Türkiye artık '7 coğrafi bölge' değil!

Milli Eğitim Bakanlığı '7 coğrafî bölge' kavramını 12. sınıf coğrafya kitaplarından çıkardı. Bakalığın yaptığı bu köklü değişikliğin nedeni ise karışıklıkları gidermek..

Türkiye artık '7 coğrafi bölge' değil!
Türkiye artık '7 coğrafi bölge' değil!
GİRİŞ 23.09.2011 04:04 GÜNCELLEME 23.09.2011 04:04
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Değişiklik, bölgelerin kendi sınırları içinde benzerlik göstermemesi ve bir bölgenin diğer bölgeden özellikleri itibarıyla tam olarak ayrılmaması sebebiyle yapıldı.

Türkiye coğrafyasını kitaplarda bölgelere ayırmadan anlatma kararı alan Bakanlık, bu kapsamda Türkiye coğrafyasını; iklim, doğal bitki örtüsü ve toprak gibi doğal özelliklerine göre belirledi.

Uygulamayla; Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu şeklindeki 7 bölge tarih oldu. Lise müfredatında yapılan değişiklik henüz ilköğretimde gerçekleşmedi.

12'nci sınıflarda anlatılan 7 coğrafi bölgeden birisi olan Marmara'nın nüfusu net olarak bilinmiyor. Bilecik, Marmara Bölgesi'nde kalmasına rağmen topraklarının bazı bölümleri Karadeniz, İç Anadolu ve Ege'de de yer alıyor. Bilecik gibi toprakları 4 farklı bölgede yer alan birçok il bulunuyor.

Bölgeler arasında nüfus karmaşasının yanı sıra aynı zamanda iklimsel karmaşa da yaşanıyor. Ege Bölgesi'nin iç kesimlerinde karasal iklim görülürken, kıyı kesimlerinde Akdeniz iklimi etkili. Bakanlık 12'nci sınıf derslerinde bölge ayrımını kaldırırken yerine yeni bölgeler koymadı. Bölgeler arasındaki ilişkiler daha net ortaya çıkarılacak; bölgeler ise fiziki, beşeri ve ekonomik özelliklerine göre derslerde anlatılacak. Sürat Yayınları Coğrafya Yayın Yönetmeni Hakan Öcal, yeni sistemde bölgelerin kendi içinde birbirine benzediğini söylüyor.

YORUMLAR 18
  • mehmet akif 12 yıl önce Şikayet Et
    BÖLGELER YENİDEN DEĞERLENMELİ. mesela şehirler arası ilişkilerde, gözönünde bulundurulmalı. yine örnek vereyim, kilis, gaziantep, şanlıurfa, adıyaman illeri GÜNEYDOĞU ANADOLUDAN alınıp DOĞU AKDENİZ diye yeni bir bölge kurulmalıdır.
    Cevapla
  • Mustafa Kemal 12 yıl önce Şikayet Et
    Yeni. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), coğrafya dersinde Türkiye'nin 7 coğrafi bölgeye ayrılmasıyla ilgili herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını, yeryüzü şekillerine, iklim tipine, nüfus yoğunluğuna, yerleşim, ekonomik ve karma özelliklere göre tasnif yapıldığını bildirdi.
    Cevapla
  • cengiz gündüz 12 yıl önce Şikayet Et
    tam isabet.. bölgeler konusunda karışıklık vardı. sadece bilecik değil birçok ilin toprakları birkaç bölgeye yayılmıştı. kilis akdeniz bölgesinde şırnak doğu anadoluda olmasına rağmen ikisi de güneydoğuda gösteriliyordu. ben kayserinin sarız ilçesinde askerlik yaptım.askeri kayıtlarda sarız merkez doğu anadolu bazı köyleri ise akdeniz diye geçiyordu ancak kayseri merkez iç anadoluda.sivasın iç,doğu ve karadeniz bölegelerinde toprakları var. gaziantep merkez ne alakysa güneydoğu diye geçiyor ama batı toprakları akdeniz. konya iç,ege ve akdeniz bölgelerinde. karaman merkez iç anadoluda ama tüm ilçeleri akdeniz bölgesi. kaldırılması tam isabet olmuş.
    Cevapla
  • mehmet akif 12 yıl önce Şikayet Et
    GÜNEYDOGU İKİYE BÖLÜNSÜN. güneydoğu anadolu bölgesi ikiye bölünsün. GAZİANTEP, ADIYAMAN, ŞANLIURFA,KİLİS illeri DOĞU AKDENİZ BÖLGESİ diye adlandırılsın. çünkü bu iller hem AKDENİZE yakın, hemde kültürel bakımından diğer GÜNEYDOĞU illerinden farklıdır...
    Cevapla
  • mustafa 12 yıl önce Şikayet Et
    6 ya mı düşürecekler. malum biri elden gitti gibi bir şey..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son yapılan anket ortaya çıktı! CHP iktidar olur mu?
New York Times: Kar eden Türkiye'ydi; İsrail yalnızlaşıyor