Satranç bulmacası #4: Beyaz taşlar ile tek hamlede şah mat yapabilir misin?

Tek hamlede şah mat yapabileceğiniz zekâ testi satranç bulmacası ile karşınızdayız. Stratejik düşünme becerinizi, satranç bilginizi ortaya koyarak 10 saniye içerisinde siyah şahı köşeye sıkıştırın!

GİRİŞ 09.10.2023 08:40 GÜNCELLEME 09.10.2023 09:55
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Zekâ testi çeşitlerinden biri olan satranç bulmacaları, stratejik düşünme ve taktik geliştirmenin en harika yoludur. Satranç oyuncularını en tatmine eden hamlelerden bir tanesi de tek hamlede şah mat yapmaktır. Tek hamlede şah mat işlemi rakibi tamamen mağlup eden bir hamledir. Oyuncunun becerisini ve oyuna olan hâkimiyetinin yüksek olduğunu gösterir.

Satranç oyununda şah mat, rakibin en önemli taşı olan şahın kaçış yolu olmayan bir saldırı altında olduğu durumdur. Şah mat işlemi için rakibin şahına bir ya da daha fazla taş ile kaçış ihtimalinin olmadığı bir köşeye sıkıştırmanız gerekir. Bu durumda şah güvenli bir kareye gidemez ve kendisine saldıran taşı oyun dışı edemez ve başka bir taş yardımı ile saldırıyı engelleyemez. Yani şah mat hamlesi oyunun bittiğinin bir göstergesidir.

Satranç bulmacası #1: Tek hamlede şah mat yapabilir misin?Satranç bulmacası #1: Tek hamlede şah mat yapabilir misin?

Haber7.com ekibi olarak, satranç becerilerinizi test edeceğiniz ve stratejik düşünme becerilerinizi geliştireceğiniz bir satranç bulmacasını sizler için hazırladık. Her seviye satranç oyuncusunun keyifle çözmeye çalışacağı satranç bulmacası için hazırsanız başlayalım!

10 SANİYEDE RAKİBİ ŞAH MAT İLE ETKİSİZ BIRAK

Satranç bulmacası #4: Beyaz taşlar ile tek hamlede şah mat yapabilir misin?

Yukarıdaki satranç tahtası görselinde oyun taşlarının konumu gösterilmektedir ve hamle sıra beyaz taşlardadır. Sizden istediğimiz beyaz taşları kullanarak siyah şahı 10 saniye içerisinde tek hamlede mat etmeniz. G8 karesinde duran siyah şahı tek hamleyle nasıl mat edersiniz?

Süre başladı. Kazandıran hamleyi fark edebildiniz mi? Tek hamlede şah mat satranç bulmacasında kazandıran hamleyi bulmak, satranç oynamayı bilenler için aslında oldukça kolay bir hamle. Ama süre kısıtlaması olduğu için bu hamleyi bulmak bazen zorlaşabilir.

Satranç bulmacası #2: Siyah şahı tek hamlede mat edebilir misin?Satranç bulmacası #2: Siyah şahı tek hamlede mat edebilir misin?

Satranç oyunu, kişinin hızlı karar almasına ve stratejik düşünerek olaya odaklanmasını sağlayan bir oyundur. Birkaç hamle sonrasını dahi düşünerek hareket edilmesi gerekir. Konsantrasyonun gelişmesine ve odaklanma becerisinin ilerletilmesine büyük faydası vardır.

Satranç bulmacasına dönecek olursak, kazandıran hamleyi bulabildiniz mi? Süre azalıyor.

Cevabı bulan okuyucularımızı şimdiden tebrik ederiz. Stratejik düşünme ve taktik geliştirme yeteneğinizi kanıtladınız. Bulamayan okuyucularımız için haberin sonuna cevap görselini koyacağız. Oradan kazandıran hamleye bakabilir ve bundan sonraki satranç bulmacalarında bu mantıkla düşünerek doğru hamleyi çözmeye çalışabilirler.

Satranç bulmacası #3: Tek hamlede şah mat yapabilir misin?Satranç bulmacası #3: Tek hamlede şah mat yapabilir misin?

İŞTE KAZANDIRAN O HAMLE

Evet, süre bitti. Satranç tutkunlarının seveceği bulmacamızın da sonuna geldik. Doğru cevabı bulamayan ya da bulduysa kontrol etmek isteyen okuyucularımız için işte cevap görseli;

Satranç bulmacası #4: Beyaz taşlar ile tek hamlede şah mat yapabilir misin?

Beyaz kaleyi D1’deki yerinden D8’e taşıyın ve siyah şaha hareket edecek alan bırakmayın. Böylelikle şah mat!

Peki, siz kazandıran o hamleyi bulabildiniz mi? Yorumlarda bizimle paylaşın!

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR 11
  • mehdi 2 ay önce Şikayet Et
    kale düz saga sola karşıya gider satranç bilen bilir
    Cevapla
  • Takipçi 7 ay önce Şikayet Et
    Satranç bilmem ama bu kadarını da yapabiliyorum :D
    Cevapla
  • Serhat 7 ay önce Şikayet Et
    Bunu görmek için bir gün düşünmek lazım
    Cevapla
  • dedeoğlu 7 ay önce Şikayet Et
    Yuuuuh artık, Kardeşim bizi profesörmü zannettinizde bu kadar zor soruyorsunuz.
    Cevapla
  • Yorumcu02 7 ay önce Şikayet Et
    adam ironi yapmış :D
    Cevapla
  • Denzovic 7 ay önce Şikayet Et
    Böyle kolay soru yoooooooooooooook
    Cevapla
  • mert 7 ay önce Şikayet Et
    süper bilgisayarı yenen tek dünya şampiyonudur.malesef şuanki şampiyonlar bilgisayardan set dahi alamıyor sıfıra karşı yeniliyorlar.kasparov deep blue maçının kaçıncı seti oldugunu hatırlamıyorum ama makineyi çok fena yapmıştı.hiç kırış dahi yapılmamış tüm taşlar yerinde oyunun ortalarında bilgisayar oyunu terk etti.pc ne oynasa alet kaybediyordu.arkasından oynadıgınıda kaybediyordu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Mehmet Şimşek duyurdu! 2020'den bu yana bir ilk! En düşük seviyeyi gördü
Bayraktar duyurdu! Tarihe geçen SİHA anlaşması tamamlandı!