Bulaşık makinesinde matlaşan bardaklar nasıl parlatılır?

Bulaşık makinesinde yıkanan bardaklar bazen suyun sertliği yüzünden matlaşarak kirli bir görünüme sahip olabilir. Peki, bulaşık makinesinde matlaşan bardaklar nasıl parlatılır? İşte cevabı…

Bulaşık makinesinde matlaşan bardaklar nasıl parlatılır?
Bulaşık makinesinde matlaşan bardaklar nasıl parlatılır?
GİRİŞ 22.02.2024 17:09 GÜNCELLEME 22.02.2024 17:10

Bulaşık makinesinde matlaşan bardaklar, oldukça can sıkıcı ve rahatsız edici bir sorundur. Her ne kadar temizlenmiş olsa da matlaşma cam bardaklarınızın kirli görünmesine sebep olur. Bardakların bulaşık makinesinde matlaşmasının altındaki en temel sebep ise suyun sertliğidir.

Sert sudaki kalsiyum, kireç ve magnezyum gibi mineraller yiyecek kalıntıları ile reaksiyona girerek bardaklar üzerine yapışır ve yüzeyde bir film tabakası oluşturur. Bu film tabakası da zamanla cam yüzeylerin matlaşarak donuk bir görüntü kazanmasına neden olur.

Bulaşık makinesinde matlaşan bardaklar nasıl parlatılır?

Eğer bulaşık makinesinde matlaşan bardaklar için etkili bir önlem almazsanız sert su ilerleyen zamanda cam yüzeyleri çizecek ve geri dönüşü olmayan hasarlara sebep olacaktır. Peki, bulaşık makinesinde matlaşan bardaklar nasıl parlatılır?

İşte bulaşık makinesinde matlaşan bardakları parlatmanız için uygulamanız gereken en etkili temizleme yöntemi…

BULAŞIK MAKİNESİNDE MATLAŞAN BARDAKLARI PARLATMA YÖNTEMİ

Bulaşık makinesinde matlaşan bardaklar nasıl parlatılır?

Bulaşık makinesinde matlaşan bardakları parlatmak çok uğraş gerektirmeyen bir işlemdir. Bu işlem için her evde rahatlıkla bulunabilen birkaç malzemeye ihyacınız olacak:

  • Beyaz sirke
  • Karbonat
  • Mikrofiber bez

Bulaşık makinesinde matlaşan bardaklar nasıl parlatılır?

Bulaşık Makinesinde Matlaşan Bardakları Parlatmak İçin Uygulayacağınız Adımlar

Bulaşık makinesinde matlaşan bardakları parlatmak için izleyeceğiniz bu adımları sadece matlaşan bardaklar için değil cam olan her yüzeyde rahatlıkla deneyebilirsiniz. Sirke içerisine batırılamayacak kadar büyük matlaşmış cam yüzeyler için, sirkeyi bir sprey yardımıyla yüzeye püskürtmeyi deneyebilirsiniz.

  • Matlaşan Bardakları Sirke İçerisine Batırın ve Karbonat ile Ovalayın

Bulaşık makinesinde matlaşan bardaklar nasıl parlatılır?

Bulaşık makinesinde matlaşan bardakları parlatmak için öncelikle geniş bir bulaşık leğeni içerisine beyaz sirke doldurun. Matlaşan bardakları en az beş dakika sirkenin içerisinde bekletin. Sirke, asidik yapısıyla sert suyun bıraktığı mineralleri çözecek ve matlaşan bardakların tekrar eski haline dönmesini sağlayacaktır.

Matlaşan bardakları parlatmak için kullanacağınız sirkeyi daha etkili sonuçlar vermesi için kullanmadan önce bir süre ısıtabilirsiniz. Bu sayede bardaklardaki çok ağır lekeler dahi hızlıca çözünecektir.

Eğer sirke içerisinde bekletilen bardaklarda halen daha çıkmayan lekeler mevcut ise elinize bir miktar karbonat alın ve lekenin üzerini nazikçe ovun. Bu aşamada oldukça dikkatli olmanız gerekir. Karbonat aşındırıcı bir madde olduğu için ovalama işlemini sert yaparsanız bardaklarınızı çizerek geri dönüşü olmayan hasarlar verebileceği için karbonatı birkaç damla su kullanarak macun kıvamına getirebilirsiniz.

  • Bardaklarınızı Durulayın

Bulaşık makinesinde matlaşan bardaklar nasıl parlatılır?

Bulaşık makinesinde matlaşan bardakları parlatma işleminde ilk adımı tamamladıktan ve lekelerden kurtulduktan sonra sirkeden çıkarın. Her bir bardağı tek tek ılık ya da soğuk su altında elle güzelce durulayın.

  • Mikrofiber Bir Bez İle Kurulayın

Bulaşık makinesinde matlaşan bardaklar nasıl parlatılır?

Bulaşık makinesinde matlaşan bardakları parlatma işleminin son aşaması ise durulama sonrasında bardakları havayla kurutmadan önce temiz mikrofiber bir bez yardımıyla kurulamaktan geçer. Bu sayede bardaklarınız havayla kurumaya devam ederken üzerinde su lekesi kalmaz ve tekrar iz oluşmasına sebep olmaz.

GELECEKTE BARDAKLARIN MATLAŞMASI NASIL ÖNLENİR?

Bulaşık makinesinde matlaşan bardaklar nasıl parlatılır?

Bulaşık makinesinde matlaşan bardakları parlattıktan sonra aynı sorun ile tekrar karşılaşmamak için almanız gereken bazı önlemler bulunur. Bu önlemler:

  • Bardaklarınızın matlaşmaması için mümkün olduğu kadar elde yıkama yapın ve kurulayın.
  • Sert su sorunu olan bir bölgede yaşıyorsanız evinize su yumuşatma sistemi kurun.
  • Süt ve süt ürünleri ile temas eden bardakları bulaşık makinesine koymadan önce iyice durulayın.
  • Bulaşık makinenizin kullanım talimatlarını okuyun ve sert su sorunu olan bölgelerde ne kadar bulaşık deterjanı kullanmanız gerektiğini belirleyin.
  • Bulaşık makinesinde yıkama yapacaksanız programa ek bir durulama ekleyin.
  • Bulaşık makinesinde yıkama yaparken suyun sıcaklığının ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamasına dikkat edin. Sıcak su kalıntılardaki proteinleri pişirerek bardaklar üzerinde bulanık bir film oluşmasına sebep olurken soğuk suda yağı iyi çözemeyeceği için cam yüzeylerde yağlı bulanık bir kalıntı bırakacaktır.
  • Tüm bunların dışında bulaşık makinesinin kirlenmesi ve düzenli olarak temizlenmemesi halinde de bardaklarda matlaşma sorunu yaşayabilirsiniz. Bu yüzden bulaşık makinenizi ve filtrenizi düzenli aralıklarla temizleyin.

Bulaşık makinesini nasıl temizleyeceğinizi bilmiyorsanız sizler için hazırlamış olduğumuz “Pırıl pırıl temiz bulaşıklar için: Bulaşık makinesi temizliği nasıl yapılır?” adlı yazımızı, bulaşık makinesi filtresi temizliği için “Bulaşık makinesi filtresi nasıl temizlenir? Bulaşık makinesi filtresi ne sıklıkla temizlenmeli?” adlı içeriğimize göz gezdirebilirsiniz.

İlginizi çekebilir;

Alüminyum folyo ile gümüş nasıl parlatılır? Alüminyum folyo ile gümüş nasıl parlatılır?

Duvar içindeki küflenme nasıl fark edilir? Duvarların içerisindeki küfleri tespit etmenin en basit 4 yoluDuvar içindeki küflenme nasıl fark edilir? Duvarların içerisindeki küfleri tespit etmenin en basit 4 yolu

Bulaşık makinesi neden kurutmuyor? Kurutma yapmayan bulaşık makinesi için etkili çözüm yollarıBulaşık makinesi neden kurutmuyor? Kurutma yapmayan bulaşık makinesi için etkili çözüm yolları

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Stopaj oranları yenilendi! Resmi Gazete'de yayımlandı
Beyaz Saray, Netanyahu'ya bir kez daha Refah uyarısında bulundu: Kara saldırısına karşıyız