Erdoğan'dan İsrail'e insanlık fırçası

Erdoğan, Ortadoğu'yu topyekün savaş eşiğine getiren İsrail'i sert eleştirdi, uyarısını dinlemediği için yalnız kaldığını söyledi ve İsrail'in katlettiği çocukları hatırlattı.

Erdoğan'dan İsrail'e insanlık fırçası
Erdoğan'dan İsrail'e insanlık fırçası
GİRİŞ 15.07.2006 10:48 GÜNCELLEME 15.07.2006 10:48
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan

, Filistin ve Lübnan'a saldıran İsrail'in kendini 'yanlızlığa' götürdüğünü belirterek, 'Lübnan'da Müslüman, Hıristiyan tüm yaşayanları cezalandırmak. Akıl alır yanı, insani boyutu yok' dedi . Erdoğan, saldırılarına son vermesini istediği İsrail'in kendini yalnızlığa ittiğini söyledi.

Erdoğan, Ardahan'daki temel atma, anahtar teslimi ve AK parti kongresinden sonra soruları yanıtlarken, Ortadoğu'daki gerginliğin İsrail'in bir plajı vurarak 7 çocuğun ölmesine neden olmasıyla başladığını kaydetti. Bu olayın 'sürekli gözardı' edildiğini anlatan Erdoğan, İsrailli askerlerin kaçırılmasından sonra arabuluculuk için devreye girdiğini, İsrail, Filistin, BM, ABD, İngiltere, Rusya ve Arap Ligi liderleri ile görüştüğünü vurguladı. Erdoğan, 'Bizden Suriye boyutu istendi. Özel temsilcimizi Şam'a gönderdik. Edindiğimiz kanaati İsrail'e bildirdik' dedi. İşin boyutunun giderek genişlediğini ve orantısız güç kullanımına son verilmesini İsrail'den istediklerini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

İSRAİL DİNLEMEDİ

'İsrail'e 'Biz bu onbaşıyı bulup, sizlere teslim edeceğiz, Abbas da bunu istiyor. Haniye de bunu istiyor' dedik. Ama bütün bunlar dinlenmedi. Hizbullah iki askeri kaçırdı. Ardından Lübnan hükümetine, Lübnan'a bir girişimde bulunuldu. Yine orada da ciddi manada orantısız güç kullanımı var. Olay Hizbullah'ın bir eylemidir. Lübnan'ı cezalandırmak ve oradaki Müslümanı ile Hıristiyanı ile tüm yaşayanları cezalandırmak bunların akıl alır yanı yok. İnsani boyutu yok.'

Bunların kabullenilir bir yanı olmadığını ifade eden Erdoğan, ateşkesin biran önce sağlanmasını çağrısı yaptı. Erdoğan, şöyle konuştu: 'İsrail'in tavrını gözden geçirmesi lazım. Ateşkesi sağlaması lazım. aynı şekilde Filistin'in ateşkesi sağlaması lazım. ABD'yi de daha duyarlı davranmaya davet ediyoruz. ABD veto ettiği için burada bir karar çıkmadı. Bunun da gözden geçirilmesi gerekir. '


BU SAVAŞ DEĞİL DE NE

Erdoğan, Ortadoğu'nun kan gölüne dönmemesi çağrısında bulunarak, 'Savaştan kaygılı mısınız' sorusuda 'Şu anda buna savaş demezsek kendimizi aldatmış oluruz. Bu savaş değil de, ne bu? Karşı taraf imkanlara sahip değil diye Filistin'e vuruyorsun. Şu anda Lübnan'ın böyle bir gücü yok.' Lübnan'daki Türk vatandaşlarının Suriye kanalı ile gelmesinin yolunun açıldığını ve bu yolun denendiğini söyledi.


Yere sağlam basıyoruz

Başbakan Erdoğan, Türkiye'de ayağı sağlam yere basan bir hükümet olduğunu belirterek, ekonomik dalgalanmaların 'hafif hasarla' atlatıldığını söyledi. Erdoğan, erken seçim bekleyenleri 'aç tavuğa' benzeterek 2009'da Dünya Bankası Zirvesi'nin Türkiye'de toplanacağını bildirdi. Yolsuzlukları 'ejderhaya' benzeten Erdoğan, 'Bu halledildi' dedi. Kars Merkez Camii'nde cuma namazını kılan Erdoğan için camiye X-Ray cihazı yerleştirildi. Erdoğan, anahtar teslim töreni sırasında da düşme tehlikesi atlattı.


(Yeni Şafak)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail ordusu Gazze’deki BM binasını bombaladı
Din adamlarının toplumdaki algısı belli oldu! Diyanet'in o faaliyetine büyük destek