifade etti.

Reuters'e göre, SpaceX ayrıca geçmişinin büyük bir bölümünde düzenleyicilere yaralanma verilerini sunmakta defalarca başarısız oldu.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 4
  • Mltmlt 5 ay önce Şikayet Et
    Delirecegim. Ne Mars i i!!! Starshit Amerika Uzay Kuvvetleri projesi. Finans ordudan. Askeri proje askeri. Amaç motto 30 dj içinde dünyanın bir yerine silah dökmek. Musk silah baronu. Starlink ise bu işin iletişimi için kullanılacak. İnternet Mars vs yok. Silah silah
    Cevapla
  • Ali 5 ay önce Şikayet Et
    Elın musik mars projesine hız verdi her tehlikeye karşı hazırlığını yapıyor Eli sonunda Mars’a kaçsçak
    Cevapla
  • serkan halici 5 ay önce Şikayet Et
    Adam filistine destek oldu diye pilini cekmeye calisiyolar tabi
    Cevapla
  • Qwerty 5 ay önce Şikayet Et
    Çok normal değilmi. Kimseye bir şey olmaz inşallah da. Adam en uç noktalarda yaşıyor. Kolay gelsin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İşgalci teröristler Gazze'ye giden un yüklü kamyonu durdurup çuvalları parçaladılar!
Bakan Fidan: Türkiye UAD'deki davaya müdahil olacak