ABD'den dengeleri değiştirecek adım!

Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı, uçak üreticisi Boeing'e İran'a belli ticari uçak parçaları satması için izin verdi.

ABD'den dengeleri değiştirecek adım!
ABD'den dengeleri değiştirecek adım!
GİRİŞ 05.04.2014 15:52 GÜNCELLEME 05.04.2014 16:09
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Boeing'in Tahran'la 1979'dan beri ilişkisi yok.

Boeing sözcüsü iznin uçuş güvenliği için verildiğini söyledi.

Bu karar, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin geçen yıl İran'la vardığı anlaşmanın bir parçası olarak görülüyor.

Kasım'daki anlaşma, altı ay süreyle nükleer faaliyetlerini sınırlaması karşılığında aralarında ABD, Çin ve İngiltere'nin de bulunduğu bir dizi ülkenin İran'a yaptırımları hafifletilmesini öngörüyordu.

Amerikan General Electric şirketi, Cuma günü 1979'ların sonunda İran'a satılan 18 motoru yenilemek için izin aldığını açıklamıştı.

Motorlar, GE tesislerinde ya da Alman şirketi MTU Aero Engines'te elden geçirilecek.

İran Havayolları, hâlâ Tahran'da 52 Amerikalının 444 gün rehin tutulduğu 1979'daki rehine krizinden önce satın alınan uçakları kullanıyor.

Tahran her fırsatta, rehine krizinden sonra uygulanan yaptırımlar nedeniyle filosunu yenileyemediğini ve uçaklarının güvenliğinin azaldığını söylüyor.

Son 25 yıl içinde İran uçakları 200'den fazla kez kaza yaptı. Bu kazalar sonucu 2000'den fazla kişinin öldüğü belirtiliyor.

Boeing söz konusu iznin sadece İran'a 1979 devriminden önce satılan uçakların güvenli uçabilmesi için gerekli olan parçaları kapsadığını söylüyor.

Şirketin yaptırımların kalkması durumunda İran'a yeni uçak satışına dair müzakereler yürütmesine de izin verilmediği belirtiliyor.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
YORUMLAR 6
  • muharrem tosun 10 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِBismillahirrahmanirrahim. abd dünya siyaset sahnesinde jandarmalıgı ingiltereye devretmiş görünmekde . dünya savaş degil barış derken iran içine sızma calışması için bu adımlar yapıldıgı kanaatindeyim.. baskı ile yönlendirilen toplum artık içerden yönlendirilecek en fazla 1 sene sonra sokak yürüyüşleri görmeye bekleyin
    Cevapla
  • mert akgün 10 yıl önce Şikayet Et
    iran türkiyeye savaş açar lafı boş laftır. iran ve türkiye hiçbir zaman savaşmaz.iran ve türkiye kardeş ve dost ülkedir.ha savaş gücü bakımından iran nükleer tesislerinde ürettiği vüzelerle ülkemize karşı üstünlük sağlamıştır.yani iran yemedi içmedi parayı silaha yatırdı.savaş ayrı bir şeydir.bu başka bir konudur. bilindiği üzere saygı değer başbaknımız tayyip erdoğan iran hangi ülke savaş açarsa ortalık kan gövdeyi götürürür.çünkü iran vüzeleriyle dünyada yarışır düzeye geldi demiştir. haberler başbkanımzın konuşmalrı dikkatli dinlenince iranın silah gücünün çok ilerde olduğu anlaşılır. esas önemli konu bu değil..önemli olan konu her iki ülke başbakanlarınında bir çok alanda işbirliği içinde olduğudur.başbakanımız hiçbir zaman irana cephe almamıştır.irandan bazen gelen asılsız suçlalamlar karşısında başbaknımız bu konu iranın yetkililerine sorulmuştur,böyle bir şey kabul etmediler,önemli olan bizim dediğimizdir şeklinde bize yanıt verdiler demştir başbakanımız. o yüzden iran ile türkiye biraz daha işbirliğine girerse
    Cevapla
  • mert akgün 10 yıl önce Şikayet Et
    yorumlarınız mantık dışıdır. israil hiçbir zaman irana bir saldırı teşebbüsünde bulunamaz.bulunmaya cesaret dahi edemez.çünkü iranın elindeki silahlar israili bir kaç günde bitiririr.israil amerikadan ne kadarda son donanımlı silahlar ve vüzeler alsa irandaki radara yakalanmayan uzun menzilli vüzelere dayanamaz.aynı zamanda israil küçük bir toprak parçasıdır. iranın yüzölçümü geniştir yani iran nükleer tesislerini ülke coğrayyasına dengeli dağıtmıştırçamerika ve israil bir kaç tanesini imha etse bile diğer nükleer tesislerinden fırlatılan vüzeler israili dakikalar içinde vuracaktır.amerika ise savaş gemilerinden atılan vüzeleri iran havada imha edecektir.ayrıca amerikanın bir çok savaş gemisi körfezde batırılacaktır.çünkü iran denizaltıları ameriakn savaş gemilerine nefes aldırmayacaktır.
    Cevapla
  • ŞÜKRÜ ASFUR 10 yıl önce Şikayet Et
    cemaatten farkınız yok.. hala akıllanmayacak mısınız? ey akp li müslümanlar.cemaat dersane olayından beri irana saldıryor,yalan dolan haberlerle.şimdi hala iran türkiye için büyük tehlike diyorsunuz.tehlikeli olan sizin beyinleriniz.
    Cevapla
  • yusuf kenan 10 yıl önce Şikayet Et
    Dün menfaatleri için düşman görünenler bugün menfaatleri için dost görünüyorlar hepsi bu, petrolün varilini 100 doların üzerine çıkardılar artık. Daha fazlada artıramadıkları na göre Abd ile dost görünseler de artık bişey kaybetmeyecekler. 2002 de petrolün varili 22 dolarken; İsrail ve İranın anlaşmalı atışmaları, Ortadoğu da yani petrolün ana merkezinde sürekli bir kaos ortamı yaşatmaları sonucu bugün 105 dolar. ve artık 100 doların altına inmesi de zor fazla üstüne çıkması da. Petrolün kontrolü zaten belli, siyonistlerin, şiilerin ve vahhabilerin elinde. Suudi kral çıkar abd den silah alır, İran abd silah satımına devam ederse İsraili yok ederim elimde silah gücüm var der. İsrail ahanda İrana girdik der. Abd basra körfezine donanma yollar. 2 saat sonra haber çıkar petrolün varili şu kadar fırladı. Yalnız bu fikir kimden çıktıysa şeytan ona secde etmiştir büyük ihtimal.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son Dakika... 7 ilde 'Mahzen' operasyonları: Bir suç örgütü daha çökertildi!
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık