Gergedan böceği nedir nerede bulunur fiyatı nedir?

Gergedan Böceği Türkiye’nin her yerinde görülebilen Scarabaeidae familyası içerisinde yer alan bir böcek türüdür.

Gergedan böceği nedir nerede bulunur fiyatı nedir?
Gergedan böceği nedir nerede bulunur fiyatı nedir?
GİRİŞ 10.07.2015 09:02 GÜNCELLEME 10.07.2015 09:03
Bu Habere 53 Yorum Yapılmış

Gergedan böceği nedir fiyatı nedir? Nerede bulunur? Bitkilere, hayvanlara veya insanlara herhangi bir zararının olmayan bu böcek türünün en belirgin özelliği erkek bireylerde gergedan gibi bir boynuzunun olmasıdır.

Diğere böcek türlerine oranla devasa büyüklükteki, uzun boynuzları ile bilinirler. Erkek gergedan böceklerinde başın ön tarafında gergedan boynuzu gibi çıkıntı vardır ve dişilerde bu çıkıntı bulunmaz. Ergin dönemde beslenmeyen erkek gergedan böceği çiftleşme zamanı geldiğinde öncelikle bir beslenme alanı bulmak zorundadır. Bu alanlar genellikle ağaçların reçine salgıladıkları yarıklar ve etrafında yer alır. Ancak gergedan böceklerinin çiftleşme için uygun buldukları bu beslenme alanları az sayıdadır ve bu alanlara talip olan çok sayıda erkek bulunur. Dolayısıyla gergedan böcekleri bu alanlar için diğer erkeklerle savaşmak zorundadırlar. Yapılan incelemelerde, bazı diğer faktörlerle birlikte, en uzun ve büyük boynuza sahip erkeklerin bu savaşları kazandığı görülmüştür. Büyük boynuzlu bir erkek sadece güçlü değil, aynı zamanda besin bulma konusunda da genetik ve davranışsal olarak becerikli birey anlamına gelmektedir. Araştırmacılar, gergedan böceği erkeklerinin bu boynuzları beslenmeden büyütemediğini keşfetmişlerdir: yani genetik bir temel olmasına rağmen, çevresel bir katkı olması gerekmektedir.

YYÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gergedan böceğinin (Oryctes Nasicornis) Avrupa’nın en büyük böceği olduğunu ve Avrupa dışında Kuzey Afrika ile Türkiye, İran, Afganistan ve Pakistan’da da görüldüğünü söyledi.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde Veteriner Hekimi Hekim Kaçan “Böceğin 90 bin dolara satıldığını duyan vatandaşlar gergedan böceği yakalamaya başladı. Bazıları evcil bir hayvan gibi evlerinde besliyor. Bu hayvanları bir şekilde satarak para kazanmak isteyenler var. Bizler her ne kadar bu hayvanın satılmasının yasak olduğunu ve gergedan böceğinin koruma altında olduğunu söylesek de önüne geçemiyoruz. Son birkaç gündür yüzlerce gergedan böceği yakalandı. Bunlardan bazıları bize getiriliyor biz de bunları tekrar doğal yaşam alanlarına bırakıyoruz. Bu hayvanlar evlerde beslenmez. Bu şekilde yakalanırsa nesli tükenecektir ama maalesef bazı vatandaşların bunu ticari amaçla kullanmaya başladığını görüyoruz. Vatandaşlardan bu konuda duyarlılık bekliyoruz.

TİCARETİ YAPILIYOR
 
Günümüzde medyatik olan bu böcek türünün Kaçak avcılar tarafından  toplanarak ticaretinin yapıldığına dikkati çeken Koçak, "Diğer böcekler gibi  doğal alanlarda yaşamını sürdüren gergedan böceği, Türkiye'nin her yerinde  görülebilecek bir türdür. Şu anda gündemde olduğu için bu ve bunun gibi türlerin  nesli her zaman tehdit altında. Varlıklarını sürdürebilmeleri için sadece  toplanmalarının önlenmesi değil, aynı zamanda doğal yaşam alanlarının da  korunması gerekir" ifadelerini kullandı. 
 
EVCİL HAYVAN GİBİ EVDE BESLENMEZ
 
Gergedan böceğinin görüldüğü yerlerden biri olan Hakkari'nin Yüksekova  ilçesinde de bazı vatandaşlar evlerinin çevresinde yakaladıkları gergedan  böceklerini belediye veteriner hekimi Hekim Kaçan'a teslim ediyor. Kaçan, ilçede, gergedan böceğinin özellikle ilaç ve kozmetik  sanayisinde kullanılmak üzere yurtdışına satıldığına dair bilgiler dolaştığına  işaret ederek, şöyle dedi: 
 
"Böceğin 90 bin dolara satıldığını duyan vatandaşlar gergedan böceği  yakalamaya başladı. Bazıları evcil bir hayvan gibi evlerinde besliyor. Bu  hayvanları bir şekilde satarak para kazanmak isteyenler var. Bizler her ne kadar bu hayvanın satılmasının yasak olduğunu ve gergedan böceğinin koruma altında  olduğunu söylesek de önüne geçemiyoruz. Son birkaç gündür yüzlerce gergedan  böceği yakalandı. Bunlardan bazıları bize getiriliyor biz de bunları tekrar doğal  yaşam alanlarına bırakıyoruz. Bu hayvanlar evlerde beslenmez. Bu şekilde  yakalanırsa nesli tükenecektir ama maalesef bazı vatandaşların bunu ticari amaçla  kullanmaya başladığını görüyoruz. Vatandaşlardan bu konuda duyarlılık  bekliyoruz." 

 

100 bin liralık böceği attılar

Amasya'da iki arkadaş, bahçede buldukları 100 bin dolarlık nadir böceği bahçeye atmış.

Amasya’da bahçede buldukları ve daha sonra geri attıkları böceğin yaklaşık 100 bin dolarlık nadir rastlanan gergedan böceği olduğunu öğrenen iki arkadaş, yaptıkları arama sonucu buldukları böceği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerine teslim edecek.

Yazı Bağları Mahallesi’ndeki bir paintball tesisinde akşam saatlerinde arkadaşı üniversite öğrencisi Caner Uğurlu ile buluşan avukat Mahmut Sami Sözen, yaptıkları iftarın ardından yerde bir böcekle karşılaştı. Bir süre inceledikleri böceği tekrar yere bırakan Uğurlu ile Sözen, ardından merak edip internette yaptıkları araştırmada böceğin türüne nadir rastlanan ve dünyanın en güçlü böceği olarak bilinen yaklaşık 100 bin dolar değerindeki ’gergedan böceği’ (Oryctes Nasicornis) olduğunu anlayınca tekrar böceği aramaya başladılar. Bursa, İznik ve Hakkari’de de gergedan böceği bulunduğu haberlerini okumaları üzerine telaşa kapılıp aramaya koyulduklarını belirten Amasya Eğitim Fakültesi Bilgisayar Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Caner Uğurlu, “Değerinin 100 bin dolar olduğunu, ‘gergedan böceği’ olduğu bilmiyorduk. Kaldırdık attık böcektir diye” dedi.

Böceğin çok değerli ve koruma altında olduğunu okuduklarını anlatan avukat Mahmut Sami Sözen ise, “Görünüşü itibariyle hamam böceğine benziyor. İnternette araştırma yaptığımızda değerinin 100 bin dolar olduğunu öğrendik. Bende espri olsun diye Facebook’ta paylaşım yaptım. ‘Beş ortakcıyız. Adam başı 10’ar binden 50 bin dolara satıyoruz’ diye. Tabii espri olarak yaptığım bir şey. Yetkililere teslim edeceğiz” diye konuştu.

Son bir haftada Türkiye’nin değişik bölgelerinde aynı tür böceğin görülmesini enteresan bulan evli ve 3 çocuk babası Sözen, “Umarım İsrail’in işi değildir. Yani bir haftada bu kadar yaygınlaştı. Normalde bölgemizde yaşayan bir tür değil. Bununla birlikte umarım bir virüs filan bulaştırmaya çalışmıyorlardır. One minute” şeklinde konuştu.

Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinin yarın böceği teslim alacakları öğrenildi.

YORUMLAR 53
  • Emrah 3 yıl önce Şikayet Et
    Canlimi satiliyo
    Cevapla
  • emir 3 yıl önce Şikayet Et
    evt
    Cevapla
  • Mesut 3 yıl önce Şikayet Et
    Bende de var bir adet ama isteğe gore fazlada bulurum almak isteyen bana ulaşsin
    Cevapla
  • Sezer yuksel 3 yıl önce Şikayet Et
    Bi adet gergedan böceği elimizde vardir iletisim 5423442194
    Cevapla
  • Metin 2 yıl önce Şikayet Et
    Satabildinizmi bocegi acaba bende buldum bu isin asli varmi
    Cevapla
  • Yilmaz 3 yıl önce Şikayet Et
    ARKADAŞLAR elimde su an gergedan böceği var almak isteyen varsa bana ulaşsın 0535 635 03 71
    Cevapla
  • alıBOY 3 yıl önce Şikayet Et
    AlMAK ISTIYORUM NERDEN ILETISIME GECEBILIRIZ ç
    Cevapla
  • Srdr 3 yıl önce Şikayet Et
    Bende de bir adet gergadan böceği var almak isteyen
    Cevapla
  • Osman Demir 3 yıl önce Şikayet Et
    elimizde bir adet var 0534 821 8676 arayın yada wpden yazarsanız atabilirim.
    Cevapla
  • tarık çimen 3 yıl önce Şikayet Et
    bende var almak istiyorsan
    Cevapla
  • Ceyhun 3 yıl önce Şikayet Et
    Nerede yasiyorsun ne kadar verirsin ayagina gelsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ekonomiden güzel haber! Türkiye 20 ülkelik listeden çıkıyor
İlaç devi AstraZeneca yan etkileri nedeniyle Covid-19 aşısını küresel çapta geri çekti