Öğrenciler yumurtadan sınıfı geçti

Çukurova Üniversitesi öğrencilerinin yumurta tüketim eğilimini belirlemek amacıyla yapılan bir çalışmada öğrencilerin yarısının günde 1 adet yumurta tükettiği ortaya çıktı.

Öğrenciler yumurtadan sınıfı geçti
Öğrenciler yumurtadan sınıfı geçti
GİRİŞ 17.05.2005 22:26 GÜNCELLEME 17.05.2005 22:26
Davut Uçar'ın haberi

Çukurova Üniversitesi'nde başlayan 1. Ulusal Zootekni Öğrenci Kongresi'nde öğrenciler Mehtap Kahraman, Mehmet Dede ve Ömer Kaleli tarafından üniversite öğrencilerinin yumurta tüketim eğilimini belirlemeye yönelik araştırmada tüketimin artırılması için bilinçlendirmeye önem verilmesi vurgulandı.

200'ü kız 200'ü erkek olmak üzere değişik fakültelerden seçilen 400 öğrenciye 35 soru sorularak bu eğilimleri belirlenmeye çalışıldı. Öğrenciler kendilerine sorulan günde kaç yumurta tükettiği yönündeki soruya farklı cevaplar verdi. 40 öğrenci günde 1'den az yumurta tükettiğini beyan ederken 163 öğrenci ise 1 adet, 94 öğrenci ise 2 adet yumurta tükettiğini söyledi. Öğrencilerden 270'i bugün yumurtanın fiyatının kaç lira olduğunu bildiğini ifade ederken 130'u fiyatını bilmediğini kaydetti.

Yumurta alırken en fazla temizlik, büyüklük ve tazeliğine dikkat eden öğrenciler en fazla da yağda ve rafadan olarak yumurtayı tükettiğini belirtti. Araştırmada besleyici değerinin yanında tüketim kolaylığı ve çeşitliliği gibi etmenlerin yumurta tüketimini artırıcı yönde olmasına karşın özellikle kolestrol içeriği açısından olumsuz görüşlerin ortaya konmasının tüketicinin isteklerini de olumsuz etkilediği kaydedildi.

Öğrenciler kolestrol içeriği açısından yumurtanın insan sağlığına zararlı olup olmadığı yönündeki soruya da yüzde 50 oranında evet cevabını verdi. Köy mü, çiftlik yumurtası mı tercih ediyorsunuz şeklinde soruda öğrencilerin yanıtı köy yumurtasından yana oldu. Verilere göre dünyada 55 milyon ton olan yumurta üretimi Türkiye'de 543 bin ton. 2002 rakamlarına göre Çin 22 milyon ton ile en büyük üretici olurken, Japonya'da kişi başına yumurta tüketimi 19 kilogram

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika duyuruldu: 13 kamu görevlisine soruşturma!
Diyanet'ten 'Hac' uyarısı! Suudi Arabistan ceza uygulayacak