Yeni Asya yazarına 15 ay hapis

Altı buçuk yıl önce 17 Ağustos depremi için yazdığı iki yazısında deprem için 'ilahi ikaz' diyen Yeni Asya gazetesi yazarı ve yönetim kurulu üyesine hapis cezası verildi.

Yeni Asya yazarına 15 ay hapis
Yeni Asya yazarına 15 ay hapis
GİRİŞ 16.02.2006 12:29 GÜNCELLEME 16.02.2006 12:29
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Altı buçuk yıl önce 17 Ağustos depremi için yazdığı iki yazısında deprem için 'ilahi ikaz' diyen gazetesi yönetim kurulu üyesi ve yazarı Sami Cebeci hakkında Türk Ceza Kanunu (TCK) 216. maddesinden (eski 312) 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Cebeci hakkında 21 Ağustos ve 19 Eylül 1999 tarihinde 17 Ağustos Marmara Depremi'ni değerlendirdiği iki yazısından dolayı 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek' suçundan açılan davada, yeni TCK'ya göre verdiği kararı açıkladı.

Hakkında aynı yazılardan 1 yıl 8 ay hapis cezası bulunan Cebeci için yeni TCK'da sanık lehine hükümlerin yer alması sebebiyle yeniden yapılan inceleme sonunda 'halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep ve bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimi, diğer bir kesim aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek' suçundan eylemine uyan TCK 216/1 maddesi gereğince suçun işleniş biçimi, işlendiği zaman ve yer, konusunun önem ve değeri, meydana gelen tehlikenin ağırlığı, sanığın kastı göz önüne alınarak ve takdiren 1 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmedildi.

Kararda, sanığın eylemini basın ve yayın yolu ile gerçekleştirdiği anlaşıldığından TCK 218 madde uyarınca cezasının takdiren dörtte bir oranında arttırılarak 1 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmedildiği belirtildi.

Mahkeme, Cebeci hakkında başka hafifletici sebebe takdiren yer olmadığına, verilen cezanın miktar ve niteliği göz önüne alınarak TCK 53/1 maddesinde öngörülen sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden, bu kapsamda TBMM üyeliğinden veya devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerden istihdam edilmekten, yoksun bırakılmasına karar verdi.

Kararda, ayrıca Cebeci'nin seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasi hakları kullanmaktan, velayet hakkından, vesayet ve kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan, vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan, bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten, 53/2 maddesi gereği hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar yoksun bırakılmasına hükmedildi.

Mahkeme, Cebeci'nin önce gerçekleşen ve şahsi hürriyeti sınırlama sonucunu doğuran bütün haller nedeniyle geçirilmiş sürelerinin TCK 63 maddesi uyarınca hükmolunan hapis cezalarından indirilmesine karar verdi.

YORUMLAR 19
  • buğra akar 16 yıl önce Şikayet Et
    . asıl niyet okuma yada şöyle diyelim \"ETİKETLEME\" zülfü livaneli sizin başörtüsü takanları belli siyasi görüş taşıdıklarını savunarak yargılamanızdır.birgün gelirde bu ülkede makyajlı açık bayanları kamuda çalıştırmazlarsa ve siz belli siyasi görüş taşıyorsunuz diye dışlarlarsa zülfi bey o zaman da böyle konuşabilecekmisin ? çizdiğim bu tablo laik \"geçinen\" çevreler için ne kadar korkutucuysa şu anki durum da muhafazakarlar için o kadar korkutucu ve can yakıcıdır.2-3 süslü lafla aydın olunmaz livaneli...
    Cevapla
  • malcolmx 16 yıl önce Şikayet Et
    sen bu işi bırak sayın livaneli.. sizin özrünüz kabahatinizden beter. böyle bir zihniyet olabilirmi.baş örtüsü dinin emrimi değilmi orası inanan kişiyi ilgilendirir, araştırır bulur ayrı bir konu.eğer takmalıyım kanaati oluştuysa bir insanda, bunun kamusal alanı özel alanı yoktur.allahın koyduğuna inanılan kurallarla insanların koydukları kuralları birbirine karıştırmayalım. biraz anlayış lütfen.üstelik yazar özgürlük diye bir şarkı yazmıştır :)
    Cevapla
  • Cakir Cakar 16 yıl önce Şikayet Et
    \"Nineni de al git!\" derim :)). Gecen yaziya bir elestri yazdim. Burda tekrarliyorum: Senin ninen dogru ve günah bilmedigi bir sekilde örtünmüs. Kimse \"cehennemlik\" diye ifadelerde bulunmuyor. Senin dini acidan asil dert etmeye gerek duyabilecegin birseyler varsa o da hanim, kizlarin ve yakin cevren. Onlar umarim ne öööyle ne böööyle kapaniyor örtünüyor. Nine belki cennetliktir (tabii Allah (c.c) bilir!) ama hanim ve kizlar ve SEN (uyarmadigin ve karsi cikip \"cagdas\" yasamaya iteledigin icin!) cehennem\'de yerini hazir bil bence. :-)
    Cevapla
  • nihat akaslan 16 yıl önce Şikayet Et
    Zülfüyü Anlamak. Ne kadar bol keseden yazan var.Ne kadar saygısızca düşünce fukaralığı içindeyiz.Zülfü Livaneli Bir Büyük Aydındır ve Dogmalarla anlaşılmaz.Ve düşüncelere saldıranlar, sizler demokrasi kültüründen çoooooooooooooooook uzaksınız.
    Cevapla
  • emre kavak 16 yıl önce Şikayet Et
    Sana ne?. KArdeşim sanane bu baş bağlama yöntemlerinden. Bunu da siyasi bir malzeme yapan gene sizlersiniz. Yani senin gibiler hatırlatmasa bizler hiç farkında olmuyoruz. ha bu arada gerçekten bizde senin için üzülüyoruz Sayın Zülfü Livaneli. Ama yakındır sizde doğru yolu bulabilirsiniz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bedeni eridi, azmi sapasağlam... Ebu Ubeyde’de 200 günde büyük değişim
Son dakika: Erdoğan ile Bahçeli arasındaki sürpriz görüşme sona erdi!