NASA, bu ışığı ilk kez tespit etti

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) uzay teleskobu Spitzer, ilk kez güneş sisteminin dışındaki "süper Dünya" adı verilen bir gezegenin yaydığı kızılötesi ışığı tespit etti.

NASA, bu ışığı ilk kez tespit etti
NASA, bu ışığı ilk kez tespit etti
GİRİŞ 15.05.2012 11:49 GÜNCELLEME 15.05.2012 11:57

Astronomlar, 2004 yılında keşfedilen 41 ışık yılı uzaktaki gezegen insanların yaşamasına uygun bir yer olmasa da bu gözlemi diğer gezegenlerde yaşam izi arayışları için önemli bir adım olarak değerlendiriyorlar.

Sıradışı keşiflerini sürdürerek yaklaşık 9 yıldır hizmet veren ve uzaydaki kızılötesi ışınları gözlemlemek için tasarlanan Spitzer uzay teleskobunun ışığını yakaladığı gezegen Dünya'dan yaklaşık 8 kat büyük, Neptün gibi bir gaz devinden küçük.

Uzay teleskobu, 55 Cancri adı verilen yıldızının etrafında dönen "55 Cancri e" adlı gezegenin yaydığı ışığı, güneş ışığından süzerek analiz etti ve gezegen yıldızının arkasına geçtiğinde ışığının nasıl değiştiğini gözlemledi.

Çapı yaklaşık Dünya'nın iki katı olan bu kayalık gezegenin yıldızına bakan tarafında yüzey ısısı 2 bin santigrat derece civarında bulunuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • kerim harman 14 yıl önce Şikayet Et
    41 ışık yılı. güneşle aramız 146 milyon kilometre ve bu ışık birimine göre sadece 8 dakika ediyor
    Cevapla
  • hamza abdullah 14 yıl önce Şikayet Et
    ilginç keşif. şöyle bir durum var, biz bu haberi birkaç gün önce başka bir kaynaktan (cihan'dı sanırım) yine haber7'de okumuştuk. şimdi de aa'dan mı okuyacağız. aynı haberi kaç kere yayınlayacaksınız, okuyucu iyice öğrensin emin olsun diye mi yapıyorsunuz :)
    Cevapla
  • Muhammed 14 yıl önce Şikayet Et
    ışık yılı yazdım internete. aldım cevabı şimdi bu yazıya baktım 41 ışık yılı diyor ohooooo kim nası gider :d gün gelicek oda olur diycem de kim o kaç ışık yılı gündür :d
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika: İran basını 14 maddelik anlaşma metnini yayımladı! İşte dikkat çeken detaylar
Rumlardan alçak provokasyon: KKTC'ye yasa dışı giriş! Sınırda alarm verildi