İsrail Türk Feribotuna ateş etti

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Lübnan'da bulunan Avusturyalı vatandaşları tahliye için Beyrut'a giden Türk feribotuna İsrail askerleri tarafından taciz ateşi açıldığını söyledi.

İsrail Türk Feribotuna ateş etti
İsrail Türk Feribotuna ateş etti
GİRİŞ 25.07.2006 12:33 GÜNCELLEME 25.07.2006 12:33

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Lübnan'daki Avustralya uyruklu vatandaşları getirmek üzere Magosa'dan Beyrut'a giden İzmit Belediyesi'ne ait Akçakoca feribotuna İsrail askerlerince dün gece taciz ateşi açıldığını söyledi. Açılan ateş sonucu gemi ve personelin isabet almadığını belirten Yıldırım, İsrail askerince bu sabaha kadar bekletilen feribotun, Türkiye ve Avustralyalı makamların diplomatik girişimleri sonucunda serbest bırakıldığını açıkladı.


Gümrük Müsteşarlığı'nda Ulaştırma Bakanlığı ile Gümrük Müsteşarlığı arasında imzalanan Bilişim Entegrasyonu Protokolü imza törenine katılan Yılıdırım, binadan ayrılırken gazetecilerin Lübnan'dan denizyolu ile yapılan tahliye çalışmaları ile ilgili sorularını cevaplandırdı.

Yıldırım, İsrail'in Lübnan'a saldırısı sonucunda bu ülkede bulunan yabancıların tahliyesi için İsveç, Kanada, Avusturya, Danimarka ve ABD'den Türkiye'ye yardım taleplerinin geldiğini, bunun içinde Türkiye ve KKTC limanlarındaki gemilerin harekete geçirildiğini söyledi. Bu zamana kadar Türk bayraklı gemilerden Mersin Limanı'na bin 200'ü Türk, 7 bin 194 kişinin getirildiğini açıklayan Yıldırım, gelen yabancıların Türkiye'den havayoluyla ülkelerine gittiklerini ifade etti. Yıldırım, Lübnan'dan sivillerin tahliye edilmesi için bu ülkeye gidecek gemilerin sularda zarar görmemesi için Dışişleri Bakanlığı'nın İsrail Dışişleri Bakanlığı ile görüşmeler yapıldığını kaydetti.

Yıldırım, İsrail'in uluslararası sularda da kontrol ve engelleri nedeniyle gemilerin bekletildiğine işaret ederek, 'İzmit Belediyesi'ne ait Akçakoca Gemisi Magosa Beyrut seferini yaparken dün gece durduruldu. Türkiye-Avusturalya'nın bu sabah yaptığı diplomatik girişimler ve bakanlığımız Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Koordinasyon birimlerinin katılımıyla sorunu aştık. Gemi Magosa'ya gitti. Oradan tekrar sefer yapmak için Beyrut'a dönecek' dedi.

Bir soru üzerine Türk gemisine İsrail askerlerince taciz ateşinin açıldığını açıklayan Yıldırım, 'Evet taciz ateşi açıldı. Rotasını çevirmek için. Gemiye veya personele herhangi bir isabet yok' diye konuştu. Yıldırım, saldırının gerekçesi ile ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı'nın görüşmelerini sürdürdüğünü günün içinde bunun öğrenilenebileceğini kaydetti.

Yıldırım, Türkiye'nin amacının bu anlamsız savaşın acılarını sivil insanların yaşamaması olduğunu belirterek, Türkiye bu konuda her zaman öncü olmuştur. Öncü olmayada devam ediyor. Mersin Limanı'na gelenler güzel şekilde karşılanıyor İhtiyaçları karşılanıyor. İşlemleri seri şekilde yapılıp ülkelerine uğurlanıyor' dedi. Lübnan'dan tahliye edileceklerin sayısının 10 binleri geçeceğini kaydeden Yıldırım, Deniz Kuvvetlerine ait İskenderun feribotu ile Beyrut'tan getirilen Türk vatandaşlarının dışında resmi olarak, tahliye edilmesi gereken Türk vatandaşın olmadığını söyledi.




 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
O ülkelerdeki PKK'lı sayıları Kandil'i geçti! İşte rakamlar
Dur ihtarına uymayan yakayı öyle bir ele verdi ki!