Kurbanlıklara ultrasonlu gebelik kontrolü

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala gebe hayvanların kesiminin önüne geçmek isteyen İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, önemli bir uygulamayı hayata geçirdi.

GİRİŞ 07.10.2013 19:17 GÜNCELLEME 07.10.2013 19:25

Gebe olmasından şüphelenilen hayvanlar için gelen talepler doğrultusunda seyyar ultrason cihazıyla gebelik kontrolü yapılmaya başlandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, kurban satış ve kesim yerlerine yönelik denetim yaptı. Bornova Belediyesi'nin Işıkkent Dökümcüler Sitesi karşısına kurduğu kurban satış ve kesim yerine yapılan incelemeye, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal da katıldı. İnceleme sırasında İzmir'de ilk kez geçen yıl başlatılan ultrason cihazlı gebelik kontrolünün de tanıtımı yapıldı.

Kurban nedeniyle İzmir'e getirilen hayvanların belgelerini, kulak küpelerinin bulunup bulunmadığını kontrol ettiklerini belirten İl Müdürü Güldal, "Kurbanlık satan alan kişilerin dişi hayvanlarda özellikle en büyük tereddütleri olan gebelik kontrolü için de ultrason cihazlarımız var. İsteyen vatandaşlarımız il müdürlüğümüzün görevlendirmiş olduğu veteriner hekimlere ulaşarak gebelik kontrolü yaptırabilirler." dedi.

Gebelik kontrolü yaptırmak isteyenler için görevlendirilen veterinerlerin İzmir'in güney ve kuzey olarak iki bölgesinde hizmet ettiği bilgisini veren Güldal, talebinde geldiği bölgeye ekiplerin çok kısa sürede gittiğini, testin hayvan sahibine bedelinin ise 10 TL olduğunu söyledi.

Hayvanlarda 1 ay ve üzeri gebeliklerin 5 dakika gibi kısa sürede yapılan test sonucunda ortaya çıktığını anlatan Güldal, "Bu sayede dişi hayvanda gebelik çıkması gibi bir olumsuzluğun da önüne geçilmiş oluyor. Geçen yıl ilk kez başlattık, baya bir memnuniyet oluştu. Bu yıl da aynı hizmet devam ediyor. Üstelik görevlendirdiğimiz arkadaşlar istenen yere intikal ediyor." diye konuştu.

İzmir İl Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından alınan karar doğrultusunda İzmir'de 24 ayrı yerde satış noktası, 52 yerde de kurban kesim yeri oluşturulduğunu dile getiren Güldal, kurbanını komisyonca belirlenen kasaplara kestirmek isteyenlerin bayramın birinci günü büyükbaş 180, küçükbaş hayvan için 50 liraya kesim yaptırabileceğini belirtti.

Kurbanlık hayvanlara gebelik testi yapan Veteriner Hekim Yılmaz Şenkaya, testin talep doğrultusunda yapıldığını, kurban pazarlarının tamamına afişler asarak vatandaşların kendilerine ulaşabilmeleri için duyurular yaptıklarını belirtti.

Aranılan pazara en kısa sürede giderek talepleri yerine getirdiklerini anlatan Şenkaya, "Bir aydan 9 aya kadar tüm gebelikleri anlayabiliriz. Ayrıca pazarlarda evrak kontrolü ve sağlık kontrolü de yapmaktayız." şeklinde konuştu.

Uygulamaya geçen yıl başladıklarını, bu yıl talebin çok daha fazla olduğunu ifade eden Şenkaya, şimdiye kadar yaklaşık 30 hayvana gebelik kontrolü yaptıklarını kaydetti.

PAZARIN EN BÜYÜĞÜ EFE

Işıkkent'de kurulan kurban satış pazarında en dikkat çeken hayvan ise, bin 150 kiloluk Efe oldu. Oğlunun ismini verdiği Efe'yi Kars Sarıkamış'tan İzmir'e getiren Selahattin Laçin, "İzmir meydanında bundan büyük hayvan yok." dediği tosunu 11 bin 500 TL'ye sattığını söyledi. Laçin, getirdiği bütün hayvanları sattığını sözlerine ekledi.

Ağrı Patnos'tan İzmir'e 60 büyükbaş hayvan getiren Veysi Kaya da işlerin iyi olduğunu elinde sadece 4 hayvan kaldığını ifade etti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail medyasında Türk ambargosu analizi: Bizi çok zor günler bekliyor
İşte Cem Garipoğlu’nun koğuşundaki son görüntüleri