Firefox'un geleceği nasıl olacak?

Milyonların tercihi Firefox, bundan sonraki sürümleriyle neleri hedefliyor? Ne gibi yenilikler bizi bekliyor? Tüm bu soruların cevabını Mozilla'dan öğrenin...

Firefox'un geleceği nasıl olacak?
Firefox'un geleceği nasıl olacak?
GİRİŞ 22.10.2009 17:54 GÜNCELLEME 12.04.2018 11:23

Mozilla

, popüler tarayıcısı Firefox'un yeni sürümleri için tüm gücüyle çalışmalarına devam ediyor. Önümüzdeki hafta piyasaya sürmeyi planladığı 3.6'nın beta versiyonunda, bizi birtakım yenilikler bekliyor. Mozilla'nın Ürün Geliştime Müdürü Mike Shaver ve Mozilla'nın idari yöneticilerinden John Lily, yeni Firefox sürümleri için daha saldırgan olacaklarını belirtti ve Mike Shaver şunları dedi:


Firefox için, "internetin başına gelen en güzel şey" bile deniliyor.

"Artık tarayıcı piyasasında birçok rakip bulunuyor. Pazar payları kimseyi yanıltmasın, rekabetteki tüm tarayıcılar, her an büyük sürpriz yapabilecek kapasitede. Dolayısıyla biz de daha saldırgan bir yol çizmeyi düşünüyoruz. Bu sayede istediğimizi elde edeceğimize eminiz." dedi. Kasım ayının ilk haftasında Firefox 3.6 Beta'yı test etme imkanına sahip olacağız. Yine belli başlı açıkları beta sürümle birlikte kapamayı düşünen Mozilla yetkilileri, 3.6'yı piyasaya sürdükten sonra boş durmayacak ve 2010'un ilk yarısında 3.7'yi piyasaya sürecek. Sıkı durun, Firefox 4.0 ise 2010 sonuna hazır olacak.

Firefox 3.6

Mike Shaver, "Sürümler arasındaki tarihi daraltmayı düşünüyoruz. Firefox'un versiyonları bundan böyle daha sık güncellenecek." diyor. Firefox 3.6 ile birlikte gelecek olan yenilikler arasında, kişisel eklentiler geliyor. Bu kişisel eklentiler sayesinde, herkes birbirinden farklı tarayıcı arabirimine sahip olabilecek. Mozilla yetkilileri, bunu tıpkı kozmetik ürünlerine benzetiyor. Malzeme aynı, fakat herkes farklı sonuçlar elde edebilecek.


Firefox 3.6'dan bir ekran görüntüsü.

Bir diğer yenilik ise önceliklendirilmiş ağ kurulumu (Prioritized Networking) olacak. Bu sayede aktif olan sekme, mevcut internet bağlantısına göre daha öncelikli olacak. Tabii ki öncelik düzeyini ayarlayabileceğiz. Amaç, çoklu sayfaların yenilenmesini hızlandırmak. Sekmelerin davranışları da önemli ölçüde değişecek. Yeni sekmeler artık mevcut sekmenin bir sağında açılacak. Opera'da bu zaten böyleydi, fakat Firefox sürümlerinde hep, son açılan sekme, sekme barının en sağında açılırdı.

Son olarak, Firefox 3.6 Open Web Font'u (Açık Web Fontu) destekleyecek. Firefox 3.5 ile gelen TrueType ve OpenType fontları gibi, yeni bir format olan Open Web Font, TrueType ve OpenType'ın sıkıştırılmış hali olarak da adlandırılabilir.

:: Sizce Firefox 4.0'a kadar düşünülen bu değişiklikler yeterli mi?

Yazan: Akhun Aktosun
SDN - http://shiftdelete.net

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Biden'dan Filistin'e destek gösteri hakkında açıklama
ABD'li generalden Türkiye açıklaması: Heyecan verici bir dönemdeyiz