Ukrayna adım adım NATO'ya

AB ekonomik işbirliği anlaşmasının imzalanmaması nedeni ile Meydan Devrimi’nin yaşandığı Kiev, NATO üyeliğini gündeme taşıyor.

Ukrayna adım adım NATO'ya
Ukrayna adım adım NATO'ya
GİRİŞ 29.08.2014 16:40 GÜNCELLEME 29.08.2014 16:40

Kırım’ın Rusya’ya bağlanması ile sonuçlanan gelişmelerde ülkenin doğu bölgesinde iç savaş patlak verdi. BM verilerine göre Nisan ortasından bu yana 2220 kişi hayatını kaybetti ve 6 bine yakın kişi de yaralandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun Minsk’te anlaşma sağlayamaması Kiev’i, NATO ile işbirliğini güçlendirmeye yönlendirdi. 

Ukrayna Başbakanı Arsenıy Yatsenyuk, hiçbir bloğa üye olmamayı öngören yasayı değiştirmek için çalışmalara başladıklarını açıkladı. Ülkesinin dış politika hedefinin Avrupa Birliği’ne tam üyelik olduğunu ifade eden Yatsenyuk, tasarı ile AB üyeliğini önleyecek ekonomik, siyasi ya da diğer siyasi birliklere katılımı da imkansız kılacaklarını söyledi. Ukrayna Başbakanı, Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi ile dün gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıda bu yönde bir karar alındığı bilgisini paylaştı.

Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov da ülkenin tarafsız pozisyonunun değiştirilmesi konusunda hükümetin karar aldığını, değişiklik öngören tasarının parlamentoya bir an önce ulaştırılacağını belirtti. Parlamentonun bunu onaylaması durumunda Ukrayna’nın NATO üyeliği yolunun açılacağını ifade eden Avakov, “Bu çok doğru bir adım. Mevcut şartlarda böyle bir adıma karşı çıkmak için deli olmak gerekir…” ifadelerini kullandı.

NATO’DAN YEŞİL IŞIK

Ukrayna’nın girişimine NATO yeşil ışık yaktı. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Ukrayna’nın kendi askeri politikaları konusunda karar verme yetkisine sahip olduğunu söyledi. Brüksel’de konuşan Rasmussen, Ukrayna’da yaşanan siyasi tartışmalarda taraf olmadıklarını, Ukrayna’nın kriterleri karşılaması durumunda bunun mümkün olabileceğini söyledi. Rusya’nın tepkileri üzerine, Ukrayna ve Gürcistan’ın 2008 NATO Bükreş zirvesinde tam üyelik için son aşama olan “Üyelik Eylem Planı’na dahil edilmesine olumlu cevap verilmemişti. 

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!
Hakan Fidan'dan yeni Kandil yapılanmasına uyarı: Hatadan dönün