AB'den önemli İdlib çağrısı

AB, Suriye'nin İdlib kentinde sivillere yönelik tüm saldırıların durdurulması için çağrıda bulundu

AB'den önemli İdlib çağrısı
AB'den önemli İdlib çağrısı
GİRİŞ 06.02.2020 13:05 GÜNCELLEME 06.02.2020 16:43
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonunun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Janez Lenarcic, Suriye'nin İdlib kentindeki mevcut duruma ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. 

Açıklamada, tüm taraflar, insani yardımların ulaştırılmasının kolaylaştırması için gerekli adımları atmaya davet edilirken özellikle sivillerin korunmasında uluslararası hukuk kurallarına uyulması talep edildi. 

İdlib'de askeri operasyonların yoğunlaşmasıyla yüzlerce sivilin ayrım yapılmaksızın öldürüldüğüne vurgu yapılan açıklamada, saldırıların sivillerin bulunduğu bölgeleri, hastaneleri ve yerlerinden edilmiş kişileri barındıran merkezleri hedef aldığının altı çizildi. 

"2 ayda 500 bin kişi evini terk etmek zorunda kaldı"

Açıklamada, sadece son iki ayda 500 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtilirken, söz konusu kişilerin zorlu hava koşulları nedeniyle barınak, gıda ve sağlık hizmetlerinden de yoksun olduğu hatırlatıldı. 

Uluslararası insancıl hukukunun ciddi şekilde ihlal edildiği durumların sık yaşandığına işaret edilen açıklamada, İdlib kentinde sivillere yönelik tüm saldırıların durdurulması için çağrıda bulunuldu.

Açıklamada, "Suriye'nin kuzeybatısındaki sivil halkın maruz kaldığı büyük acı kabul edilemez. AB, Suriye sorununun askeri çözümü olmadığını tekrar vurguluyor." ifadesi kullanılarak, Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde yürütülen siyasi sürece verilen destek yinelendi. 

Astana anlaşmaları ve Soçi mutabakatına uymadılar 

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib, neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin ve rejim karşıtı silahlı grupların kalesi niteliğinde bulunuyor. İç göçle nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor. 

Türkiye, Rusya ve İran'ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturuldu.

Ancak rejim ve İran destekli teröristler, ateşkes ilan edilerek durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı 4 bölgeden İdlib hariç kalanları, Rusya'nın hava desteği sayesinde ele geçirdi.

17 Eylül 2018'de varılan Soçi mutabakatından bu yana rejim ve destekçilerinin İdlib'e saldırılarında 1800'den fazla sivil can verdi. Ocak 2019'dan beri Türkiye sınırı yakınlarına göç edenlerin sayısı 1 milyon 677 bine ulaştı.

YORUMLAR 10
  • Akıncı Imam 4 yıl önce Şikayet Et
    Bize gelince ortalığı yakıp yikanlar, şimdi gelmiş göstermelik kınama çağrısı yapmış... hayatınız sahtekârlık sizin...
    Cevapla
  • kâmil zzE5 4 yıl önce Şikayet Et
    hadi canim saka yapiyorsunuz sizi gidi sizi
    Cevapla
  • Mavi Muammer 4 yıl önce Şikayet Et
    Endişelimisiniz yoksa yine.
    Cevapla
  • Ümit Yaşar 4 yıl önce Şikayet Et
    kapayın çenenizi ise yaramazlar
    Cevapla
  • kiraz 4 yıl önce Şikayet Et
    Ciddimisiniz..? Yahu bizde AB bi çağrı yapsada idlipte akan dursa mazlumlar ölmese diyorduk, çok şükürki çağrıyı yaptılar ve akan kan hemen durur..! Ey avrupa siz ne acımasız ve ikiyüzlüsünüz be..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Düğün yapacaklar dikkat! Yaz aylarında talep arttı: Uzmanından sahte altın uyarısı
Molcean: Türkiye'de halihazırda zengin bir deneyim var