Suriyelilerin geri dönüşü için Ürdün'de zirve

AFAD Başkanı Fatih Özer, Suriyeli sığınmacılar konusunda yapılması gerekenin, Suriye'deki iç savaşın sona erdirilmesi ve sığınmacıların en güvenli şekilde evlerine dönmesinin sağlanması olduğunu söyledi.

Suriyelilerin geri dönüşü için Ürdün'de zirve
Suriyelilerin geri dönüşü için Ürdün'de zirve
GİRİŞ 26.05.2014 21:25 GÜNCELLEME 26.05.2014 21:25

Özer, Ürdün-Türkiye Çalıştayı'nda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Suriyelilerin sığınmacı konumunda değil, misafir, komşu statüsünde değerlendirildiğini bu yüzden Suriye sınırında "açık kapı" politikasının uygulandığını belirtti.

Özer, Türkiye'de kamplar dışında 800 bin Suriyeli sığınmacının yaşadığını ve onların da devlet hastanelerinden ve eğitim imkanlarından faydalandığını bildirdi.

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacı kamplarının yönetimine ilişkin bilgi veren Özer, "Her kampta demokratik seçimlerle muhtar seçtik. Suriyeli misafirlerimiz muhtarlarını kendileri seçiyorlar. Ancak asıl yapılması gereken Suriye'deki iç savaşın nasıl sona erdirilmesi ve Suriyeli sığınmacıların en güvenli şekilde evlerine dönmesinin sağlanmasıdır" dedi.

Yakındoğu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nur Köprülü de Türkiye ile Ürdün ilişkilerinin 2003 yılından itibaren ekonomik ve siyasi açıdan daha çok ilerlediğini ve iki ülke arasındaki ilişkilerin her zaman istikrarlı olduğunu anlattı.

Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) Başkanı Prof. Dr. Ali Resul de Ürdün ve Türkiye arasındaki ilişkilerin sivil toplum kuruluşları açısından geliştirilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Çalıştay, SAM Başkanı Resul'un, çalıştaya ev sahipliği yapan Ürdün Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Musa Şetivi'ye plaket vermesi ile sona erdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'den hadsiz paylaşım! Erdoğan'ı hedef aldılar! Türkiye'den çok sert tepki
Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Enflasyonda ciddi düşüş yaşanacak