Suriye Başbakanı El-Halki, İran'da

Suriye Başbakanı Vail el-Halki, resmi ziyaret için bulunduğu İran'da üst düzey yetkililerle görüştü.

Suriye Başbakanı El-Halki, İran'da
Suriye Başbakanı El-Halki, İran'da
GİRİŞ 01.12.2013 14:54 GÜNCELLEME 01.12.2013 14:54

Temaslarda bulunmak üzere cuma günü başkent Tahran'a gelen el-Halki, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından kabul edildi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Ruhani'nin, "iç ve dış baskılar karşısında gösterdiği direnişten ötürü" Suriye'yi kutladığı belirtildi. Ruhani'nin, "Bölge ve bölge dışından gelen terörist gruplar bugün Suriye'de toplanmıştır. Terörizm ve aşırılık sorunu sadece bölge halkları için değil, tüm dünya için büyük bir tehlike oluşturmaya devam ediyor. Bu nedenle tüm ülkeler terörizm ve aşırılıkla mücadelede çaba göstermelidir" dediği ifade edildi.

İran'ın Suriye'ye karşı savaş başlatılmaması için diplomatik çaba gösterdiğini kaydeden Ruhani, "ülkesinin, bölgeye ve Suriye'ye karşı bir savaş başlatılmaması için gerekli tüm çabayı gösterdiğini" dile getirdi.

Şam yönetiminin, kimyasal silahları uluslararası denetime açma kararına işaret eden Ruhani, Suriye'nin "akıllıca davranarak savaş için kullanılan bir bahaneyi ortadan kaldırdığını" savundu.

İran ve Suriye'nin "dost ve kardeş" olduğunu ifade eden Ruhani, ikili ilişkilerin tüm alanlarda gelişmesini umduğunu kaydetti.

Beşşar Esed'in selamını iletti

Ruhani'ye, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in selamlarını ileten El-Halki de İran'ın, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile vardığı nükleer anlaşmadan dolayı Tahran'ı tebrik etti. Anlaşmayı, "tarihi bir başarı" olarak niteleyen El-Halki, yeni İran hükümetinin son aylarda attığı adımları övdü.

Suriye Başbakanı Vail El-Halki ayrıca İran Meclis Başkan Ali Laricani ve Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile de basına kapalı görüşmeler gerçekleştirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'de Siyonist akademisyenden Müslüman kadına aşağılık taciz
900 milyon metreküplük dev doğal gaz fırsatı! Türkiye kolları sıvadı