Elazığ depremi ile ilgili iddialara ret

Türk Coğrafya Kurumu Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ertek, Elazığ depreminin beklenen İstanbul depremi ile bağlantısının bulunmadığını bildirdi.

Elazığ depremi ile ilgili iddialara ret
Elazığ depremi ile ilgili iddialara ret
GİRİŞ 09.03.2010 18:34 GÜNCELLEME 09.03.2010 18:34

Ertek, yaptığı yazılı açıklamada, Elazığ'ın doğusunda Kovancılar-Karakoçan arasındaki Başyurt beldesi ve çevresinde yıkıcı bir depremin meydana geldiğini, hasarın genelde gevşek yapılı kerpiç evlerde kaynaklandığını kaydetti.

Diyarbakır, Erzincan ve Erzurum illerinden de hissedilen depremin Şili'de meydana gelen 8.8 büyüklüğündeki depremle ilgisi olmadığını belirten Ertek, ''Çünkü bunlar farklı plakaların hareketine dayalı depremlerdir. Elazığ depreminin Kuzey Anadolu fayını tetiklemesi ile ilgisi yoktur. Beklenmekte olan İstanbul depremi ile bağlantısı bulunmamaktadır'' dedi.

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu da yaptığı yazılı açıklamada, depreme karşı ciddi bir tedbir alınmadığını, önüne gelenin müteahhit olabildiği bir ortamda her türlü yapı kalitesi ile karşılaşmanın mümkün olduğunu kaydetti.

Deprem felaketinde birinci unsur olan yapı kalitesini oluşturacak sistemin bir türlü oluşturulmadığını vurgulayan Tellioğlu, ''Küçük bir deprem oranında bile onlarca insanımızı kaybetmiş ve bir o kadar insanımızı yaralı olarak resmen tedbirsizliğe kurban vermişizdir. Sırada hangi bölgemizin olduğunu ve kaç insanımızın öleceğini beklemek mi lazım?'' dedi.

Türk Harb-İş'ten yapılan yazılı açıklamada da yerleşim bölgelerinin önemli bir bölümünün fay hatları üzerinde bulunduğu ancak yapıların niteliğinin standartların çok altında olduğu belirtildi.

Elazığ'da yaşanan depremle ortaya çıkan olumsuzlukların deprem koşullarına uygun yapılanmanın gerekliliğini gösterdiği ifade edilen açıklamada, durumun siyasal iktidarların ve kamu yönetimlerinin duyarsızlığını yansıttığı savunuldu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kamuda sıkı tedbir dönemi: Sert frenle tasarruf
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık