Dini yayımcılık çalıştayı yapıldı

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği ve Basın Yayın Birliği Derneği üyelerini bilgilendirmek ve sektörde yaşanılan sorunları ve çözümlerini ilgililere aktarmak için “Yayımcılık Sektörü Çalıştayları” adı altında sektörel bir program düzenliyor.

Dini yayımcılık çalıştayı yapıldı
Dini yayımcılık çalıştayı yapıldı
GİRİŞ 25.06.2020 13:10 GÜNCELLEME 25.06.2020 13:10

Dini yayımcılık, akademik ve eğitim yayımları, çocuk ve ilk gençlik yayımları ve kültür yayımları olmak üzere dört farklı program çerçevesinde gerçekleştirilecek olan “Yayımcılık Sektörü Çalıştayları”, Covid-19 pandemi önlemleri kapsamında telekonferans sistemi ile online yapılacak.

Bu çerçevede ilki 23 Haziran Salı Günü gerçekleştirilen ve inanç alanında yayınlanan kitaplardaki bandrol oranlarındaki ciddi düşüşü ve bu düşüşün sebeplerinin ve çözümlerinin ele alındığı “Dini Yayımlar Çalıştayı” sektör temsilcilerinden de oldukça ilgi gördü. 

Çalıştayın açılış konuşmalarını Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Ziya Taşkent, TBYM Başkanı Mustafa Doğru ve BYB Başkanı Emrah Kısakürek yaptı.

Genel Müdür Ziya Taşkent yapmış olduğu konuşmasında, “Dini yayıncılık yada inanç yayıncılığının geçmişten bugüne seyrinde toplam kitaplar içindeki payında bir düşüş görüldüğünü dile getirerek “inanç yayıncılığının ülke sosyolojisi, kitlesel yönelimleri ölçen bir aygıt olmasının yanı sıra üzerinde durulması gereken tabi önemli yönleri var” dedi.

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği Başkanı Mustafa Doğru da “Dini yayınlar YAYFED kurulduğundan beri kategorize ettiğimiz en önemli başlıklardan birisi. 2013 de 53 milyonluk dini yayınlar sekmendi yaklaşık Türkiye’deki yayıncılığın %16’sına tekabül ederken 2019 yılına geldiğimizde bu rakam 36 milyona düşmüş ve Türkiye’deki toplam yayıncılığın içindeki payı da %8 olmuştur” dedi. 

Dini Yayımlar Çalıştayı’nın dini yayıncılık yapan yayıncıların bir araya gelerek sorunlarını buna ilişkin de çözüm önerilerini ele aldıkları bir çalıştay olacağına dikkat çeken Başkan Emrah Kısakürek de bu sorunların çözüme ulaşması yönünde de ne gerekiyor bunu tespit edip, kalıcı çözümlerin hayata geçirilmesini sağlamak gerektiğini belirtti.

Protokol konuşmalarının ardından TBYM ve BYB Yönetim Kurulu Üyesi-Kayıhan Yayınları Yetkilisi Adem Koşkulu'nun moderatörlüğünü yaptığı Dini Yayımlar Çalıştayı’nın 1. Oturumu başladı.

Oturuma konuşmacı olarak katılan Cumhurbaşkanlığı Diyanet İşleri Başkanlığı Basılı Yayınlar Daire Başkanı Bünyamin Kahraman, dini yayımcılığın ekonomik boyutundaki daralmanın nedenlerini, İnsan Yayınları Yetkilisi İsmail Akıncı dini yayımcılıkta üretim maliyeti sorunlarına, Beyan Yayınları Yetkilisi Ali Kemal Temizer dini yayımların dağıtımında yaşanan sorunlara ve Türkiye Diyanet Vakfı Yayın ve Matbaacılık İşletme Müdür Vekili Murat Aydemir de sorunlara yönelik çözüm önerileri olarak dini yayımcılık fuarları ve dini yayımcılık destek ve teşvikleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

TBYM Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Muhammed Ağırakça moderatörlüğünde gerçekleştirilen Çalıştayın 2. Oturumuna konuşmacı olarak katılan Erkam Yayınları Yetkilisi Doğan Gökmen, günümüzde dini yayımcılıkta içerik sorunları, Marmara Üniversitesi İlahiyat Vakfı Yayınları Temsilcisi ve TBYM Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Arslan dini yayımcılığın ders kitapları yayımcılığı ile kesişen noktasında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri, Ensar Vakfı Yayınları Yetkilisi Hüseyin Kader “Dini yayımcılıkta gelişen ve değişen şartlar” ve Mana Yayınları yetkilisi Latif Kınataş da "Ülkemiz dini yayımcılığının uluslararası açılımı ve tercüme hareketleri” ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi.

Çalıştayın 3. Oturumunda ise İTO Basın Yayın Sektör Meclis Üyesi Erhan Erken ise gün boyu devam eden çalıştayın değerlendirmesini yaparak katılımcılara söz verdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Milli muharip uçak KAAN ikinci kez gökyüzü ile buluştu
CHP'li Fatih Portakal'ın mücahit Hamas ve Ebu Ubeyde hazımsızlığı: Terörist yüzünü kapatır