Sınav stresi nasıl yenilir? Sınav heyecanını aşmak için yapılması gerekenler...

Öğrencilerin birçoğu, sınavlarına çok çalışmalarına rağmen heyecanlarına ve streslerine yenik düşerek potansiyellerinden çok daha az sınav sonuçları alıyorlar. Çalışmalarının tam karşılığı olan notları almak ve istedikleri yerleri kazanmaları için heyecanlarını kontrol altında tutmaları gerekir. Peki sınav stresi nasıl azalır? Sınav heyecanını azaltan yöntemler nelerdir?

Sınav stresi nasıl yenilir? Sınav heyecanını aşmak için yapılması gerekenler...
Sınav stresi nasıl yenilir? Sınav heyecanını aşmak için yapılması gerekenler...
GİRİŞ 25.06.2021 13:23 GÜNCELLEME 25.06.2021 13:23

Öğrenciler sınav stresi ve heyecanı yüzünden bildikleri ve hakim oldukları konularda dahi hatalar yapabiliyorlar. Heyecanlarına yenik düşüp hata yapmamaları için birkaç basit öneriyi dikkate almaları takdirde heyecanları azalabilir. Sınav boyunca daha az heyecanlanmak için kişinin ilk olarak yapması gereken geçmiş çalışmalarına güvenerek kendinden emin olmasıdır. Bununla birlikte derin derin nefesler alarak aralıkla su içerek kendini telkin etmesinden geçer. İşte sınav stresine yenilmemek için uygulamanız gereken bazı öneriler…

Sınava girerken okunacak dua hangisidir? Sınava giren kişiye okunacak dua...Sınava girerken okunacak dua hangisidir? Sınava giren kişiye okunacak dua...

Sınav Heyecanını Yenmek İçin Neler Yapılmalıdır?

  • İlk olarak uzun süre boyunca bu sınava çalıştığınızı kendinize hatırlatarak zaten tüm konulara hakim olduğunuzun farkına varmalısınız.

  • Sınav sabahı stresle uyansanız dahi pozitif enerjiyi kendinizden esirgemeyerek kendinize olan inancınızı arttırın ve 1-2 dakika kadar temiz hava alarak nefesinizi sakinleştirin.

  • Sınav gününde güne kendinize inanarak ve zaten uzunca süredir bu sınava çok çalıştığınızı hatırlattıktan sonra sağlıklı ve hafif bir kahvaltı yapın fiziksel olarak da iyi hissetmeye çalışın. 

  • Çay ve kahve gibi içeceklerden uzak durarak meyve suyu gibi enerji veren içecekler tüketmeye çalışın.

  • Sınav yerine erkenden gitmemeye özen gösterin. Uzun süre sınav alanında kalmak size daha gergin hissettirebilir. 

  • Sınav salonuna girdikten sonra derin ve uzun bir nefes alıp ‘ben bu sınava çok çalıştım, o yüzden başarılı olacağım’ diyerek kendinize inandığınızı göstererek sınava başlayın.

  • Daha önce birçok kez girdiğiniz deneme sınavlarını düşünerek sınav süresinin yetmeyeceğini düşünmeyin. İlk kez sınava girmediğinizi ve diğer sınavlarda nasıl süre sıkıntısı çekmediyseniz bu sınavda da süreniz gayet tabii yetecektir. 

  • Sınavda yapamadığınız sorular üzerinde dakikalarca uğraşıp motivasyonunuzu düşürmeyin, hali hazırda yapabildiğiniz onlarca soru var, onları halledin en son yapamadıklarınıza kalan sürenizi ayırırsınız.

  • Herkes kendi sınavından sorumlu olduğunu da kendinize hatırlatın ve diğer öğrenciler sınav kağıtlarını teslim ettiğinden panik olmayın. Vakit varken yapamadıklarınızı tekrar tekrar kontrol edin. 

  • Sınav kağıtlarını teslim ettikten sonra aklınız sınavda kalmasın. Bütün sene çalıştığınız, sınavda elinizden geleni yaptığınız hafifleyin ve sonucu bekleyin. Başarılar…

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas: Savaşı sona erdirmeyen ateşkes teklifini kabul etmeyeceğiz
Yönetilemeyen Türk futbolunda yeni olay! 3. kez sahadan çekilme vakası