4 yıllıktan 2 yıllığa inecek fakülteler

YÖK taslağına eklenen maddeye göre, üniversitelerin 4 yıllık lisans bölümlerinden bazıları 2 ve 3 yıla düşürülecek. İşte taslaktaki o bölümler...

4 yıllıktan 2 yıllığa inecek fakülteler
4 yıllıktan 2 yıllığa inecek fakülteler
GİRİŞ 01.03.2013 09:34 GÜNCELLEME 01.03.2013 17:59
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

YÖK taslağına eklenen maddeyle 4 yıl okutulan işletme, turizm ve otelcilik ile bankacılık gibi bölümlerin 2 seneye düşmesi, mühendislik 5, mimarlık ve diş hekimliği 6 yıla çıkacak...

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), YÖK Yasa Taslağı'na eklediği bir madde ile üniversitelerde okutulan bölümlerin eğitim sürelerinde değişiklik yapılmasını istedi. Milliyet'in haberine göre; bu kapsamda mevcut sistemde çoğu üniversitede lisans bölümü oldukları için 4 yıl okutulan işletme, turizm ve otelcilik, bankacılık, sigortacılık gibi bölümlerin 2 seneye; hukuk, coğrafya, sosyoloji, tarih, psikoloji gibi bölümlerin ise 3 seneye indirilmesi planlanıyor. Değişiklik yapılırsa, mühendislik ve eczacılıkta eğitim süresinin 5, mimarlık ve diş hekimliğinde ise 6 yıla çıkarılması gündeme gelecek.

Taslağa eklendi

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın, görüş ve önerilerini içeren bir önyazı ile Başbakanlığa gönderdiği YÖK Yasa Taslağı'nda, üniversitelerde okutulan bölümlerin eğitim sürelerinde değişiklik yapılmasını istediği öğrenildi. Yazısında Türkiye'de tıp fakülteleri hariç bütün lisans programlarının 4 yıl eğitimi kapsadığını hatırlattığı belirtilen Avcı'nın, eğitim sürelerinde bölümde okutulan derslerin ağırlığı göz önünde bulundurularak yeniden planlama yapılması gerektiğine dikkat çektiği ifade edildi.

Türkiye'de mevcut sistemde, programlar lisans ya da ön lisans programları olarak ikiye ayrılıyor. Lisans programları 1 yıl yabancı dil hazırlık eğitiminin ardından 4 yıl alan eğitimini içerirken, ön lisans programları 1 yıl hazırlık eğitiminin ardından 2 yıl alan eğitimi programını kapsıyor. Bir istisna olarak tıp fakültelerinde ise öğrencilere 6 yıl boyunca eğitim veriliyor.

Bakanlığın "eğitim süreleri düşürülsün" önerisinin ayrıntılarına göre işletme, turizm ve otelcilik, bankacılık, sigortacılık gibi bölümlerin eğitim süresinin 2 seneye; hukuk, coğrafya, sosyoloji, tarih, psikoloji, ekonomi, edebiyat gibi bölümlerin ise 3 yıla düşürülmesi planlanıyor. Düzenleme yapılırsa, mühendislik ve eczacılıkta eğitim süresinin 5 yıla, mimarlık ve diş hekimliği bölümlerinde ise 6 yıla çıkarılmasının gündeme gelmesi bekleniyor. Yeni sistemde, isteyen öğrencinin alan eğitimine geçmeden önce, üniversitede 2 yıl "temel eğitim" alabileceği bir model üzerinde de duruluyor.

YORUMLAR 24
  • TAMER ÖZDEMİR 11 yıl önce Şikayet Et
    Süre değil, kalite..... Okuldaki eğitimin süresine takılmak yerine, kaliteli eğitime takılsak bence daha iyi olurdu. Piyasa gerçeklerinden çok uzak kalmış eğitim anlayışı yüzünden iş bulma sıkıntısı kadar, iş yerlerinde eleman bulma sıkıntıları da yaşanıyor... Gençlere piyasa üzerine de dersler verilmeli. Patron kimdir? Yönetici kimdir? Nasıl bir çalışma ahlakına sahip olunmalı? Çalışma bakanlığı nedir? İş kanunu nedir? Çalışanın hakları, çalıştıranın hakları nasıl düzenlenmiştir? Maaşını alamayan bir çalışan hakkını nasıl aramalıdır? Haftalık çalışma saati kaç saattir? Yemek saatleri bunun içinde midir? Gibi soruların cevabı bilirse iş arayan kişi hem rahat iş bulur, hem de verimli bir iş hayatına sahip olur. Zaman kaybetme meselesi gerçek anlamda bu şekilde hallolur diye düşünüyorum. Gerçekte bugün zaman kaybı okulda değil de, piyasa koşulları içinde zaten gerçekleşiyor ve gençlere daha çok acı çektiriyor...
    Cevapla
  • Mücahid BAĞDADİ 11 yıl önce Şikayet Et
    ASKERLİK. 4 YILLIK mezunları kısa dönem askerlik yapma hakkı elde ediyor. peki 4 yıllık bölümlerin 2 yada 3 yıla düşmesinden sonra askerlik hizmeti nasıl olacak ? haksızlık olmaz mı?
    Cevapla
  • fatih 11 yıl önce Şikayet Et
    Bazı mühendislikler kapanır. . Kimya, Matematik, Jeoloji, Maden, Petrol vs. bölümlerinden çıkanlar zor iş buluyordu. Birde üstüne 5-6 yıla çıkarsa kimse okumaz. Bu arada 3 yıllık okuyanın askerliği kısa dönem mi olacak, uzun mu :)
    Cevapla
  • kazımm 11 yıl önce Şikayet Et
    öncelikle. mühendislik ve mimarlık gibi teknik bölümlerin alt yapısını oluşturan teknik ve endüstri meslek liselerine eskisi gibi sınavla alım yapılmalı ve bu okullarda mühendis ve mimar hocaların da eğitim vermesi gerekir ki teknik bilimlerde istenilen alt yapı oluşsun. meslek liselerinde elektrik-inşaat-kimya-yapı ressamlığı vb. gibi bölümlerde temel becerileri ve eğitimi alan öğrencilerin düz lise veya anadolu liselerinden mezun olup bu bölümleri tercih edenlerden daha başarılı olacağına inanıyorum... böylece mimarlık ve mühendislik bölümlerinin 5-6 sene olmasına da gerek kalmıyacaktır. bugün meslek liseleri, hayattan fazla bir beklentisi olmayan gençlerle dolu. mesleki eğitim ayaklar altında, sağlam bir meslek lisesi alt yapısı, ülkenin hem mimar- mühendislerini hem de ara elemanlarını yetiştirmek için olazsa olmaz bir gerçek. teknik eğitim fakülteleri ve mühendislik fakültelerinden önce MESLEK LİSELERİ...
    Cevapla
  • Gülderyası 11 yıl önce Şikayet Et
    Gerekenler yapılmalı.... Bir o kadar geç fark edilse de mantıklıdır...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kamuda tasarruf dönemi resmen başladı! İşte alınan tedbirler...
İspanya'dan İsrail'e yeni adım! İsrail'e silah taşıyan gemiye ret