İHH'dan insanlık için kuyu açma çağrısı

Bugüne kadar 18 ülkede bin 834 su kuyusu açarak, susuzlukla mücadele eden ülkelere ''can suyu'' veren İHH İnsani Yardım Vakfı, daha fazla kişiye ulaşabilmek adına ''Bir kuyu aç, su gibi aziz ol'' çağrısında bulundu.

İHH'dan insanlık için kuyu açma çağrısı
İHH'dan insanlık için kuyu açma çağrısı
GİRİŞ 08.09.2011 11:23 GÜNCELLEME 08.09.2011 11:23

Vakfın Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada her gün 4 bin 900 çocuğun kirli sulardan ve sağlıksız koşullardan kaynaklanan hastalıklar nedeniyle öldüğünü, bu ölümlerin de önemli bir kısmının Afrika'da yaşandığını söyledi.

Vakfın ''kara kıta''daki susuzluk problemini çözmek için su kuyuları projesini hayata geçirdiğini ifade eden Atalay, bugüne kadar 18 ülkede bin 834 su kuyusu açtıklarını belirterek, ''Bugün itibarıyla 10 ülkede 102 kuyunun daha açılması için inşaatlar sürüyor. Ayrıca bağışları toplanan 131 yeni kuyunun da oluşturulması için yer tespitini sürdürüyoruz'' dedi.

Somali'deki kuraklık ve açlık nedeniyle bağışlarda ciddi oranda artışların olduğuna dikkati çeken Atalay, şöyle devam etti:

''Ama bu yardımların önemli bir kısmı gıda üzerinde toplanıyor. Oysa ki gıda gibi pansuman etkisi yaratan yardımlarla bir yere varamayız. Su kuyuları açmalıyız, insanlara kalıcı gelir yaratacak projeler üretmeliyiz. Biz her fırsatta su kuyusu, gölet ve su kanalından bahsediyoruz. Çünkü bu oluşumlar insanların sadece içme suyunu ve yıkanmasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda hayvancılık ve tarımsal faaliyetlerini de geliştirmelerine olanak sağlıyor. Yani bir anlamda onlara yeni bir dünyanın kapılarını aralıyor, kendi ayaklarının üzerinde durmalarına imkan veriyor.''

Bağışların artmasıyla daha fazla kişinin temiz suya ulaşmasının sağlanacağına işaret eden Atalay, ''Bir kuyu aç, su gibi aziz ol'' çağrısında bulunarak, herkesi imkanları dahilinde su kuyusu açılmasına katkı sağlamaya davet etti.

Susuzluk sorununun çözülememesi halinde daha fazla insanın sıkıntıya düşeceğini, bu nedenle yer altındaki suyun bir şekilde insanlara ulaştırılması gerektiğine inandıklarını aktaran Atalay, şöyle konuştu:

''İklim koşulları ve jeopolitik özellikleri nedeniyle zor şartların hakim olduğu Afrika ülkelerinde insanlar hayatta kalabilmek için her alanda mücadele ediyorlar. Bölgede yaşanan sorunların en önemlilerinden biri olan susuzluk ve kuraklık, fakir halkın direncini iyiden iyiye düşürüyor. İnsanlar suya ulaşabilmek için her gün kilometrelerce yol katediyor. Ulaşılan suyun çamur ve çeşitli mikroplar içermesi ise salgın hastalıklara ve binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden oluyor.''

-SU KUYUSUNUN MALİYETİ-

Atalay, bir su kuyularının maliyetinin, ülkelere ve suyun bulunduğu derinliğe göre değişim gösterdiğini belirtti.

Su kuyusu açtırmanın maliyetinin 3 bin 500 dolardan başladığını anlatan Atalay, 3-6 ay arasında tamamlanabilen su kuyusunun maliyetlerini ülkelere göre şöyle sıraladı:

''Somali 3 bin 500 dolar, Sudan 5 bin avro, Etiyopya 6 bin dolar, Burkina Faso 6 bin avro, Kamerun 3 bin 500 dolar, Cibuti 4 bin 500 dolar, Sierra Leone 6 bin avro, Çad 4 bin 500 dolar, Gine 4 bin 500 dolar, Moğolistan 15 bin dolar, Afganistan 6 bin dolar.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Din adamlarının toplumdaki algısı belli oldu! Diyanet'in o faaliyetine büyük destek
PYD elebaşı Salih Müslim'in eşinden teröristbaşı Abdullah Öcalan hakkında skandal ifadeler