Kıyafetten saç boyası nasıl çıkarılır? Kıyafete geçen saç boyası nasıl temizlenir?

Kıyafetten saç boyası çıkarmak, hızlı ve doğru adımlar atılmadığı takdirde imkansız bir hal alabilir. Peki, kıyafetten saç boyası nasıl çıkarılır, gelin birlikte öğrenelim!

Kıyafetten saç boyası nasıl çıkarılır? Kıyafete geçen saç boyası nasıl temizlenir?
Kıyafetten saç boyası nasıl çıkarılır? Kıyafete geçen saç boyası nasıl temizlenir?
GİRİŞ 27.02.2024 07:55 GÜNCELLEME 27.02.2024 09:25

Evde saç boyama sırasında başınıza gelebilecek sorunlardan bir tanesi kıyafetinizin saç boyası lekesi olmasıdır. Kıyafetten saç boyası çıkarma işlemi büyük bir paniğe sebep olur. Çünkü saç boyası temas ettiği yüzeye anında renk verir ve yıkama ile de çıkmaz.

Kıyafetten saç boyası çıkarmak için oldukça hızlı hareket etmeli ve doğru adımlar atmalısınız. Aşağıda sizler için hazırladığımız kılavuz ile kıyafetten saç boyası çıkarma konusunda bilmeniz gereken tüm detayları bir araya getirdik.

Kıyafetten saç boyası çıkarmanız için vereceğimiz tavsiyelere uyarak geri dönüşü olmayan lekelerden hızlıca kurtulun.

Kıyafetten saç boyası nasıl çıkarılır? Kıyafete geçen saç boyası nasıl temizlenir?

KIYAFETTEN SAÇ BOYASI NASIL ÇIKARILIR?

Evde saç boyama işlemi yaparken ya da sonrasında kıyafetinize saç boyası döküldüğünü fark ettiğiniz ilk anda olabildiğince hızlı hareket etmeniz gerekli. Saç boyası kumaş üzerine hızlıca renk vereceği için zaman, kıyafetten saç boyasını çıkarmak için buradaki en önemli etkendir.

Kıyafete saç boyası döküldüğünü fark ettiğiniz ilk andan itibaren atmanız gereken o üç adım:

  • Saç Boyasını Kazıyın

Kıyafete saç boyası döküldüğünü fark ettiğinizde ilk yapacağınız işlem bastırmadan ve yaydırmadan kıyafetten saç boyasını çıkarmak olmalı. Bunun için eski ve lekelenmesinde sorun olmayan bir bez kullanabilirsiniz. Bez yardımıyla boyanın fazlasını dikkatlice kıyafetten alın.

Kıyafetten saç boyası nasıl çıkarılır? Kıyafete geçen saç boyası nasıl temizlenir?

  • Soğuk Su İle Durulayın

Kıyafetten saç boyası çıkarmak için bir sonraki adımınız onu soğuk su ile durulamak. Sadece saç boyası değil, ne lekesi olursa olsun onu temizlenmenin en önemli adımı soğuk su kullanmaktır. Sıcak su lekenin daha fazla nüfuz etmesine ve daha kötü bir hal almasına sebep olur.

Kıyafetten saç boyası çıkarmak için lavaboyu soğuk su ile doldurun giysinin tamamını suya batırın. Kıyafeti en az 10 dakika bu şekilde su içerisinde bekletin.

Elektrikli süpürge ile asla süpürmemeniz gereken şeylerElektrikli süpürge ile asla süpürmemeniz gereken şeyler

  • Lekeye Ön İşlem Uygulayın

Yapmanız geren bir sonraki adım ise lekeye ön işlem uygulamaktır. Kıyafetten saç boyasını çıkarmak için leke üzerine az miktarda yumuşak deterjan uygulayın. Parmak uçlarınızla ya da yumuşak kıllı bir diş fırçası ile nazikçe ovalayın.

Kıyafetten saç boyasını çıkarma sırasında lekelere asla sert davranmayın. Bu lekenin daha fazla yayılmasına sebep olur. Lekeyi iyice ovaladıktan sonra bu şekilde 20-25 dakika bekletin ve ardından soğuk su ile durulayın.

Kıyafetten saç boyası nasıl çıkarılır? Kıyafete geçen saç boyası nasıl temizlenir?

SAÇ BOYASI LEKESİNİ KIYAFETLERDEN NE ÇIKARIR?

Kıyafete saç boyası döküldüğünü fark ettiğiniz anda uygulayacağınız yukarıdaki 3 adım lekenin kalıcılığını engellemek için yapabileceğiniz ön işlem sürecidir. Bu ilk aşamada çok nadirde olsa kıyafetteki leke tamamen çıkabilirken çoğu zaman ikinci bir aşama gerektirmektedir.

Yukarıdaki adımları uyguladınız ama asıl leke çıkarma serüveni şimdi başlıyor. İşte kıyafetteki saç boyası lekesini tamamen çıkarmak için kullanabileceğiniz temizleme yöntemleri;

Yöntem 1: Ticari Bir Renk Giderici Kullanın

Kıyafetten saç boyası çıkarma işleminde lekenin kalan izini tamamen ortadan kaldırmak için ticari renk giderici kullanın. Ticari renk gidericileri çoğunlukla kuaförler kullanır ve kıyafetlerine sıçrayan boya lekelerini temizlerler.

Bir tane ticari renk giderici alarak evinizde bulundurabilir, olası durumlarda kullanma talimatlarına uygun şekilde kullanabilirsiniz. Eğer ticari bir renk giderici elinizde mevcut değilse diğer seçeneklere geçebilirsiniz.

Diş macunu ile asla temizlememeniz gereken 4 şeyDiş macunu ile asla temizlememeniz gereken 4 şey

Yöntem 2: Beyaz Sirke Kullanın

Kıyafetten saç boyası çıkarmanın bir yöntemi de beyaz sirke kullanmaktır. Beyaz sirke asidik bir yapıda olduğu için lekeleri parçalar. Beyaz sirke ve su ile bir temizleme solüsyonu hazırlayın. Bunu lekenin üzerine sprey şişesi yardımıyla püskürtün.

Solüsyonu kıyafetiniz üzerinde yaklaşık 10 dakika bekletin. Daha sonra kıyafetinizi durulayın ve lekeyi kontrol edin. Kıyafetten saç boyası çıkarma işlemi başarılı ise kıyafetinizi normal yıkama döngüsünde yıkayın. Eğer başarısız ise aynı işlemleri tekrarlayın.

Kıyafetten saç boyası nasıl çıkarılır? Kıyafete geçen saç boyası nasıl temizlenir?

Yöntem 3: Karbonat Ve Su İle Macun Oluşturun

Her evde rahatlıkla bulunan karbonat, kıyafetten saç boyası çıkarma konusunda da etkili bir temizleme malzemesidir. Karbonatı az bir miktar su ile kalın bir macun kıvamına getirin. Macun kıvamı ne kadar kalın olursa leke çıkarmada o kadar etkili olacaktır.

Hazırladığınız macunu kıyafetteki saç boyası lekesinin üzerin uygulayın ve nazikçe ovarak yedirmeye çalışın. Bu işlem sonrasında 30 dakika bekleyin. Macun kuruyup kalınlaşmaya başladığı için daha sonrasına iyi bir durulama yaparak macunu kıyafetten arındırın ve işlemin işe yarayıp aramadığını kontrol edin.

Yağlı mutfak dolapları temizliği: 3 adımda yağlardan kurtulunYağlı mutfak dolapları temizliği: 3 adımda yağlardan kurtulun

Yöntem 4: Hidrojen Peroksit Kullanın

Kıyafetten saç boyası çıkarmada en son seçenek olarak hidrojen peroksit kullanabilirsiniz. Hidrojen peroksit, leke çıkarmaya yarayan bir ağartıcı türüdür. Ancak bu seçenek sadece beyaz kıyafetlerinizde kullanılması önerilir.

Hiçbir seçeneğin fayda etmediği yerde hidrojen peroksit kullanmadan önce ellerinizi korumak için eldiven giymelisiniz. Ardından eşit miktarlarda hidrojen peroksit ve suyu bir karışım yapmalı ve bu karışımı giysinin belli olmayan bir köşesinde test etmelisiniz.

Eğer solüsyon kıyafetinize herhangi bir zarar vermediyse lekenin üzerine uygulayın ve 4-5 dakika bekletin. Süre sonunda lekenin çıkıp çıkmadığına bakın, gerekirse işlemi tekrar edin.

Güneş ışığı almayan alanlar için en iyi iç mekân bitkileriGüneş ışığı almayan alanlar için en iyi iç mekân bitkileri

Tüm seçenekler sonrasında yine de kıyafetten saç boyasını çıkarma işleminde başarılı olamadıysanız ve kıyafetinizin sizin için önemliyse o zaman işi profesyonel ellere bırakmanız gerekir. iyi bir kuru temizlemeciye giderek kıyafetinizi teslim edin ve onların işini yapmasına izin verin.

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkent Ankara'yı sağanak vurdu! Cadde ve sokaklar göle döndü
Dünya bu kararı bekliyordu! Tutuklamanın ilk adımı atıldı