10 maddede yargıya darbe girişimi

Hukukçular hem yetkileri olmayan hem de dosyaları incelemeden karar veren hakimlerin suç işlediği görüşünde.

10 maddede yargıya darbe girişimi
10 maddede yargıya darbe girişimi
GİRİŞ 27.04.2015 09:35 GÜNCELLEME 27.04.2015 13:40
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Paralel yapı, usulsüz dinleme, Selam-Tevhit, Tahşiye kumpasları gibi soruşturmalara bakan ve pek çok tutuklama kararına imza atan 10 ayrı sulh ceza hakimini pasifize ederek cezaevindeki paralel yapı şüphelilerini hukuksuz kararlarla dışarı çıkarmaya çalıştı.

İki asliye ceza hakiminin aldıkları karar, paralel yapının hukuk sistemini nasıl manipüle ettiğini gözler önüne serdi.

Hukukçulara göre yargıya darbe girişimi şöyle yapıldı:

1-Tutuklama ve tahliye kararı verme yetkisi Sulh Ceza Mahkemesindedir.

2- İstanbul Adliyesi'nde 10 adet sulh ceza hakimliği bulunuyor.

3- Bu hakimliklerden tahliye kararı alamayacağını bilen paralel yapı sulh ceza hakimlerinin reddini ve tahliye kararı verilmesini 29. Asliye Ceza mahkemesinden istedi. Çünkü bu mahkemenin başkanı paralel yapıya yakınlığıyla bilinen Metin Özçelik.

4- Özçelik 29. Asliye ceza mahkemesi dosyaları incelemeden hakimlerin reddi talebini uygun gördü ve tahliye talepleri konusunda 32. Asliye ceza mahkemesini görevlendirdi.

5- 32. Asliye ceza mahkemesi tahliye taleplerini dosyaları incelemeden kabul etti.

6- 32. Asliye ceza mahkemesi hakiminin verdiği usulsüz kararlar, UYAP'ın kapalı olması nedeniyle cezaevine ulaşmadı. Hakim bunun üzerine daha büyük bir usulsüzlük yaparak avukatlara kararı elden vererek bir nevi elden takip yetkisi verdi. Resmi bir yazışma bu şekilde cezaevine gönderilemez.

7- Yine kararın infazını cumhuriyet Başsavcılığına göndermeden avukatlara ve basına sızdı.

8- Hakimlerin toplu reddi diye bir usul olmadığı gibi öyle olsa bile sulh ceza mahkemesinin yetkisinde olan bir konu asliye ceza mahkemelerine devredilemez.

9- Bütün bu gelişmeler üzerine Başsavcılık duruma el koydu, 32. Asliye ceza mahkemesinin kararının yok hükmünde, uygulanamaz olduğu açıklandı ve konuyla ilgili olarak yeniden karar vermek üzere 10. Sulh ceza mahkemesini görevlendirildi.

10- 10. Sulh ceza mahkemesi de; 32. Sulh ceza mahkemesinin kararının yok hükmünde olduğunu, uygulanmasının mümkün olmadığını/ olmayacağını, haklarında tahliye kararı verilen kişilerin tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR 4
  • gülsen 9 yıl önce Şikayet Et
    gül ve geç. B a ş a r a m a y a c a k l a r
    Cevapla
  • ahmet 9 yıl önce Şikayet Et
    savcı mahkeme hakkında karar veremez, mahkeme kararları uygulanmalı, sıkıntı görülüyorsa şikayet mercileri var. Oraya itiraz edilebilir...
    Cevapla
  • kemal 9 yıl önce Şikayet Et
    10 maddelik analiziniz kendi içinde çelişkilerle dolu örneğin 1. ve 2. madde Sulh ceza mahkemesi mi sulh ceza hakimliği mi karar verememiş. (Aslı hakimlik olacak. Sulh cezalar proje olduğu için mahkeme değil) Başka örnek..10.maddede:10. Sulh ceza mahkemesş adını kullanmışsınız hakimlik olacak. Daha vahimi 32. Asliye ceza mahkemesini de sukh ceza mahkemesi yapıvermişsiniz kaşla göz arasında. Hukuktan bu kadar bîhaber olarak hukuk konusunda analiz yapmanız ironik olmuş. YeniTürkiye'de bu durumlara alışalım mı?
    Cevapla
  • muti 9 yıl önce Şikayet Et
    bunlar yam kafayı yedi hala devlete kada tutuyo biz burdayız ölmedik diyolar tüm sosyal medya mesaj yorumlardan belli zafer naraları attılar o gece yukarsı ne derse o akllını kiraya vermişler resmen
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mehmet Şimşek'ten altın kotası açıklaması: Çıkar çevreleri memnun değil
İstanbul ve 13 il için peş peşe uyarılar! AKOM saat verdi! Hava durumu...